Klaus Iohannis a promulgat legea prin care taxa clawback este redusă. Ajunge la 15% pentru producătorii români

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii referitoare la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2019, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, scrie Agerpres.

Legea prevede că bugetul aprobat trimestrial pentru medicamente se indexează cu rata inflaţiei faţă de valoarea ultimului trimestru al anului anterior, precum şi contribuţie trimestrială diferenţiată pentru medicamente.

Potrivit actului normativ, începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuţia trimestrială se calculează şi se datorează diferenţiat pentru medicamente.

Citește și: Asociaţiile producătorilor de medicamente susţin proiectul de lege privind plafonarea şi diferenţierea taxei clawback

În acest sens, toate medicamentele de fabricaţie în România vor avea un procent de 15% taxă clawback, în condiţiile în care în prezent este de 27%, medicamentele generice vor avea taxă clawback de 20%, iar medicamentele inovative de 25%.

Potrivit textelor, "prin excepţie, începând cu trimestrul IV al anului 2019, valoarea bugetului aprobat trimestrial (BAt) este de 1.668 milioane lei. Începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, valoarea BAt se indexează cu rata inflaţiei, faţă de valoarea ultimului trimestru al anului anterior".

"Începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuţia trimestrială se calculează şi se datorează diferenţiat pentru medicamente de tip I, II, şi III", se arată în lege.

Textele prevăd criteriile de clasificare a medicamentelor în cele trei tipuri.

Pentru "medicamentele de tip I", contribuţia trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după scăderea TVA. Pentru "medicamentele de tip II", se aplică un procent de 15%, iar pentru "medicamentele de tip III" - 20%, în aceleaşi condiţii.

Sursa foto: Shutterstock / Pavel Chagochkin
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri