Romalimenta, fedetaria patronatelor din industria alimentara, reactioneaza in legatura cu masura propusa de Guvern de a aplica acciza pe zahar bauturilor racoritoare. Redam reactia Romalimenta mai jos.

"Desi nu ne mai mira masurile intempestive, de tipul maririi taxelor, aplicate dupa scutiri si iertari de datorii, consideram necesar sa evidentiem ca acestea au un efect devastator asupra mediului economic si social, cu atat mai mult cu cat nu sunt rezultatul unor consultari firesti ci, de cele mai multe ori, sunt masuri pe care le aflam “pe surse” sau doar post-factum.

Existenta unor taxe similare in cateva state ale lumii, putine dealtfel, nu este in sine o proba ca acest mecanism functioneaza, de multe ori impactul negativ fiind trecut sub tacere. Fara exceptie, guvernele in cauza au motivat suprataxarea exclusiv pe nobile ratiuni ale protectiei sanatatii consumatorilor (carora statul crede ca trebuie sa le dicteze ce sa manance), cu atat mai mult cu cat fondurile colectate sunt destinate sistemului medical. La fel si acum. In realitate, nobletea guvernamentala ascundea stangaci lacomia si incompetenta unei administratii lipsita de viziune, incapabila de a gestiona un buget si de a propune politici publice care sa rezolve cauzele si nu simptomele. Speram ca nu si acum.

Romalimenta mentioneaza ca informarea corecta a consumatorilor, inclusiv prin programe educationale, nu taxarea suplimentara a unor alimente, este eficienta in promovarea unui stil de viata sanatos.

Suprataxarea unor alimente este in detrimentul populatiei si are efecte economice si sociale negative, considera Romalimenta, care mentioneaza ca:

  • Orice masura menita sa afecteze accesul la alimente, care nu este fundamentata stiintific, este discriminatorie prin definitie.
  • Introducerea unei taxe pentru anumite categorii de alimente nu are ca efect imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, stimularea unei alimentatii echilibrate ca urmare a acestei masuri fiind total ineficienta, asa cum s-a demonstrat in tarile care au aplicat taxe similare.
  • Impunerea unei taxe pe alimente este incorecta pentru ca ea penalizeaza pe toata lumea, indiferent de stilul de viata si obiceiurile de consum alimentar.
  • In contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportuna, aceasta masura avand un impact negativ asupra cresterii economice planificate.
  • La nici patru ani de la mult-asteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de supra-taxe in industria alimentara este ilogica si va afecta serios puterea de cumparare a populatiei, in special a acelor categorii sociale cu venituri medii si mici.
  • Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii si industriei alimentare romanesti si va duce la scaderi considerabile ale impozitelor si contributiilor producatorilor afectati la bugetul de stat, ca si ale celor din sectoarele cu care acestia au relatii economice (furnizori, distribuitori, etc), precum si la diminuarea productiei si implicit reducerea numarul de locuri de munca.
  • O taxa suplimentara impune costuri administrative aditionale atat pentru guvern, cat si pentru mediul de afaceri.

In concluzie, in schimbul unor incasari suplimentare la buget, suprataxarea va aduce consistente scumpiri ale alimentelor in cauza, cu efecte directe asupra nivelului de trai (recent, Eurostat confirmand locul 1 pe care il ocupa romanii in UE, ca pondere a cheltuielilor cu alimentele) si, economic, asupra sectorului agroalimentar, vital pentru Romania. Gravitatea problemei consta nu doar in afectarea bauturilor cu zahar, cum se sustine acum. Greu este “prima data”; maine ni se va spune ca trebuie scumpite painea, lactatele, mezelurile, pentru ca au sare, poimaine ca uleiul are grasimi, sau (revenind) si mierea are zahar, astfel ca, in scurt timp, vom realiza ca saracii Europei mananca cel mai scump. Este cel putin nefiresc, daca nu deadreptul imoral!".

Guvernul va discuta la inceputul saptamanii viitoare un proiect de act normativ care prevede si introducerea unei taxe pe zaharul din bauturile racoritoare.

Taxa ar urma sa fie introdusa din septembrie si ar mari pretul litrului de bautura racoritoare cu circa 1 leu. Masura face parte dintr-un pachet de masuri care mai prevede cresterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiaza functionarii.

Masura este initiativa Ministerului Sanatatii si este aplicata de Ministerul Finantelor. Bauturile cu un continut de zahar intre 5 si 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciza de 0,8 lei pe litru. Bauturile cu un continut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri