Digitalizarea ANAF va aduce pentru contribuabilii români mai multe facilități care, cel puțin teoretic, ar trebui să le simplifice puternic relația cu Fiscul. Printre acestea se va afla posibilitatea de a interacționa prin apeluri video cu reprezentanții Autorității prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual (SPV). De asemenea, cu ajutorul inteligenței artificiale, ANAF va procesa toate datele pe care le are despre contribuabili pentru a-i încadra în categorii de risc fiscal (mare/mediu/redus).

”Cea mai mare noutate este că discuțiile din perioada inspecției fiscale, dar și discuțiile finale, se vor putea face prin video, prin intermediul SPV. Partea video a SPV va fi finalizată pana la 31 decembrie 2023”, a declarat, în cadrul Wall-Street Fiscal Forecast, Daniela Teodoru, Director General, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, ANAF.

SPV va deveni o platformă interactivă în care românii și firmele românești vor putea comunica cu Fiscul

Sia-Nicoleta Jiru, ANAF

”Va exista o îmbunătățire a Spațiului Privat Virtual (SPV), în sensul în care el va fi deschis și pentru organele cu atribuții de control fiscal. ANAF va putea astfel trimite solicitări prin SPV, contribuabilii vor putea solicita informații prin intermediul platformei, iar reprezentanții Autorității și contribuabilii vor putea comunica video prin SPV. Practic, SPV va deveni o platformă interactivă în care românii și firmele românești vor putea comunica cu Fiscul”, a mai adăugat Sia-Nicoleta Jiru, Director, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, ANAF.

De asemenea, până în 2025, după ce digitalizarea ANAF va intra în etapele finale ca urmare a implementării noilor reforme, toate informațiile pe care Autoritatea le va strânge despre contribuabili vor fi folosite la implementarea managementului integrat al riscului.

Inteligența artificială ne va putea spune cine sunt contribuabilii cu risc scăzut și contribuabilii cu risc real. În acel moment, și controalele ANAF vor fi mai bine țintite

Daniela Teodoru, ANAF

”În momentul în care va exista o analiză de risc performantă, realizată în mediul digital, utilizând inclusiv inteligența artificială, atunci vom vorbi de riscuri clare, concrete, de acțiuni de control targetate din punct de vedere al riscului. Practic, inteligența artificială ne va putea spune cine sunt contribuabilii cu risc scăzut și contribuabilii cu risc real. În acel moment, și controalele ANAF vor fi mai bine țintite și nu vor mai consuma timpul celorlalți contribuabili (n.red. cu risc fiscal redus). Acest lucru se va putea întâmpla în orizontul de timp 2025”, spune Daniela Teodoru.

ANAF vrea astfel să se alinieze la standardele existente în rândul administrațiilor fiscale moderne din Europa, care își concentreaza atentia pe creșterea conformării voluntare.

Citiți și Cum încearcă țările europene să convingă populația să își plătească taxele

Anul acesta, ANAF a desfășurat patru proiecte de conformare voluntară în relația cu persoane fizice, în colaborare cu firma de consultanță și audit EY.

”Pe noi la ANAF ne interesează creșterea conformării voluntare și nu neapărat creșterea sumelor stabilite suplimentar ca urmare a acțiunilor de control fiscal. Astfel, vrem mai dergabă să creăm un anumit tip de comportament în rândul contribuabililor”, a declarat Daniela Teodoru.

ANAF vrea să stea cât mai puțin ”în vizită” la sediul firmelor. Vizitele inspectorilor, doar 2-3 zile

La data de 30 septembrie anul acesta, a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență cu modificări ale codului de procedură fiscală. Propunerile de modificare ale cadrului legislativ sunt rezultatul unei colaborări între ANAF și Comisia Europeană.

Colaborarea vine în contextul în care în PNRR este prevăzută reforma ANAF prin digitalizare. Unul dintre jaloane era modifcarea cadrului legislativ a activității de control fiscal – inclusiv inspecția fiscală, controlul anti-fraudă și controlul persoanelor fizice cu averi mari.

”In acest context, ANAF a depus documentația la Comisia Europeană pentru un proiect și a câștigat o finanțare de la Comisia Europeană. Au fost 550 de proiecte din partea a 27 de țări și am câștigat. Acest proiect este în derulare și își propune alinierea la tendintele europene în administrare fiscală, respectiv creșterea conformării voluntare”, menționează Sia-Nicoleta Jiru.

”Reforma controlului fiscal va fi una istorică. Prin ea urmărim digitalizarea controlului fiscal, astfel încât perioada de derulare a controlului să fie redusă și 80-90% din control să se efectueze de la sediul organelor fiscale, astfel încât vizita la contribuabil să fie cât mai scurtă, de 2-3 zile, maxim o săptămână, cu obiectiv clar – de exemplu acela de a verifica o investiție punctuală”, afirmă Daniela Teodoru.

Proiectul prevede o reformă a activității de control în România, în sensul în care, înainte de selectarea pentru o acțiune fiscală contribuabilului, acestuia i se oferă posibilitatea de a se conforma voluntar. Contribuabilul va fi notificat cu privire la categoria de risc în care se încadrează și cu privire la impozitul pe care îl are de plătit.

”Acesta va primi și un termen de 30 de zile să se conformeze – să își rectifice declarația. Dacă contribuabilul își corectează declarația, el nu va mai fi selectat în programul de control”, a explicat, reprezentanta ANAF.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri