Un singur cuvant reuseste sa trezeasca groaza pana si a celor mai fani ai lui Bachus absintul.
O aura misterioasa inconjoara acest preparat nici o alta bautura din lume nu a reusit sa castige o asemenea reputatie de temut, in conditiile unei istorii de doar 2 secole.

Artemisia Absinthium

In 1792, doctorul Pierre Ordinaire a creat reteta unei bauturi ce continea mai multe esente de uleiuri aromatice, printre care si anason si extract de pelin (Artemisia absinthium). Bautura nediluata continea intre 60 si 85% alcool. iar efectul acesteia aparea datorita unui compus chimic aflat in structura pelinului - tujon.

In decursul anilor s-au realizat numeroase studii ale acestei substante deosebite, si s-a ajuns la concluzia ca are intr-adevar caracter halucinogen. Este insa inca discutabil daca efectele isi fac aparitia dupa o singura inghititura din aceasta bautura sau dupa ce devii un bautor impatimit dar, in orice caz, intoxicatiile produse de absint sunt neobisnuite.

Bautura artistilor

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, absintul a fost bautura favorita a comunitatii artistilor din Europa, iar reputatia sa faimoasa pana in ziua de astazi se datoreaza acestora. Gauguin si Van Gogh sunt probabil cei mai faimosi artisti care s-au aflat sub efectul acestei bauturi.

In jurnalul sau, Gauguin relata cum Van Gogh, aflat sub influenta Zanei Verzi (La Fee Verte) - o interesanta denumire a absintului la vremea respectiva l-a fugarit pe strada, amenintandu-l cu briciul. Mai tarziu in acea noapte, Van Gogh si-a taiat intr-un gest devenit celebru - urechea.

Printre "fanii acestei bauturi s-au numarat si Degas (a carui lucrare, L'Absinthe, este probabil cel mai cunoscut tablou ce infatiseaza bautori de absint - un barbat si o femeie care stau intr-o cafenea, ambii aratand ingrozitor), Rimbaud (care si-a impuscat sub influenta absintului iubita si tovarasul Verlaine - de asemenea consumator al acestei bauturi) si Hemmingway (ale carui opere descriu in detaliu efectele absintului).

Nebunie

Incepand cu secolul al XX-lea, absintul a fost interzis in aproape toata Europa, dupa ce s-au demonstrat legaturile existente intre consumul acestuia si tendintele spre paranoia si schizofrenie. Din acel moment, absintul a fost fara a se folosi pelinul, si astfel au aparut pe piata marci ca Pernod (numita dupa unul dintre fondatorii uneia din primele distilerii de absint original). Abia in 1990, compania ceha Radomil Hill, a reinceput productia absintului original.

Hill's Absinth este marca lider de piata, intalnita cel mai des sub forma de ingredient al unui cocktail sau servita in stil ceh se topeste zahar intr-o lingura de absint, apoi se amesteca intr-un pahar jumatate plin cu bautura, la final completandu-se cu apa.

Recent aparuta marca La Fee are o aroma mai puternica decat varianta ceha si se serveste in stil frsantuzesc se pune un cub de zahar intr-o lingura care se plaseaza deasupra unui pahar ce contine absint, iar apoi se toarna apa incet peste zahar, astfel incat acesta se dizolva in bautura.

Absintul va mai fi la moda in continuare adoptarea sa de catre creatori celebri de cocktailuri ca Dick Bradsell and Douglas Ankrah i-au garantat credibilitatea si un nou val de celebritati, printre care Johnny Depp (care se pare ca a consumat absint in timpul filmarilor la Sleepy Hollow), Eminem si Damien Hirst, isi vor juca rolul, cu siguranta, in a doua Epoca a Absintului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri