Perry Zizzi (foto), managing partner & head of M&A, în cadrul casei de avocatură Dentons, apreciază că, în România, redresarea economică pe care o urmăm este de tip K și are ca rezultat un interes mai puternic pentru tehnologie, logistică, industria alimentară și a băuturilor, precum și pentru serviciile medicale, în detrimetul altor sectoare din economie, afectate în urma pandemiei de coronavirus.

În același timp, criza cauzată de noul coronavirus a accelerat și anumite tendințe preexistente, cum ar fi digitalizarea, programul de lucru flexibil, comerțul online, mai spune avocatul Dentons. În opinia sa, companiile implicate în tehnologie, logistică și comerț cu amănuntul vor fi țintele primare ale tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (M&A).

La acestea s-ar adaugă și agricultura, sector în care, de exemplu, Dentons a consiliat tranzacția anului: achiziționarea cu 23,5 milioane euro de către TC Agro a unei ferme din Buziaș. Tot anul acesta, a consiliat Raiffeisen și Alpha cu privire la finanțările acordate dezvoltatorilor de spații industriale VGP și CTP pentru extinderea operațiunilor logistice.

Analizând, totuși, ultimii cinci ani, Polonia a fost liderul evident în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește numărul de tranzacții M&A, urmată de Republica Cehă și pe locul trei, de România, iar în opinia lui Perry Zizzi această tendință pare să continue în acest an.

Înainte de criza Covid, numărul fuziunilor și achizițiilor din România se apropia de un nou record. În prezent, ne confruntăm cu un nivel de tranzacționare comparabil cu cel din 2012. Nearshoring-ul (externalizarea proceselor de afaceri către o companie din aceeași regiune geografică - n.r.) și dividendul Brexit rămân marile speranțe ale României, întrucât companiile își mută operațiunile în țările europene cu forță de muncă bine pregătită și relativ ieftină, aflate în apropierea piețelor importante. Așadar, mă aștept că pe termen mediu România să beneficieze din plin de poziția sa geografică și de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Perry Zizzi

România se remarcă într-o regiune în care democrația a înregistrat regrese

Dacă în timpul celor mai recente demonstrații în masă, au fost voci care preconizau că România va fi următoarea piesă de domino din lanțul fostelor țări comuniste care se îndreaptă spre autoritarism, cu toate acestea, spune avocatul Dentons, în țara noastră s-a întâmplat exact opusul.

România a demonstrat rezistența remarcabilă a societății sale civile și a permis o tranziție relativ lină a puterii către actualul guvern. Astăzi, România se remarcă prin poziția sa într-o regiune în care democrația a înregistrat regrese. Acest lucru și consolidarea prezenței NATO, cresc încrederea investitorilor.

Perry Zizzi

Și în ceea ce privește sistemul juridic din România, s-a observat în rândul investitorilor un nivel din ce în ce mai ridicat de încredere în a face apel la legislația și instanțele române pentru soluționarea litigiilor contractuale. Reformele Codului Civil, Codului de Procedură Civilă și altor legi cheie au jucat un rol important în acest sens, mai spune avocatul.

Poate România să atragă mai mulți investitori instituționali după Covid-19?

Înainte de pandemie, considerăm că România se află acolo unde se afla Polonia în 2005 - în ceea ce privește economia, robustețea sistemului juridic etc. Cred în continuare că România este bine poziționată pentru un val de important de investiții datorită democrației sale stabile, calității de membru al UE și NATO, întinderii geografice mari, facilităților portuare atractive (care, da, au nevoie de extindere și modernizări masive) și a forței de muncă instruite. Totuși, România înregistrează o lipsă acută a proiectelor majore de infrastructură, dar acest aspect poate fi privit și ca un avantaj.

Perry Zizzi

Astfel, avocatul Dentons arată că fondurile de investiții și vehiculele investiționale de tip "family office" continuă să investească în agricultură, sănătate, tehnologie și imobiliare, unde este de urmărit că anumite tipuri de clădiri rezidențiale (de ex. casele unifamiliale din afara zonelor urbane dense) înregistrează un interes crescut.

Interesant este că România a atras, de asemenea, investiții considerabile din țările vecine, cum ar fi Polonia (de ex. Enterprise Investors), Ungaria (de ex. Optimă) și Republica Cehă (de ex. PPF), mai spune Perry Zizzi. Alte țări care au investit în ultimii cinci ani în România includ Marea Britanie, Germania și Africa de Sud. Potrivit datelor Dentons, aceste țări au înregistrat cele mai multe tranzacționări. Mai important, în ultimii ani s-a văzut o creștere a numărului de investiții realizate cu capital românesc.

Ce analizează investitorii atunci când evaluează o afacere din România

Potrivit avocatului Dentons, dacă investiția va fi o asociere în participație, investitorii solicită din ce în ce mai multe verificări de conformitate pentru a se asigura că viitorii parteneri de afaceri îndeplinesc standardele etice și, de asemenea, nu încalcă legislația împotriva spălării banilor, sancțiuni etc. Însă, proprietarii riscă să piardă o cantitate substanțială din valoarea companiei când refuză implicarea unor experți externi, care oferă permanent consultanță pentru fuziuni și achiziții. Acești proprietari riscă să se angajeze în negocieri extinse inutil și pot chiar să piardă ocazia de a încheia tranzacția.

Am discutat cu mulți oameni de afaceri români ale căror companii ar putea atrage foarte ușor investiții. Deși au fost interesați să audă câteva sfaturi, nu au dorit evaluări complete și nici nu au considerat că este necesar să abordeze problemele evidente, care - potrivit experienței mele de 25 de ani - sunt observate de orice cumpărător abil și folosite pentru a diminua prețul de achiziție. Nu este suficient să declari că afacerea ta este lider de piață și că este foarte profitabilă.

Perry Zizzi

În opinia sa, mulți proprietari de afaceri nu își petrec timpul gândindu-se la exit. Asta înseamnă că, atunci când vine momentul, sunt de obicei nepregătiți.

"O diferență majoră pe care o văd în special pe această piață, în comparație cu economiile mai dezvoltate, este că proprietarii simt că se pot pregăti pentru o vânzare apelând foarte puțin sau deloc la serviciile consultanților. De cele mai multe ori, refuzul de a investi în consultanți, duce invariabil la un preț de vânzare mai mic. De ce? Ei bine, fără să fi studiat vreodată stomatologia, nu testa freza pe dantura copilului tău. Este frustrant să vezi proprietarii de afaceri care consideră că - datorită succesului lor - pot pregăti și administra procesul de vânzare, mai ales dacă nu au mai făcut-o niciodată", conchide Perry Zizzi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri