Licitatia de Orientalism a aprins entuziasmul colectionarilor si investitorilor din sud-estul tarii si al celor aflati in weekend-ul trecut pe litoral. Participantii au licitat pentru aproape toate loturile, vanzarea totala a serii ridicandu-se la 692.550 de euro, mai mult decat valoarea estimata de organizatori.
Vedeta Licitatiei de Orientalism, pictura "Afize" de Nicolae Tonitza a atins cel mai ridicat pret al serii, 160.000 de euro, dupa concursul de oferte a patru participanti. Vanzarea marcheaza un nou record de autor pentru opera lui Tonitza, depasind recordul anterior stabilit in Licitatia de Vara Artmark, din 17 iunie 2011, de 155.000 de euro pentru pictura "Pe veranda". Opera "Afize" intra astfel pe pozitia a opta in clasamentul celor mai importante picturi vandute vreodata pe piata romaneasca de arta, stabilizand astfel locul lui Tonitza in topul celor mai importanti pictori romani.

"Scena din Dobrogea" de Constantin Artachino, inca o piesa de rezistenta a licitatiei, a fost adjudecata pentru 67.500 euro, confortabil in intervalul estimativ de 55.000 - 75.000 euro. De remarcat cifra totala de vanzare a celor 6 loturi semnate Artachino: 103.500 euro, un rezultat exceptional pentru un artist academist de o expresie originala, calda si blanda, redescoperit de piata de arta in urma cu mai putin de un an, cand a realizat prima tranzactie peste 5.000 euro (opera "Biblis preschimbata in izvor", adjudecata in Licitatia de Art Nouveau si Romantism pentru 5.800 euro).

O alta vanzare importanta a serii a fost inregistrata pentru una dintre picturile cele mai populare ale licitatiei, "O afacere buna" de Octav Bancila, adjudecata pentru 52.500 de euro (valoarea estimativa: 18.000 - 30.000 euro).

Si alte opere au obtinut preturi bune in Licitatia de Orientalism: "Vedere asupra Balcicului" de Nicolae Darascu, vanduta pentru 20.000 de euro, "Interior Tatarasc" de Iosif Iser, care a obtinut 19.500 de euro, "Ovreiul" de Jean Alexandru Steriadi, adjudecat pentru aproape de patru ori valoarea minima estimativa - 23.000 de euro, precum si alte sapte loturi ale caror preturi de adjudecare depasesc 10.000 de euro.

Pe langa acestea, majoritatea loturilor din licitatie au fost achizitionate la preturi accesibile, pentru sume de mai putin de 2.000 de euro, printre ele aflandu-se opere semnate de nume sonore precum Jean Alexandru Steriadi, Leon Biju, Paul Miracovici sau Mihai Sarbulescu.

Licitatia de Orientalism in cifre:

Totalul vanzarilor: 692.550 euro
Rata de adjudecare: 99 % din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 79
Loturi adjudecate: 78

Cele mai ridicate valori atinse:
1. Nicolae Tonitza, "Afize", 160.000 euro
2. Constantin Artachino, "Scena din Dobrogea", 67.500 euro
3. Octav Bancila, "O afacere buna", 52.500 euro

Alte recorduri de autor:
1. Max Arnold, "Cap de tataroaica", 8.500 euro
2. Niculina Dona Delavrancea, "Interior la Sozopol", 3.000 euro
3. Dan Ialomiteanu, "Osman odihnindu-se", 7.000 euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri