Din seria artisti faimosi si obsesiile lor pentru masini, astazi Jay Kay si pasiunea sa pentru Audi."Toate masinile mele sunt extrem de rapide", declara Jay Kay, la un interviu luat de Audi pe terenul conacului sau de la Buckinghamshire. Proprietarul insusi sta alaturi de indragitele sale Audi RS4 si RS6, plus un A2, masina chitaristului trupei, Rob Harris. In stanga, ultima achizitie, Ferrari Enzo de 425.000 L, unul din cele numai 399 de modele care se vor fabrica. Kay are 20 de masini, dar foarte putine sunt englezesti.
Masini cu price pret

Acum 10 ani, solistul trupei Jamiroquai, Jay Kay, le-a spus celor de la Sony Records ca va "renaste" punk-ul, ca va lansa o linie de accesorii pentru cap si ca va face o gramada de bani. Ciudat, dar l-au crezut, iar acum poate sa investeasca o buna parte din avere in pasiunea pentru masini.

RS4-ul este atat de stabil! Imi place sa-l conduc pe serpentine. Nimic nu este mai rapid!

Rareori tacut, rareori stapanit, lui Jay Kay ii place sa traiasca ca un star rock. Pe scena, miscarile ciudate ale picioarelor si palariile nu mai putin ciudate sunt la fel de cunoscute ca stilul sau muzical.

Este cu adevarat fericit atunci cand conduce una din masinile sale de colectie, preferabil pe distante lungi. Desi are reputatia de vitezoman, Jay a invatat ca trebuie sa mai ridice piciorul de pe acceleratie.

"Cand sunt la volan, sunt cel mai fericit om"

In 1990, filiala londoneza a companiei "The Job Centre" l-a angajat pe postul de asistent programator pe Jason Kay, in varsta de 20 de ani. Foarte neobisnuit, dar cererea de angajare a supravietuit. Acum este inramata si agatata pe peretele uneia din cele 11 camere ale conacului din Buckinghamshire care apartine sus-numitului, cunoscut mai bine sub numele de Jay Kay, solistul vocal si "seful" trupei Jamiroquai. Conacul, construit in anul 1810, este absolut minunat. Este cam in aceeasi stare ca acum sase ani, cand Kay s-a mutat aici. Este inconjurat de 72 de acri de pamant, un lac si un parau. insa lucrarile de renovare au inceput, atat la interior cat si la exterior. Curtea interioara este pavata cu pietris, flancata de garaje fie terminate, fie in curs de finalizare. Aici este adapostita colectia de masini si motociclete. Printre vedete, se numara Audi, Ferrari si Bentley, evaluate la milioane de dolari.

O treime din curte este ocupata de un studio de inregistrari ultimul-racnet, o piscina, bucataria si un loc pentru gratar. Conacul, studioul de inregistrari si domeniul dichisit pot fi considerate rezultatul succesului pe care Kay l-a avut in scurta sa cariera muzicala.

Jay Kay s-a nascut inconjurat de muzica si de masini. Si-a petrecut copilaria calatorind pe un Triumph 13/60, urmandu-si mama, cantareata de jazz Karen Kay, la numeroase concerte. Tatal sau, liderul unei formatii portugheze, a disparut din viata lui cand era bebelus, dar s-au reintalnit de curand.

Ii plac masinile de cand era mic. La 4 ani stia numele tuturor masinilor pe care le vedea. Succesul i-a permis sa transforme visele si amintirile din copilarie in realitate, adunand o colectie de masini exotice si interesante.

Detaliile vietii sale care a premers succesului oscileaza intre "nu-mi amintesc" si "vag". Se spune ca, inainte de a se apuca de cantat, traia pe strada. si-a luat permisul la 20 de ani, iar prima masina si-a cumparat-o din primele castiguri din drept de autor. A rascumparat-o mai tarziu si a adaugat-o colectiei sale de masini.

