O tara unica ce va ofera ocazia unei intalniri cu un model de civilizatie de care este greu sa nu ramaneti impresionati. O vacanta aici va fi cu siguranta o amintire de neuitat. Cu 1.000 euro ai parte de un super sejur de o saptamana.
O tara pasnica, in care n-au mai fost razboaie de 500 de ani si ecologia este politica de stat, Elvetia este cunoscuta ca una dintre cele mai bogate si mai sigure state ale Europei. O vacanta in aceasta tara va fi cu siguranta o amintire de neuitat.

Insula plantata in inima Europei, Elvetia ofera o varietate peisagistica spectaculoasa, o ciocolata formidabila si o populatie diferita din punct de vedere caracterial. O parte dintre elvetieni sunt incontestabil de origine latina iar asta simti dintr-o privire, de la primul cuvant rostit. De cealalta parte a fluviului Sarine, incepe "regatul" germanic. In est, sunt elvetienii retoromani iar in sudul Alpilor, cei care sunt "italieni". Asadar, trei zone geografice (Jura, Platoul si ALpii), patru limbi nationale: germana, franceza, italiana si retoromana, 26 de cantoane, care fiecare in sine este un mic stat, fiecare cu particularitatile si cutumele sale, toate acestea formeaza Confederatia elvetiana.

Orasele Elvetiei

- Zurich nu este doar cel mai mare oras elvetian, dar in acelasi timp si centrul cultural, economic si comercial al tarii. In ultimii 150 de ani, orasul finantelor internationale si sistemului bancar atat de cunoscut din Limmat a inflorit, devenind o adevarata metropola.
- Lucerna, situata la doar 60 km de Zurich, este recunoscuta pentru peisajul urban atractiv dominat de aritectura moderna, pentru Podul Chapel si pentru cumparaturi. Centrul istoric al orasului - foarte pitoresc - este reprezentat de zona pietonala, suficient de mica ca suprafata pentru a putea fi vizitata pe jos.
- Berna. Pe strazile acestui orasel, ce a apartinut odata contilor de Gruyeres, renumit pentru castelul sau si pentru calitatea branzei produsa aici, timpul pare sa se fi oprit in loc. Atmosfera medievala, cu magazine aflate in pivnitele caselor si cu o multitudine de muzee, teatre, cafenele si restaurante este completata de cladirea Parlamentului Elvetian (aflata in mijlocul orasului vechi).
- Geneva, cea mai mica metropola din lume. Oras cosmopolitan, o lume de sine statatoare, o lume pentru oricine, diferita de restul Elvetiei, impresioneaza prin frumoasele parcuri ce mentin verde malul lacului, partea veche a orasului, cladirea Natiunilor Unite, etc.
- Lugano este un oras micut, cu o populatie de aproximativ 29.000 locuitori si putin mai mare de 11 kmp. Este surprinzatoare comparatia intre dimensiunile orasului si faima sa internationala.

Mini incursiune in bucataria elvetiana

Cea mai apreciata mancare traditionala este fondue, un delicios preparat pe baza de branza; se mai adauga Gruy're si Vacherin, o specialitate de branza, topita si amestecata cu vin alb, faina, Kirsch (bautura spirtoasa) si un pic de usturoi. Daca sunteti mari amatori de branza mai puteti incerca binecunoscutele Emmental si Tete de Moine. Prajiturile si specialitatile de patiserie sunt diversificate. Lekerli este o deliciousa specialitate din Basel si reprezinta prajiturele cu miere acoperite cu zahar topit si apoi inghetat. Alte prajiturele foarte apreciate sunt Gugelhopf, un tip de chec cu miez si Schaffhausen, o deliciousa prajitura cu crema. La capitolul bauturi exista game variate de vinuri, bere, bauturi spirtoase produse din fructe, cele mai populare fiind Kirsch, Marc, Pflumli si Williams. O bautura populara este apa minerala la sticla, doua marci locale fiind Henniez si Passuger.

Recomandam in Zurich:

Kronenhalle Desi la prima vedere poate parea rustic si cu mancare nu foarte fina, localul e cu adevarat special. Dovada o reprezinta meniul, clientela si operele de arta care iti sunt servite pe farfurie aburind si cu un vin traditional alaturi. Localul e decorat cu picturile lui Kandinski, Matisse, Klee si Braque.

Zunfthaus zur Schmiden este un restaurant interesant in care predomina o atmosfera istorica, mentinuta in special de decor, un amestec magnific realizat cu lemn si sobe din tigla. Aici se servesc preparate traditionale, portiile fiind generoase. La loc de cinste se afla si pestele.

Petermann’s Kunststuben este un restaurant formal, considerat o meca din punct de vedere al gastronomiei. Desi este situat in partea de sud a orasului in Kussnacht, pe malul de est al lacului, merita cu siguranta investitia de timp, efort si bani. Meniul este mereu in schimbare multumita bucatarului sef si poate include homar preparat cu anghinare si ulei de migdale, excelente preparate din carne de iepure sau porumbel. Rezervarea este esentiala, restaurantul fiind inchis duminica si lunea.

Tipsuri

Ce e de facut in Zurich

- Viata culturala are universul ei aparte aici, incepand cu Opera, catre Aleea Paradelor, de la muzee pline de istorie pana la expozitii de arta moderna. Posibilitatile de distractie atrag aici si amatorii de clubbing, iar marii cunoscatori in ale gastronomiei sunt aici acasa - profitand din plin de peste cele 1.700 restaurante. De aceea, nu pare surprinzator ca Zurich a fost votat pe primul loc pentru calitatea vietii din peste 215 orase participante.
- Cheiurile orasului, cu promenadele fermecatoare sunt una din cele mai atractive zone. Cea mai faimoasa este Limmatquai, in centru. Incepe de la podul Bahnhof si merge pana in est, catre primarie si dincolo de aceasta.
- Uto Quai este principala zona de promenadea de-a lungul Lacului Zurich incepand din Badeanstalt Uto Quai catre Bellevue Platz si Brucke Quai.
- Cumparaturile de pe Bahnhofstrasse sunt aproape un imperativ odata ajunsi aici ! A fost considerata cea mai frumoasa si mai eleganta strada commerciala a lumii si probabil ca s-a pastrat si astazi in top. Construita acum un secol pe locul unei vechi mlastini, este raiul pasionatilor de cumparaturi. Printre magazine, din loc in loc cate o cafenea va invita sa luati loc pe terasa pentru cateva minute binemeritate de odihna.
- O croaziera pe Lacul Zurich, daca este o zi insorita. Croazierele aici dureaza cca 1,5 - 4 ore. Vasele pleaca din Burkliplatz.

Un elvetian indragostit de Romania propune...Elvetia

"Faptul ca m-am nascut si am crescut in Elvetia nu are relevanta deosebita pentru faptul ca aceata e o tara cu adevarat frumoasa. Imi place deopotriva Romania, care a devenit a doua mea casa. Zona Cantoanelor se aseamana mult cu zona Sebes - Alba Iulia - Sibiu. Pot vorbi despre aceeasi naturalete a peisajelor, despre calmul si linistea locurilor. Din pacate, asa cum in Romania mi-au ramas multe locuri de vizitat, nici Elvetia nu imi e cunoscuta pe de-a-ntregul. Tara mea este asemenea locuitorilor sai: organizata, civilizata, stricta dar in acelasi timp ospitaliera si surprinzatoare in cel mai placut mod."

- Massimo Palumbo are 39 de ani, este casatorit si are doi copii. A absolvit o institutie de invatamant superior din Elvetia cu specializare in constructii si a venit in Romania in 1995. La Heidi Romania detine pozitia de Sales&Marketing Manager.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri