Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) trebuie sa plateasca unei paciente tratate intr-o clinica privata suma de 68.958,21 lei, reprezentand investigatii si tratamente medicale, potrivit unei decizii data de Judecatoria Sectorului 1. Sentinta nu este definitiva.

Femeia este din comuna Cosereni (Ialomita) si a ajuns sa fie tratata intr-o clinica privata din Capitala dupa ce marile spitale de urgenta de stat din Bucuresti au refuzat internarea ei, motivand lipsa de paturi.

"S-a aflat intr-o stare de nevoie acuta, avand a alege intre viata si apelarea la servicii private de sanatate", explica Judecatoria Sectorului 1 de ce a dat aceasta decizie, potrivit Ziare.com.

Totul a inceput in octombrie 2015, cand femeia a fost adusa cu ambulanta la Spitalul Municipal Urziceni (Ialomita), avand probleme respiratorii. Medicul de garda de la Urziceni i-a acordat primul ajutor, dar a solicitat transfer rapid intr-o unitate medicala cu dotari superioare, deoarece situatia pacientei se agravase si femeia intrase in coma.

Medicul a solicitat in zadar ca pacientul sa fie transferat la Spitalul Judetean Slobozia, Spitalul de Urgente "Floreasca" Bucuresti, Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucuresti sau Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Raspunsul? Refuzam transferul. Nu avem paturi libere.

In aceasta situatie, fiica pacientei a cerut transferul de urgenta la o clinica privata, lucru care s-a si realizat imediat. Costurile spitalizarii au fost achitate de pacient, desi era asigurat, iar serviciile medicale in acest caz sunt decontate de stat.

Decizia magistratilor

Cazul i-a revoltat pe magistratii de la Judecatoria Sectorului 1, care au explicat ca Statul Roman trebuie sa aiba grija de cetatenii sai si sa le asigure tratament medical. Instanta arata ca Parlamentul nu numai ca a tolerat, dar a si incurajat formarea de spitale private, tocmai pentru a evita astfel de situatii.

"Instanta apreciaza ca aceasta situatie in care desi medicul curant al reclamantei IR (pacienta- n.red.) a apreciat ca este nevoie de internarea intr- un alt spital public, cu competente (si dotari) superioare, iar cererea sa nu a putut fi satisfacuta ca urmare a lipsei de locuri in spital, este incompatibila cu grija pe care trebuie sa o poarte Statul Roman asupra cetatenilor sai, trebuind sa se asigure ca astfel de situatii sunt evitate.

Fiind notorie deja dotarea precara a sistemului medical al tarii noastre, legiuitorul nu numai ca a tolerat, dar a si incurajat formarea de spitale private, la care asiguratii CASMB sa recurga in ipoteza in care le este imposibil sau nu doresc sa se adreseze sistemului public de sanatate.

Situatia reclamantei a fost una in care i-a fost imposibil sa aleaga sistemul public de sanatate, nu din pricina unei alegeri voluntare, ci chiar din pricina faptului ca sistemul public de sanatate i-a refuzat in mod constant tratamentul, locul de internare (Spitalul Municipal Urziceni) aratand ca este necompetent medical sa o trateze si numeroase spitale din Bucuresti refuzandu-i primirea pe temeiul lipsei de locuri," motiveaza decizia Judecatoria Sectorului 1.

Cum s-a aparat CASMB?

CASMB a insistat ca aceste servicii nu pot fi decontate din cauza faptului ca nu a fost urmat traseul administrativ complex, reglementat de mai multe HG-uri si legi, care arata ca nu este decontata de casa de asigurari "asistenta medicala la cerere".

Judecatorii au respins acest punct de vedere.

"Reclamantei ii era imposibil sa efectueze alte demersuri, decat acelea pe care deja le-a intreprins, alegand pentru salvarea vietii, prin intermediul fiicei sale, sa apeleze voluntar la un spital din afara sistemului public, la care s-a internat sub contract si la care a reusit sa-si amelioreze starea," explica magistratii.

Instanta atrage atentia ca atunci cand a fost incheiat contractul cu clinica privata, "reclamanta a actionat intr-o adevarata stare de necesitate, avand de ales intre, cel mai probabil, deces, si apelarea la serviciile sistemului privat de sanatate".
Magistratii au aratat ca in cazul pacientei, prejudiciul suferit ca urmare a protejarii vietii sale trebuie sa fie reparat, pe de o parte, spre a nu fi saracit patrimoniul sau si, pe de alta parte, a se incerca a se evita aceasta conduita nefericita care a mai atras, in trecut, condamnarea Romaniei in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

CASMB a contestat decizia Judecatoriei Sectorului 1, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri