Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” s-a redeschis sambata, dupa mai bine de doi ani de renovari si o investitie de 13 milioane de euro, lumea nelasandu-se asteptata – in prima zi au vizitat muzeul aproximativ 3.000 de oameni, reactiile fiind in general pozitive. Nu au lipsit insa criticile si mici erori din partea organizatorilor.
Muzeul gazduieste un patrimoniu de peste 2 milioane de piese, dintre care unele unicate la nivel mondial, grupate in peste 130 de tipuri de colectii – de la roci demne de un muzeu de geologie, trecand prin fosile arhaice pana la omul modern si fauna si flora Romaniei si a altor locuri din lume.

Diferenta principala fata de fostul Muzeu Antipa este faptul ca organizatorii au incercat – si partial reusit – sa faca din experienta vizitarii una dinamica, fata de una statica cum era in urma cu cativa ani. Practic, la aproape fiecare cateva exponate, vizitatorii pot accesa informatii suplimentare de pe ecrane digitale de marimi satisfacatoare, pot asculta prin casti speciale explicatii sau vizualiza materiale video. Totodata, muzeul a fost imbogatit cu incaperi care aduc vizitatorii mai aproape de natura – o zona speologica care imita o pestera sau o incapere care seamana cu un sit arheologic.



Cu toate ca investitia in renovare s-a ridicat la circa 13 milioane euro si te-ai fi asteptat ca totul sa fie „ca la carte”, unele dintre noile tehnologii nu au functionat cum ar fi trebuit. Ecrane care afisau erori, ecrane tacile care functionau cu intarziere sau afisaje care nu erau bine centrate.

Muzeul Antipa are in prezent 55 de angajati, mai putini fata de cei peste 70 inaintea inceperii renovarilor. „Au avut loc iesiri la pensie si nu se reangajeaza oameni noi”, a explicat, pentru wall-street.ro, un reprezentant al muzeului.

Per total insa, Antipa a oferit vizitatorilor o experienta buna, placuta, la nivel european si, spune o mama cu doi copii, extrem de educativa.

Este excelent, vom reveni cat de curand, cand o sa fie mai putina lume si cand vom avea timp sa stam mai mult la fiecare exponat, sa citeasca si cei mici”, spune ea.

O fetita exclama, si pe buna dreptate, „Mami, mami, nemaipomenit! N-am mai vazut schelete asa de mari!”, in fata „fanionului” Muzeului Antipa, un impresionant schelet de Deinotherium gigantissimum, un specimen inrudit cu elefantul actual care traia in regiunile impadurite din apropierea mlastinilor.



Un alt parinte insa nu s-a aratat atat de incantat
, desi copiii sai pareau a fi extrem de entuziasmati.

„Pacat ca si-au batut joc din start cu organizarea. Am stat peste o ora la coada si asta din cauza automatelor acelea de dat bilete. Nu puteau sa le vanda prin cativa angajati, macar in prima zi, a inaugurarii, in loc sa stea sa scoleasca 5 minute pe fiecare cum sa apese pe butoanele acelea?”, se intreaba el, vizibil nervos.

O reprezentanta a muzeului a explicat ca stie faptul ca oamenii si-ar dori sa intre mai repede, insa muzeul are o limita maxima de vizitatori admisi si nu se poate.

Pretul biletelor variaza de la 5 lei pentru copii la 20 de lei pentru adulti.



Ati vizitat muzeul? Cum vi s-a parut? Comentati mai jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri