Pentru prima data in Romania, in perioada 27-30 septembrie, langa Bucuresti in localitatea Tancabesti, va avea loc Salonul Calului, inspirat de modelul faimosului Salon du Cheval de la Paris, eveniment nascut din dorinta de a reanima gustul romanilor pentru echitatie, un sport cu traditie pe plan local.
Salonul Calului este organizat de clubul de echitatie Equestria, detinut de doctorii Ozana si Cristian Moraru, proprietarii centrului oftalmologic Oculus.

“Organizam in acest weekend prima editie a Salonului Calului, iar concursului (Marele Premiu al Municipiului Bucuresti –n.r.) i-am dat o alta anvergura. La startul competitiei vom avea si colegi din strainatate. In cadrul Salonului se vor organiza prezentari de produse ecvestre si vom avea cai cu trasuri, voltije, atelaje, dresaj pe muzica, care sunt alte specialitati ale echitatiei. Nu e doar un concurs de sarituri. Sunt prezente diferite rase de cai, de la herghelii romanesti si cateva din strainatate”, a precizat Ozana Moraru, fondatoarea clubului Equestria.

Competitia Marele Premiu al Municipiului Bucuresti va reuni la start aproape 180 de cai din SUA, Danemarca, Germania, Elvetia, Grecia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Cel mai scump cal prezent in concurs ajunge pana la 200.000 de euro.

Pasiunea pentru echitatie este pentru cei cu venituri medii. Competitiile, pentru cei cu venituri mari


Ozana Moraru spune ca pentru cei pasionati de echitatie lectiile nu sunt scumpe, iar persoanele cu venituri medii pot practica o astfel de activitate in timpul liber. In schimb, oamenii care doresc sa aiba un cal si sa participe la concursuri au nevoie de venituri mai ridicate.

“Pe langa investitia initiala de achizitionare a calului, costurile lunare sunt de 300-400 euro. Aici intra cazarea in boxa, mancarea, la care se adauga potcovitul odata la 2 luni sau eventuale costuri cu veterinarul, asta daca esti proprietar de cal de agreement. Daca detii un cal de sport trebuie sa mai adaugi deplasarile la concursuri care sunt scumpe”, a explicat Ozana Moraru.

Aceasta considera ca in Romania nu se organizeaza foarte multe concursuri de echitatie in raport cu populatia tarii, dar observa ca pasiunea pentru cai se afla pe trend ascedent, in pofida anilor de criza.

“Romania are rase de cai, insa hergheliile sunt intr-o cadere libera din cauza lipsei de finantare. Poate daca s-ar privatiza ar avea alta soarta pentru ca sunt multe rase de cai bune, chiar si calul de sport romanesc a avut rezultate bunicele”, a mentionat proprietara clubului Equestria.

Investia in baza de echitatie: 5 milioane euro


Construtia clubului Equestria a inceput in 2008, iar in urma cu doi ani a avut deschiderea oficiala. Baza este situata in zona Snagov, sat Tancabesti pe o suprafata de 2,5 hectare din care 1 hectar il reprezinta constructia clubului la sol.

Clubul dispune de terenuri de concurs si manej, padocuri, 50 de boxe pentru cai, manejuri acoperite, tribune pentru 500 de spectator, si detine 36 de cai, 25 proprii si 11 in pensiune.

Cat a costat investitia? In jur de 5 milioane euro, in care nu este inclus pretul terenului achizitionat in 2007, in plin varf al preturilor pe piata imobiliara.

“Tratam cu unul dintre cei mai mari organizatori de concursuri ecvestre si chiar din lume sa gazduim la anul Cupa Natiunilor. Vrem sa dam drumul la concursuri internationale prin federatia internationala. Avem planuri de dezvoltare a activitatii. Putem sa facem si o extindere fizica dar nu schimba mult ceea ce este aici”, a adaugat Ozana Moraru.

Ceremonia oficiala care marcheaza deschiderea Salonului Calului va avea loc sambata, 29 septembrie, si va include defilarea detasamentului Calare al Jandarmeriei Romane, alaturi de parada cluburilor si a hergheliilor participante.

Totodata, pentru editia din 2013, clubul Equestria preconizeaza organizarea in premiera in Romania a primei lictatii de cai de rasa si de performanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri