Lipsa provocărilor, stresul accentuat sau un program de lucru cu o flexibilitate mai mare sunt câteva dintre motivele pentru care oamenii își doresc să-și schimbe nu doar locul de muncă, ci și cariera. De asemenea, odată cu trecerea anilor, obiectivele și valorile fiecărei persoane se modifică și, de multe ori, apar pasiuni și interese noi.

Înainte de a decide dacă este momentul pentru a face pasul cel mare spre o reconversie profesională, trebuie evaluate câteva aspecte, astfel încât procesul să fie unul de succes.

Creează o listă cu plusuri și minusuri

Poți să-i spui listă, inventar sau jurnal. Important este să-ți notezi plusurile și minusurile actualului loc de muncă. Apoi, este esențial să îți acorzi timp și să te gândești ce emoții îți oferă serviciul pe care îl ai, dacă sunt preponderente cele negative sau pozitive și ce satisfacții ți-a adus până în prezent.

De asemenea, în paralel, încearcă să vezi care sunt aptitudinile tale și care sunt interesele tale pe termen lung. Îți dorești un program mai flexibil sau ești dispus să muncești mai mult atât timp cât remunerația este substanțială? Vrei mai multe provocări și să-ți extinzi domeniul de activitate? Răspunsurile tale te vor ajuta să iei decizia corectă.

Gândește-te la schimbarea industriei

Toată această perioadă te va ajuta să afli mai multe despre tine și despre ceea ce îți dorești să realizezi. Dacă pentru unii schimbarea locului de muncă poate fi suficient, pentru tine poate nu este o acțiune destul de satisfăcătoare.

Așadar, gândește-te dacă ești pregătit pentru o reconversie profesională și care ar fi domeniul în care ți-ar plăcea să activezi. Nu îți face griji dacă industria în care ai vrea să profesezi nu are oferte de muncă în orașul în care locuiești. Începe prin a căuta salariile în domeniul care te atrage și apoi observă și care sunt chiriile pentru garsoniere de inchiriat Bucuresti sau alte zone în care ofertele sunt mai bogate.

Construiește un plan de acțiune

Crearea unui plan înseamnă definirea unui obiectiv clar și pregătirea perioadei de acomodare. În această perioadă ai nevoie de un buget care să acopere anumite cheltuieli și poate chiar plata unor traininguri de specializare. Așadar, dacă te-ai decis care este domeniul ales, atunci trebuie să iei în calcul lucruri precum educația și certificarea, dezvoltarea anumitor competențe pe care le deții deja și participarea la o serie de evenimente care să deschidă noi oportunități.

Încearcă diferite activități

Înainte de a face pasul cel mare, identifică companiile care caută voluntari pentru domeniile pe care le vizezi. Astfel, vei avea posibilitatea să observi direct care sunt cerințele și dacă te poți adapta la stilul de muncă. Nu doar că vei putea pune în practică ceea ce cunoști, dar vei avea oportunitatea să înveți și să-ți dezvolți noi cunoștințe. În plus, fiecare participare te va ajuta să-ți creezi o rețea de oameni care poate contribui, în viitor, la găsirea unui nou loc de muncă.

Schimbarea carierei este un proces de durată, iar dacă vrei să rămâi motivat, atunci ia în considerare să creezi un jurnal în care să notezi progresele pe care l-ai făcut și micile tale victorii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri