Reprezentanții mediului de afaceri din România spun că primesc cu brațele deschise reforma și digitalizarea ANAF, însă ar fi chiar mai bucuroși dacă oficialii Fiscului și ai Finanțelor le-ar explica mai bine modificările fiscale care au loc aproape în fiecare an. Pentru a fi siguri că fac față legilor fiscale, ”ajungem să avem companii care operează un lanț de restaurante, dar care au în spate peste 100 de oameni ce lucrează în contabilitate și financiar”, spune Daniel Mischie, CEO al grupului de restaurante City Grill.

Citiți în continuare cele mai importante declarații făcute de reprezentanții mediului de afaceri în cadrul evenimentului Wall-Street Fiscal Forecast.

Daniel Mischie, City Grill: Multe legi fiscale sunt bine intenționate, dar aplicarea și explicarea acestora este groaznică

Daniel Mischie, CEO City Grill:

”Pe industria HoReCa situația este foarte fragmentată. Punerea la punct cu legislația este foarte dificilă pentru antreprenorul mic. Aici avem nevoie de o mai mare predictibilitate.

Normele de aplicare ale modificărilor fiscale în general nu sunt clare. Contribuabilul are nevoie de un expert care sa îi explice legislația. ANAF ar trebui sa ne explice cum sa implementăm legislația. Noi vrem să ne conformăm, însă problema este că lucrurile nu ne sunt explicate suficient de bine.

Ajungem să avem companii care operează un lanț de restaurante, dar care în spate au peste 100 de oameni care lucrează în contabilitate și financiar (n.red. pentru a face față legislației fiscale).

Da, legislația fiscală din prezent este mult îmbunătățită față de anii ’90, nici nu se poate compara, dar lucrurile trebuie explicate mai bine de autorități.

Trebuie să fim conștienți că 5% impozit pe dividende era un impozit favorabil. Majorarea acestuia la 8%, chiar dacă reprezintă o creștere de 60% și poate părea un dezastru, realist vorbind nu este chiar o problemă majoră. Dacă autoritățile vor asigura o competiție corectă în piață, cred că majorarea acestui impozit nu va fi o tragedie, cu toate că este în defavoarea noastră.

O neclaritatea fiscală majoră pentru noi vizează includerea cazării și a mesei de personal în facilități acordate angajaților, care nu mai intră în sfera veniturilor salariale. Avem acea anvelopă de 33% din salariul minim brut pe economie, în care pot fi acordate beneficii către salariați fără a fi considerate venit salarial. Așadar, angajații non-UE sau cei care nu sunt din București și vin să lucreze aici pot deduce ca și cheltuieli cu cazarea 20% din salariul minim brut pe economie, aproximativ 100 de euro. Procedura este însă neclară. Vrem ca ANAF să clarifice dacă contractul de închiriere trebuie să fie făcut sau nu de către companie. Este practic imposibil de făcut acest lucru de companie dacă ai mai multe locații în toate județele țării. Cum te duci să faci contracte de închiriere în toate locațiile? Am deveni companii imobiliare.

Sunt multe legi date cu bună intenție... corelarea caselor de marcat la serverul ANAF, e-Factura, SAF-T, dar toate sunt constant amânate și modificate. Ok, ne-am luat toți case de marcat noi, am fost controlați de nenumărate ori, s-a mai dat o amânare, care a fost din nou amânată și este și acum amânată. Vine apoi reforma de digitalizare și trebuie să schimbăm din nou casele de marcat. Suntem groaznici din acest punct de vedere: ne asumăm niște situații și termene pe care nu le putem respecta.”

Roxana Epure, NextUp: ANAF trebuie să elimine declarațiile care dublează informațiile furnizate de contribuabili

Roxana Epure, managing partner NextUp:

”Chiar darcă reprezintă intenții bune, modificarile fiscale și proiectul de digitalizare al ANAF se văd foarte diferit din teren, dinspre noi, antreprenorii.

Amânările privind implementarea SAF-T au existat din cauză că antreprenorii nu știau ce se facă, având în vedere lipsa explicațiilor. A fost haos în primele luni la depunerea fișei. Chiar dacă doar marii contribuabili au fost obligați să trimită SAF-T anul acesta, noi îi încurajăm pe toți clienții care reprezintă IMM-uri să se pregătească încă de acum pentru depunerea fișei.

Sunt informații care se dublează în SAF-T cu cele din alte declaratii ANAF, de exemplu Declarația 390. Este o muncă suplimentară pentru contribuabili. Aș vrea să știu dacă ANAF are în plan eliminarea declarațiilor care dublează informațiile furnizate de contribuabili.

O altă problemă este reprezentată de situații cum au existat în trecut, când, la data limită pentru depunerea declarației online, serverele ANAF erau blocate. Nu avem cadru legislativ care să ne absolve de amenzi și pedepse dacă serverul ANAF pică atunci când contribuabilul voia să depună declarația fiscală.

Legile ar trebui explicate mult mai bine de autorități, inclusiv cu normele de aplicare. Companiile nu ar trebui lăsate să presupună ce excepții sunt la o lege sau cum se aplică. De asemenea, mi-aș dori ca firmele să primească automat notificări când au datorii la Fisc, pentru a nu se trezi apoi cu popriri pe cont.”

Ioan Birta, Teraplast: Business-urile care fac evaziune fac acest lucru pentru că aceasta este filosofia companiei, nu din cauza birocrației

Ioan Birta, CFO Teraplast Group:

”Noi ne-am conformat la toate schimbările operate de ANAF. Pentru noi mersul la ghișeu sau implementarea unui nou sistem nu sunt motive să nu ne conformăm. Business-urile care fac evaziune nu fac acest lucru din cauză că trebuie să meargă la ghișeul ANAF pentru a depune acte, fac acest lucru pentru că aceasta este filosofia companiei.

Am făcute eforturi pentru a implementa SAF-T (Standard Audit File for Tax) anul acesta. Le depunem în fiecare lună chiar dacă ulterior ANAF a păsuit companiile și a prelungit termenul până la care aceste fișe puteau fi depuse. Sper ca efortul companiilor care au depus fișele să nu fi fost inutil și aceste rapoarte să fie utiliate de către ANAF.

Apreciez deschdierea ANAF pentru digitalizare. Este un trend absolut necesar pe care majoritatea contribuabililor îl adoptă.”

Andra Ciotic, EY: Contribuabilii au nevoie de norme juridice clare pentru fiecare prevedere fiscală

Andra Ciotic, Senior Manager, Impozit pe venit și contribuții sociale, EY România:

”Pentru a ajuta contribuabilii din România, ar fi utilă o elaborare de norme juridice clare pentru fiecare prevedere fiscală. Aici vorbim de un principiu al fiscalității, al certitudinii impunerii și despre eficiența și asigurarea unei echități fiscale.

De asemenea, autoritățile trebuie să se concentreze pe o strategie de predictibilitate, astfel încât contribuabilii să știe clar ce au de făcut pentru o perioadă mai lungă de timp și astfel nu s-ar mai ajunge la discuții și interpretări arbitrare ale prevederilor ficale.”

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri