Un numar de 126 de opere de arta, semnate de mari pictori romani, ca Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu sau Theodor Pallady, precum si de artisti contemporani de succes vor fi scoase la licitatie pe 16 noiembrie, la valori ce variaza intre 8.000 si 60.000 euro.
Licitatia Colectiei Nicolae si Hrisanti Petresco si Licitatia de Postmodernism si Arta Contemporana vor avea loc la Athenee Palace Hilton, in data de 16 noiembrie, potrivit reprezentantilor casei de licitatii Artmark.

In prima parte a serii vor fi prezentate 17 opere ale celor mai cunoscute nume ale picturii romanesti din ultimele doua secole, care au apartinut unei colectii cu o istorie tumultoasa, cea a lui Nicolae Petresco si a sotiei sale Hrisanti, redutabili oameni de afaceri ai mediului bucurestean din anii `40. Iar in cea de-a doua parte a serii va fi Licitatia de Postmodernism si Contemporana dedicata artei ultimelor decenii.

Maestri ai picturii, in colectia familiei Petresco

Bazele colectiei familiei Petresco au fost puse in anii ’50, la imboldul unui prieten al cuplului, care i-a convins pe cei doi sa investeasca banii in picturi. Astfel, 20 de ani mai tarziu, colectia cuprindea in jur de 80 de opere ale celor mai cunoscuti si apreciati artisti romani dar si europeni. Sub presiunea legii patrimoniului, din acea perioada, Nicolae Petresco a dat in pastrare foarte multe opere familiei si prietenilor. Dupa 1990, urmasul celor 2 soti Petresco a incercat sa recompuna colectia parintilor, reusind sa recupereze jumatate din opere.

Din aceasta colectie, la licitatia din 16 noiembrie vor fi aduse in atentia investitorilor in arta si a colectionarilor artisti semnificativi in istoria romanesca a artelor, precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Mihail Simonidi, Sava Hentia, Gheorghe Petrascu etc.

O opera majora a acestei licitatii este lucrarea „Interior din atelierul artistului” semnata de Gheorghe Petrascu, o reprezentare a uneia dintre temele cele mai indragite ale pictorului. Pictura (ulei pe panza de 46,5 x 38,5 cm) este estimata la 40.000 – 60.000 euro. Alaturi de aceasta capodopera, mai sunt scoase la vanzare inca 5 picturi semnate de Petrascu, reprezentand o adevarata mini-colectie: „Gladiole”, „Natura statica cu mere si flori”, „Marina”, „Iarna grea” si „Nud dormind”.

Din colectia Petresco nu putea lipsi cel mai apreciat pictor roman – Nicolae Grigorescu. Acesta semneaza opera „Un peisaj din valea Posadei”, care poarta amprenta stilului sau consacrat. Date fiind dimensiunile reduse ale operei, aceasta este estimata la 24.000 – 32.000 euro.

Nici Pallady nu va lipsi. Artistul semneaza o pictura care surprinde o lume lirica, accentuand trasaturile psihologice ale personajului reprezentat. Opera „Femeie pe ganduri” (foto) are o valoare estimativa cuprinsa intre 20.000 si 30.000 euro.

Opere contemporane, alaturi de Grigorescu si Pallady

Nume mari nu vor lipsi nici de la Licitatia de Postmodernism si Arta Contemporana, cea de-a doua editie din acest an dedicata de Artmark artei ultimelor decenii. Dan Perjovschi, Calin Dan, Paul Neagu, Dumitru Gorzo, Geta Bratescu, Horia Damian, Iosif Kiraly, Teodor Graur, Gheorghe Ilea, toti artisti activi pe scena expozitionala, care se bucura de recunoastere internationala. Investitorii cu viziune si colectionarii de arta contemporana vor putea alege dintr-o selectie de 109 opere care sugereaza vitalitatea artistica, dar si potentialul investitional.

Printre cele mai incitante opere selectate pentru aceasta editie se numara instalatia Grupului subREAL, „Castelul din Carpati” (150x150x300 cm), o lucrare esentiala pentru istoria artei romanesti postrevolutionare, care pune Casa Poporului in relatie cu un alt moment din istoria Romaniei, intr-o alaturare plina de conotatii. Lotul va intra in licitatie cu o valoare estimativa cuprinsa intre 8.000 si 12.000 euro.

Una dintre piesele principale ale licitatiei este opera de Ion Tuculescu, „Deplasare” (61,5×51,5 cm), reprezentativa pentru ultima perioada de creatie a artistului, cea in care originalitatea sa se manifesta cel mai plenar, denumita si „totemica”. Acesta este si cel mai valoros lot al licitatiei, avand o valoare estimativa cuprinsa intre 30.000 si 50.000 euro.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 10 - 15 noiembrie, intre orele 11.00 – 21.00, la sediul Artmark (Palatul Cesianu-Racovita). La Athenee Palace Hilton expozitia va putea fi vizitata in ziua licitatiei intre orele 11.00 – 19.00.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri