Digi24 a obtinut in exclusivitate documentul desecretizat de Ministerul de Interne dupa aproape un an si jumatate de la violentele din 10 august 2018, de la protestul diasporei. Un detaliu este esential: informarile primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securitatii nationale, cu toate acestea, interventia a fost justificata prin mesaje postate pe retelele sociale.

Documentul are 20 de pagini de raport si trei anexe - legislatie si informarile primite de la serviciile secrete privind potentiale riscuri. Din aceste documente aflam ca Jandarmeria a monitorizat inca din iunie 2018 pregatirea protestelor, ca retelele sociale au reprezentat o sursa importanta de informare, de acolo au fost stranse mai multe postari care indicau, in opinia Jandarmeriei, ca protestul risca sa escaladeze, dar care au justificat amploarea pregatirilor fortelor de ordine.

Cu toate acestea, informarile primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securitatii nationale.

Acest raport contine o derulare pe minute a interventiei, o justificare a jandarmilor pentru modul in care au actionat si este mentionat in document ca au fost anumite „situatii punctuale” in care nu s-a justificat folosirea fortei de catre anumiti jandarmi asupra protestatarilor pasnici. Acestea sunt verificate atat la nivel intern, cat si de catre procurori.

Citeste mai multe pe digi24.ro.

Citeste si:
Marcel Vela, Interne: dosarul 10 august trebuie desecretizat urgent
Marcel Vela, Interne: dosarul...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Raportul despre 10 august a fost declasificat si inaintat DIICOT
Setari Cookie-uri