In garajele sale sunt 20 de masini si de motociclete, dar ele formeaza o colectie mult mai interesanta decat a oricarui alt star rock. Kay este un sofer desavarsit, prin urmare a ales masinile fiind in cunostinta de cauza. Le-a cumparat pentru ii place sa le conduca, nu pentru cum arata sau pentru cat vor costa in viitor. Dar daca nu se ridica la asteptarile lui? "Am cumparat si porcarii, dar am scapat de ele". Colectia este un amestec de exotism, clasa, stil, lux si... viteza.
Varstele masinilor sunt cuprinse intre citeva luni si 45 de ani, dar fiecare dintre ele arata exact ca atunci cand au fost fabricate. Vedem aici o serie de Bentley-uri. Un S1 Continental din 1958, eleganta pe roti, este cea mai veche masina a colectiei lui. E amplasata langa mult mai recentul Bentley Arnage Turbo.

Tot din clasa lux, dar din alte vremuri, este si imensul Mercedes 600 Pullman negru, candva masina lui Coco Chanel. Refuza sa numeasca o preferata, spunand ca fiecare are locul ei, avantajele ei si un caracter anume. Dar unele pot fi numite "mai interesante". Printre acestea se numara noul RS4 quattro de 380 CP si noul RS6 quattro de 450 CP, plus masina despre care spune ca e marturia limitei de design si de tehnologie care putea fi atinsa in anii 60. E vorba de Mercedes-Benz 300 SL. E in stare perfecta si are doar 40.000 de mile la bord, cu alte cuvinte, e ca nou. L-a gasit in Portugalia si are steaua cu 3 colturi pe volan, pe care Kay si-o aminteste de cand era mic.

E una din putinele masini pe care le am, pe care nimeni n-o huleste spune el. Toti o admira! Copii, batrani... toti!". Toti, cu exceptia mamei lui, careia nu-i place pentru ca nu are airbag. Jay este surprins cat de putin sunt interesati copiii de Enzo. Cand eram copil, stateam cate trei ore sa ma uit la un Mercedes-Benz 300 SL. si acum fac la fel. Ma uit la contur si la detalii. Estetica are un rol vital." Dragostea lui Kay pentru masini mai poate fi dovedita intr-un fel: incearca sa le conduca pe toate in mod regulat. Alege masina in functie de starea lui de spirit. Daca se duce la clubul Hurlingham, ia Bentley-ul Arnage. Daca vrea sa se plimbe noaptea, ia Bentley-ul S1. Daca vrea sa ajunga undeva cat mai repede sau daca vrea sa-si plimbe si cainii ciobanesti (Luger si Titan) atunci alege unul din modelele Audi RS, cele mai plimbate masini.

"Ador drumul dintre Arisaig si Mallaig, mai ales la volanul unui RS4. Masina e foarte stabila! imi place sa alunec pe serpentine! in conditiile alea, nimic nu e mai rapid ! O indrepti in directia in care vrei sa mergi si asta face!". Este la fel de impresionat de sasiul de aluminiu si de calitatea constructiei modelului Audi A2. Entuziasmul sau este contagios. Chitaristul trupei, Rob Harris, si-a cumparat un A2. Asistenta lui Kay, Emma, isi adora modelul A4 cabrio. "Asta imi place mie la Audi: daca lanseaza un concept, peste cativa ani, masina de serie arata aproape identic. Nu le este teama de nou. Multi ar putea sa invete de la Audi.

Modelele Audi RS4 si RS6 sunt preferatele lui Kay pentru ca sunt functionale, ergonomice, eficiente si foarte rapide. Despre RS4 spune: "E un vis s-o conduci, chiar si atunci cand e plina de bagaje. Se controleaza incredibil." Ultimul proiect muzical al lui Kay a fost acela de a scoate o compilatie, iar pe CD se regasesc Pointer Sisters, The Commodores si Patrice Rushen. Albumul "Late Night Tales", nume care i s-ar potrivi si lui, se lanseaza luna aceasta.

Este un client fidel al cluburilor din Londra, atrage mereu atentia si e nelipsit din paginile de scandal ale ziarelor. Kay stie foarte bine ca, avand cele mai rapide masini din lume si fiind o vedeta, trebuie sa fie mai atent decat altii pe sosea. Masinile sale il pot tenta sa depaseasca viteza maxima legala, dar asta nu-i ia din placerea pentru condus. "As merge cu un Audi RS4 pana in Ibiza doar de placere. imi place sa merg singur, pentru ca am timp sa gandesc" spune Kay.

"Cand sunt la volan, sunt cel mai fericit om".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri