Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat constituțională Ordonanţa care reglementează starea de alertă, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă. Această stare de alertă, însă, nu este deloc clară. Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă. Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor, scrie Digi24.

Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a argumentat Avocatul Poporului.

Mai mult, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți seara, la TVR, că proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta. Renate Weber crede că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să îşi asume prelungirea stării de urgenţă cu câteva zile, dar şi aceasta ar trebui adoptată de Parlament, a arătat Renate Weber.

Săptămâna trecută, CCR a deschis deja Cutia Pandorei, când a decis că amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă sunt neconstituționale.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri