Consiliul Concurentei se afla la un moment de rascruce in activitatea sa, demonstrand in ultima decada ca este o autoritate de top, care functioneaza la standarde europene, cu o activitate care depaseste in unele cazuri pe cea din cadrul autoritatilor de concurenta din tarile vecine, sustin avocatii Catalin Suliman (foto dreapta) si Georgeta Gavriloiu (foto stanga) din cadrul Filip & Company. Acestia anticipeaza totodata pentru 2019 o accelerare a finalizarii unor investigatii mai vechi si conturarea unor decizii care vor schimba anumite comportamente in zona de business.

Pe de alta parte insa, tendita de sanctionare pare sa se accentueze si exista riscul ca unele decizii sa destabilizeze ecosistemul de concurenta si sa genereze incertitudine in anumite piete. Ceea ce este esential pentru piata este sa existe stabilitate in ceea ce priveste regulile si previzibilitatea privind modul in care sunt interpretate de autoritate.

"S-a creat o traditie in privinta articolelor care incearca sa anticipeze dezvoltarile in zona de concurenta. Consiliul Concurentei ramane una dintre cele mai puternice autoritati, cu experienta bogata si renume format, in special prin sanctiunile mari aplicate in ultima perioada. Anul 2019 a fost unul de tranzitie, urmand dupa un an cu amenzi semnificative, 2018 fiind al doilea in topul amenzilor totale aplicate de autoritate", precizeaza oficialii firmei de avocatura.

Aautoritatea de concurenta a dedicat resurse si in aspectele de conformare, cum ar fi proiectul Caravana Concurentei sau realizarea ghidului de conformare pentru asociatii, dar si prin faptul ca a realizat o serie de proiecte ce conduc la transparentizarea anumitor sectoare din economie, un exemplu fiind Monitorul preturilor din zona de retail alimentar sau comercializarea de carburanti.

Care sunt cele mai importante investigatii finalizate in 2019?

Cazurile notabile sunt:

  • in domeniul distributiei de gaze naturale (Distrigaz Sud Retele sau Premier Energy)
  • in domeniul farmaceutic (Roche Romania)
  • in domeniul infrastructurii de comunicatii (Netcity Telecom SRL).

De asemenea, anul 2019 a adus declansarea de investigatii si analize noi, cele mai importante fiind cele pe piata serviciilor adiacente furnizarii de gaze naturale (posibilul abuz de pozitie dominanta al Delgaz Grid, parte al grupului EON, prin aplicarea unui tratament diferentiat in relatia cu operatorii autorizati sa efectueze verificari si revizii tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale), pe piata lemnului prin extinderea investigatiei existente si cu privire la alte societati, pe piata productiei de productiei de gaze (prin analiza asupra Petrom si Romgaz) sau extinderea investigatiei privind reparatiile auto si asupra unor asiguratori, societati de leasing sau producatori auto.

Inclinarea balantei catre zona sanctionatorie, in lipsa unor probatorii clare si puternice ar putea pune sub semnul intrebarii rigoare analizelor realizate de autoritate si poate aduce incertitudini in diferite piete, in care agentii economici ar decide sa adopte pozitii ultraconservatoare care sunt in detrimentul investitiilor, cercetarii - dezvoltarii sau inovatie.

"Transparentizarea pietelor nu poate fi combinata cu sanctionarea unor simple schimburi de informatii in lipsa unor alinieri pe strategii, preturi sau cantitati viitoare. In caz contrar, exista un risc semnificativ de pierdere a elementului de informare si ghidaj, pe care practica decizionala a Consiliului Concurentei reusise sa o aduca in mediul economic. Buna reputatie a autoritatii, precum si duritatea sanctiunilor in materie de concurenta ar trebui sa conduca la aplicarea de amenzi in situatii in care incalcarea regulilor de concurenta este clara, usor de explicat si de inteles de catre agentii economici, caz in care sanctiunile aplicate isi ating si rolul preventiv, servind drept exemplu pentru toti agentii economici", subliniaza Catalin Suliman (Partner) si Georgeta Gavriloiu (Counsel).

La ce sa ne asteptam in anul 2020?

Avocatii de la Filip & Company se asteapta ca numarul de operatiuni analizate de catre Consiliul Concurentei sa se mentina in liniile obisnuite, cu mentiunea ca anul 2020 anunta unele operatiuni importante in domeniul telecom sau cel financiar-bancar. In plus, concentrarile economice sunt influentate semnificativ de contextul economic global (din perspectiva oportunitatilor de achizitie) si de cel local (in special prin prisma atractivitatii mediului economic din Romania).

  • Inspectii inopinate

In anul 2019, Consiliul Concurentei a continut sa utilizeze instrumentul inspectiilor inopinate. De asemenea, inspectiile de tip forensic au ramas atractive pentru autoritate.

"Desi este dificil de estimat daca numarul inspectiilor inopinate va creste, este de asteptat ca acestea sa ramana principalul mijloc de colectare de informatii de catre autoritatea de concurenta. De asemenea, complexitatea acestor proceduri necesita pregatire speciala, abordarea inspectiilor inopinate ramanand un subiect important in orice program de conformare cu regulile de concurenta. Tocmai de aceea, complexitatea programelor de conformare a crescut, acestea fiind extinse la toate palierele de management ale societatilor si acoperind intreaga paleta de comunicare a societatii cu pietele relevante pe care opereaza", arata cei doi avocati.

  • Atacarea deciziilor Consiliului Concurentei

In anul 2019 s-a inregistrat o crestere a actiunilor in instanta, mai ales pe fondul deciziilor de sanctionare aplicate de autoritate. Societatile sanctionate au cautat activ atat modalitati de contestare a deciziilor autoritatii, cat si forme eficiente de contestare a executarii amenzilor.

Astfel, se creeaza o practica foarte interesanta in zona de punere in executare a sanctiunilor Consiliului Concurentei, practica ce se va consolida in anul 2020.

"Tendinta de crestere a numarului de dosare este una normala in anul 2020, in special tinand cont de acele situatii in care probatoriul utilizat de autoritate nu este convingator. Este de asteptat sa avem unele decizii-cheie ale Curtii de Apel Bucuresti privind modul in care instantele analizeaza modalitatea de stabilire a cuantumului amenzilor prin raportare la principiul proportionalitatii. Mai mult, este de asteptat ca in anul 2020 sa vedem un inceput al unui mecanism de corectie din partea instantelor de judecata in masura in care fie probatoriul, fie modul de aplicare a normelor de concurenta nu indeplineste standardele europene in aceasta materie, inclusiv ca urmare a cresterii numarului de cauze in care societatile vor invoca, pe calea intrebarilor preliminare adresate Curtii Europene de Justitie, beneficii si drepturi care decurg din legislatia europeana", concluzioneaza Catalin Suliman si Georgeta Gavriloiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri