De ce isi doresc oamenii sa zboare? Pentru putere, pentru libertate sau dintr-o ambitie interioara dusa la extreme? Cam de aici porneste si visul unui copil, care peste ani ajunge pilot sau de ce nu chiar cosmonaut. O meserie care pentru multi pare o joaca, insa care adaposteste zeci de secrete nebanuite.
Pentru multi romani, Dumitru Prunariu (60 ani) este o legenda, un nume de referinta, un simbol al acestui domeniu la nivel mondial.
Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a depasit spatiul terestru la baza unei aeronave in anii 80. Este pentru foarte multi tineri un idol care a reusit si izbavit intr-un domeniu plin de neprevazut, unde fiecare clipa este traita la intensitate maxima, fiecare pas este un risc.

Intre putere si vulnerabilitate: care a fost primul gand al primului roman in spatiul cosmic?


Pe de-o parte puternic, pe de alta vulnerabil – asa ar descrie Dumitru Prunariu primul si singurul experiment cosmic de pana acum, de care il leaga amintiri pline de incantare si bucurie.

“Primul meu instinct a fost sa ma uit prin hublou (fereastra) sa identific ce se vede in jos – si m-a frapat subtirimea atmosferei terestre. Exista doua sentimente care se bat cap in cap acolo sus: pe de-o parte, ai senzatia ca esti o fiinta puternica deoarece ai alaturi de tine o intreaga tehnologie cu care ai ajuns deasupra atmosferei terestre, mai sus decat a zburat orice alt pamantean. Totodata, exista si un sentiment de vulnerabilitate – te gandesti ca orice obiect cosmic te poate lovi in orice moment, ca nava cosmica se poate dezmembra, ca poti disparea fara ca cineva sa stie ceva de tine”, a declarat pentru wall-street.ro, primul roman care a zburat in spatiu de pana acum.



La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat in mod oficial ca primul nominalizat in cadrul zborului spatial romano-sovietic, alaturi de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj. Acesta era un cosmonaut experimentat si mai efectuase un zbor cu o durata de 186 de zile, la bordul statiei cosmice „Saliut-6". Cosmonautul roman Dumitru Dediu si cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiti ca membri ai echipajului de rezerva . La 14 mai 1981 avea sa se lanseze racheta in spatiul cosmic.

In biografia sa, semnata de Annie Musca, Prunariu isi aminteste de momentele si de noaptea de dinaintea plecarii.

“Inaintea fiecarui zbor, membrii echipajului trebuiau sa vizioneze «Soarele alb al desetului», un film sovietic care rulase si pentru generatii precedente de cosmonauti. Se considera un semn rau daca nu vedeai filmul inaintea plecarii in spatiu”, povestea Dumitru Prunariu in cartea biografica.

Insa, pentru ca stresul si incarcarea emotionala atingeau cote fabuloase, astronautilor le erau administrate somnifere pentru a dormi.
“Cu cateva zile inainte de decolare, patul pe care dormeam nu fusese inclinat cu 7 grade, astfel incat sa dormim cu capul putin in joc ca sa ne obisnuim cu o presiune sangvina suplimentara in cap, asa cum urma sa suportam in imponderabilitate. Inainte sa adorm, inevitabil, m-am gandit la nava si la eventualele riscuri, dar nicidecum din perspectiva fricii. Cunosteam pe dinafara nava, apoi aveam incredere in coechipierul de zbor. Am adormit cu chipul copiilor in minte…”, isi aminteste Prunariu.

Doar 9 minute “de jos si pana sus”. Ce respira si ce mananca un cosmonaut in spatiu?


Doar de 9 minute a avut nevoie naveta spatiala sa ajunga in spatiul cosmic. Prunariu povesteste ca decolarea nu a intampinat probleme.

Interesant este insa ce se intampla mai departe, cum respira un consonaut si poate cel mai important cu ce se hraneste acesta?



“Aerul este adus de acasa in statia orbitala sau in nava cosmica si este permanent reciclat. Exista si in rezervoare speciale, sub presiune, pentru a compensa eventuale pierderi. La fel se intampla si cu apa. Este reciclata din umiditatea degajata prin resporatie si transpiratie de catre membrii echipajului, dar exista suficienta si adusa de la sol in recipiente speciale. In situatii extreme, se putea utiliza si apa eliminata pe cale fiziologica, reciclata complet”, explica Prunariu.

