Autoritatea de concurenţă a alocat mai multe resurse pentru a monitoriza comerţul online, însă trebuie să se înţeleagă faptul că autorităţile statului nu sunt un bau-bau care vin să dea neapărat sancţiuni pe această piaţă, a declarat Sorin Lungu, directorul Direcţiei Bunuri de Consum din cadrul Consiliului Concurenţei, la prima ediţie a evenimentului Ziua Naţională a Comerţului Electronic.

"Autoritatea de concurenţă din România nu este specializată aparent pe domeniul online, dar, de fapt, în practică, suntem specializaţi în toate domeniile. Pentru noi nu s-a schimbat foarte mult situaţia în ceea ce priveşte online-ul. Ne uităm de ani bun pe acest domeniu. Singurul lucru care s-a schimbat a fost, într-adevăr, faptul că am intensificat eforturile şi am alocat mai multe resurse în sprijinul intervenţiilor pe acest domeniu. Asta a venit şi ca urmare a creşterii numărului de sesizări din piaţă, plângeri care vizau acest domeniu. Totuşi, trebuie să se înţeleagă faptul că autorităţile statului nu sunt un bau-bau care vine să dea neapărat sancţiuni pe această piaţă. Până la urmă, noi suntem aici ca să educăm consumatorul şi agenţii economici listaţi pe aceste platforme online", a spus Sorin Lungu, citat de Agerpres.

Referitor la zona transfrontalieră unde platformele online ar putea să-şi deruleze activitatea, reprezentantul Consiliului Concurenţei a punctat faptul că nu se întrevede o explozie a numărului de comercianţi online din străinătate pe piaţa locală şi nici a celui de comercianţi români care să se extindă în afara ţării.

"În ceea ce priveşte impactul transfrontalier al acestor platforme, într-adevăr noi nu vedem o răspândire a business-urilor care sunt prezente în România. La momentul acesta, noi vedem o piaţă doar naţională pentru aceste servicii de intermediere, dar totul se poate schimba, având în vedere noile prevederi la nivel european. Nu vedem o explozie a numărului de comercianţi care folosesc platforme din afara teritoriului României sau invers", a menţionat Sorin Lungu.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi mediului de afaceri dezbat pe tema viitorului comerţului electronic din România în cadrul primei ediţii a Zilei Naţionale a Comerţului Electronic, organizată joi de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO).

Potrivit organizatorilor, evenimentul cuprinde trei paneluri: "Potenţialul şi provocările comerţului electronic în România - cadrul de reglementare naţional şi european", "Plăţile digitale, temelia unei economii sănătoase" şi prezentarea rezultatelor studiului sociologic şi cercetării realizate de Institute for Global Digital Policies (IGDP) şi Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) despre comerţul electronic din România din perspectiva politicilor publice şi percepţia românilor cu privire la digitalizare.

Totodată, la finalul evenimentului, ARMO va premia Ambasadorii Digitalizării, persoane aflate în funcţii publice care, prin acţiunile pe care le-au întreprins anul acesta, au contribuit la dezvoltarea economiei digitale în România. Parlamentul României a adoptat, în acest an, Legea nr. 144/2020 prin care data de 15 octombrie a fost instituită drept Ziua Naţională a Comerţului Electronic.

Sursa foto: OlekStock / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri