O lege cu articol unic, publicata in Monitorul Oficial vineri, 2 august 2019, elimina interdictia pentru condamnatii panal de a infiinta si conduce firme. Actul normativ modifica Legea societatilor comerciale 31/1990 care interzice acest lucru. Practic, de azi inainte, orice persoana condamnata penal poate infiinta o firma, daca judecatorul nu ii interzice in mod expres.

Pana acum, legislatia privind societatile comerciale prevedea ca persoanele care au fost condamnate pentru anumite infractiuni nu au voie sa infiinteze societati. Aceasta prevedere a fost, insa modificata de Legea 162/2019, al carei articol unic prevede ca – pentru ca aceasta interdictie sa opereze – este nevoie ca judecatorul sa interzica in mod expres dreptul condamnatului de a fi fondator de societati, printr-o pedeapsa complementara condamnarii.

Este vorba de persoanele condamnate pentru comiterea de infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, republicata, sau pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990.

"Asadar, daca o persoana a comis una dintre infractiunile de mai sus, nu mai este suficienta condamnarea pentru a-i fi interzis sa aiba calitatea de fondator intr-o societate. Este nevoie ca, suplimentar, instanta sa ii interzica in mod expres sa aiba aceasta calitate. Putem trage concluzia ca, in lipsa acestei interdictii exprese, persoanele condamnate anterior intrarii in vigoare a acestei modificari pot incepe deja sa fondeze si sa conduca societati comerciale", a declarat Cristina Tudoras, avocat colaborator in cadrul Schoenherr si Asociatii SCA.

Cum arata articolul din Legea 31/1990, inainte de a fi modificat:

Art. 6 (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, republicata, ori pentru infractiunile prevazute de prezenta lege.

Cum arata articolul dupa modificare:

Legea 162/2019 Art. Unic: Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori carora li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege.

Parcurs sinuos al Legii

Legea 162/2019 are un parcurs controversat. A fost adoptata de Camera Deputatilor dupa ce, in prealabil, a fost respinsa de Senat. A fost contestata la Curtea Constitutionala de presedintele Klaus Iohannis in luna mai, dar contestatia a fost respinsa in data de 3 iulie.

Printre altele, Presedintia reclama ca proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor cu incalcarea competentei primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutia adoptata de Camera Deputatilor.

In plus, Administratia Prezidentiala nota ca, in viziunea initiatorilor legii, faptele de coruptie "au un subiect calificat si privesc exercitarea unor atributii in domeniul public", iar "savarsirea unei infractiuni care priveste exercitarea unor atributii intr-o functie sau demnitate publica nu influenteaza activitatea unei societati din mediul privat".

Presedintia mai arata ca o astfel de reglementare lasa fara obiect interdictia legii sesizate, fiind o norma care nu va putea fi aplicata niciodata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri