Fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu nu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar disjuns din "Colectiv", in care se fac cercetari in legatura cu modul de interventie a autoritatilor dupa incendiul din octombrie 2015.

Avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezinta familiile victimelor, a declarat ca Banicioiu a invocat motive personale pentru a nu se prezenta la audieri. Aparatorul a anuntat ca va cere aducerea cu mandat a fostului ministru al Sanatatii, conform Agerpres.ro.

"Astazi am venit pentru ca fusese citat domnul Banicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci sa fie adus cu mandat de aducere, ca asa spune legea. Am garantia ca se va prezenta sau va fi adus. (...) Nu ii comentez gestul domnului Banicioiu, cred ca se manifesta o senzatie de teama de cateva saptamani, pentru ca cineva trebuie sa raspunda si nu doi pompieri si trei artificieri", a spus Doru Viorel Ursu.

El a precizat ca a asistat marti la audierea lui Raed Arafat in acest dosar, fiind intrebat de jurnalisti daca seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta ar putea fi inculpat in dosar.

"In plangerea facuta si completata in numele celor 16 familii, eu asta am solicitat. (...) Familiile sunt distruse, dar speranta a renascut. Daca veti urmari evolutia, o sa vedeti ca probabil vom ajunge in sfarsit la marii responsabili, pentru ca e vorba de cum era sistemul romanesc pregatit. Eu zic ca nu, era un dezastru", a sustinut Doru Viorel Ursu, care a catalogat gestul lui Banicioiu de a nu se prezenta la Parchet ca fiind unul de "teama".

In noiembrie 2015, la putin timp dupa tragedia de la Colectiv, Nicolae Banicioiu declara ca autoritatile romane nu au nevoie de ajutor din strainatate pentru a trata ranitii.

"Nu avem nevoie de nimic in acest moment. Medicii nostri pot gestiona situatia. Din Franta si Germania, din foarte multe parti, am primit astfel de solicitari. (...) Momentan, noi ne descurcam foarte bine, iar medicii nostri pot face fata cu brio oricarei situatii", declara Banicioiu, ministru al Sanatatii la acea vreme.

Un an mai tarziu, in noiembrie 2016, parintii victimelor au depus o plangere penala la Parchetul General, in care mai multi oficiali guvernamentali si din sistemul de sanatate erau acuzati in legatura cu modul in care au intervenit autoritatile dupa producerea incendiului in clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa in forma agravata, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, privind interventia autoritatilor si acordarea primelor ingrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenta medicala acordata acestor victime, imprejurarile legate de posibile infectii nosocomiale si de actiunile ori inactiunile functionarilor publici in legatura cu transferul persoanelor vatamate la unitati de spital din strainatate.

In dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimisi in judecata patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, dar si fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte cateva sute au fost ranite.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri