Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea procurorului roman Laura Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european. Aceasta numire trebuie confirmata acum si de Parlamentul European, arata un comunicat transmis de Consiliul UE.

Laura Codruta Kovesi este in prezent procuror in cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Ea a detinut anterior diverse pozitii de procuror in timpul carierei sale in Romania, printre care cea de procuror-sef al DNA, scrie Agerpres.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca - se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa fie operational in noiembrie 2020. Laura Codruta Kovesi, in calitate de primul procuror-sef european, va avea un mandat de sapte ani care va consta in special in construirea structurii operationale si administrative a EPPO si in stabilirea de bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale. ''Consiliul va continua sa monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient si efectiv care devine un pilon al luptei contra coruptiei si fraudei cu fonduri UE'', a declarat ministrul finlandez al justitiei, Anna-Maja Henriksson, in calitate de presedinte al Consiliului UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri