In cadrul Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc organizate de Casa Artmark, la Opera Nationala din Bucuresti, vor fi scoase la vanzare cateva capodopere care fac parte din Colectia Dr. Petru Groza. „Tarancuta cu fuior coborand spre casa” (est. 60.000 euro - 120.000 euro), semnata de Nicolae Grigorescu, este una dintre cele mai valoroase opere ale licitatiei.
In urma cu sapte ani, din Casa Memoriala "Dr. Petru Groza" din Deva au fost sustrase doua tablouri realizate de Nicolae Grigorescu si un tablou de Nicolae Darascu, care fac parte din patrimoniul cultural national, valoarea prejudiciului fiind estimata la suma de 400.000 de euro.

„Tarancuta cu fuior coborand spre casa” semnat de Nicolae Grigorescu (foto) si „Vapoare pe Dunare (Valcov)” semnat de Nicolae Darascu au fost recuperate de politisti in primavara acestui an. Cel de-al treilea tablou, apartinand lui Grigorescu a fost dat in urmarire nationala si internationala.

Opera semnata Nicolae Grigorescu, „Tarancuta cu fuior coborand spre casa”, face parte din ultima etapa de creatie, numita „perioada alba” si reprezinta tipul de taranca filiforma specific grigorescian, surprins in spatiul familiar al satului muntenesc traditional.

Opera a participat la Expozitia “Nicolae Grigorescu“, Sala Ateneu, in anul 1902, de unde a fost achizitionata de Dr. G. Proca (microbiolog).

O alta opera sustrasa din Casa „Dr. Petru Groza” din Deva, in 2004, si recuperata anul acesta, este „Vapoare pe Dunare (Valcov) semnata de Nicolae Darascu (valoare estimativa euro 20.000 - 40.000, ulei pe panza 55 × 46 cm). Capodopera este datata in 1924 si localizata la Valcov, o asezare pe malul Dunarii, numita in secolul trecut, „Venetia estului”.

Tot din Colectia Dr. Petru Groza, la licitatie vor mai participa picturile „Pe malul Siretului” (valoare estimativa: euro 12.000 - 18.000) si „Peisaj din Dealurile Gradistei” (valoare estimativa: euro 8.000 - 16.000) semnate de Camil Ressu.

Expozitia Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc mai poate fi vizitata inclusiv joi, intre orele 11.00 – 19.00.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri