Institutul Gemologic Roman (GIR) a lansat o serie de cursuri pentru extinderea abilitatilor si cunostintelor despre caracteristicile pietrelor si a metalelor pretioase. Cursurile se adreseaza in special specialistilor, precum si celor care doresc sa se informeze pentru propriile cunostinte.

Cursurile au ca obiectiv principal aprofundarea standardelor profesionale de catre specialistii activi in pietre si metale pretioase pe piata din Romania.

Cursurile din cadrul acestui proiect pilot, care a urmarit testarea interesului oamenilor care activeaza pe piata din Romania, au fost sustinute de catre Prof. Elina Ratcheva, absolventa si acreditata de catre GIA (Gemological Institute of America), Londra, cea mai prestigioasa institutie din lume din domeniul gemologiei.

„Evaluarea si recunoasterea diamantelor presupune o munca permanenta”, a afirmat Elina Ratcheva.

Pe langa obiectivul principal de a instrui specialistii, cursurile se adreseaza si persoanelor interesate de investitii sau doar de frumusetea lor. GIR isi propune o dezvoltare pe termen lung, in special in trei directii: educatie, certificare si identificare a pietrelor pretioase, urmand sa anunte o serie de seminarii care vor avea loc anul viitor.

„Foarte multi considera ca diamantele sunt perfecte, insa este o informatie falsa, pentru ca tocmai diamantele sunt cele care pot avea carente la capitolul perfection. Imperfectiunea este una dintre caracteristicile care ne ajuta sa recunoastem aceste pietre. Cursurile din cadrul GIR se adreseaza in primul rand specialistilor, dar nefiind foarte tehnice sunt asteptate si persoanele interesate de investitii sau cei care isi doresc sa devina cumparatori informati”, a declarat Guy Buchalter, managerul academic al GIR.

Cu ocazia cursurilor de doua zile, Institutul Gemologic Roman a gazduit peste 40 de participanti din Romania si Italia, care au dobandit cunostinte legate de claritatea diamantelor, sistemul de notare a diamantelor, cum afecteaza culoarea pietrelor pretioase valoarea diamantelor si alte informatii. De asemenea, au descoperit cum tehnologia moderna schimba procesul de taiere a pietrelor si care este relatia dintre dimensiune si greutate. Participantii inscrisi la cursul de introducere au venit, in special, din retele ale magazinelor de bijuterii, precum si din retele de amanet si doar cei care au trecut testul final au primit certificatul de absolvire.

GIR este primul institut gemologic din Romania care are ca obiective educarea romanilor asupra caracteristicilor pietrelor pretioase si formarea unor experti in ceea ce priveste evaluarea acestora. Institutul va avea o structura bazata pe trei concepte: Certificare, Identificare si Academie in domeniul gemologiei si a bijuteriilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Competente de comunicare: in ce mod te ajuta la job si cum le dezvolti