In ceea ce priveste toaleta zilnica aflam ca aceasta se facea cu prosoape impregnate cu o lotiune dezinfectanta, iar periatul dintilor cu o batista din acelasi material infasurata pe un deget.

Cat priveste hrana cosmonautilor, cei care au ajuns in spatiu darama miturile SF, conform carora aceasta ar fi fost redusa la capsule superconcentrate inodore si insipide.



“Alimentatia cosmonautilor este destul de variata. Nici pomeneala de pastile superconcentrate. Hrana era in tuburi metalice cu produse lichide sau pastoase, pachete cu hrana deshidratata si cutii de conserve cu tot felul de alte preparate. Consumam supe, ciorbe, tocanite chiar friptura cu piure de cartofi, pasta de branza cu stafide, cafea sau lapte condensat. Totul era facut sa poata fi consumat in conditii de imponderabilitate si sa nu rezulte firimituri”, isi mai aminteste fostul cosmonaut roman.


Expozitie dedicata pasionatilor, in Capitala


Toate aceste secrete pot fi deslusite si aprofundate in cadrul unei expozitii cu tematica dedicata in aceste zile in centrul Iris Titan Shopping Center – unde este prezentata cea mai mare colectie de obiecte si echipamente originale folosite in misiuni spatiale, o expozitie atestata de Guiness World Record.

Exponatele au facut parte din cadrul unor programe spatiale celebre europene, americane si rusesti, precum Sputnik, Explorer sau Apollo. Ele sunt aduse din Germania si alcatuiesc o colectie atestata ca cea mai mare colectie personala de obiecte folosite in misiuni spatiale, care numara 93.000 de obiecte de acest gen.

De la costumul de zbor al cvadruplului cosmonaut rus Iuri Usaciov, pana la manusa lui Iuri Gagarin, prima fotografie a acestuia pe statia spatiala ISS sau obiecte ce tin de viata in spatiu – hrana, bautura, igienta, dormit, roci si pamant stelar sunt prezente la expozitia cu tematica din centrul comercial bucurestean.

Sub titlul “Cosmos 2012 – Mit si adevar”, expozitia isi propune sa aduca mai aproape de oameni istoria celor mai importante programe spatiale de pana acum, o incursiune intr-o lume indepartata si deloc diferita.


Un domeniu cu un potential imens pentru tinerii romani


La peste 30 de ani de la unicul experiment care i-a marcat cariera, Prunariu priveste optimist in viitor si crede in tinerii pasionati de domeniu fiind sigur ca vor mai fi romani care vor ajunge in spatiu.

“Interesul este mare. Nu doar eu ci si Agentia Spatiala primeste sute de email-uri de la tineri care generic doresc sa devina cosmonauti, insa cea mai mare parte a acestora reusesc prin a experimenta sectorul cercetarii in domeniul spatiului cosmic. Sunt tineri care din liceu au abordat acest domeniu, ajung la facultati de profil, reusesc sa faca doctorate in strainatate iar mai apoi, cu experienta capatata revin in tara unde aplica cele invatate si isi continua dezvoltarea profesionala”, sustine Prunariu.

Potentialul Romaniei este deasemenea foarte mare, este de parere fostul cosmonaut roman: “Facem parte dintr-o serie de structuri importante la nivel international – cea mai reprezentantiva dintre acestea fiind Agentia Spatiala Europeana. Am devenit membri de un an de zile, suntem a doua tara din regiunea est-europeana dupa Cehia ceea ce arata extrem de multe despre cercetarea romaneasca si nivelul la care se afla in acest moment”.


Urmatorul roman in spatiu, abia peste 20 de ani


Din punctul sau de vedere, vor mai trebui sa treaca inca 20 de ani pentru ca un roman sa descopere spatiul cosmic.

“Acest lucru nu cred ca se poate petrece mai repede de 20 de ani. Contextul international joaca aici un rol decisiv – posibilitatea de a trimite un om in spatiu fiind limitata in momentul de fata - numai rusii isi permit sa mai trimita echipaje internationale in spatiu. Agentia Spatiala Europeana nu are din pacate mijloace proprii de a trimite oameni in spatiul cosmic. Romania va ramane, cel putin o perioada de cativa ani, in asteptare din acest motiv.

Ce rezerva anii urmatori in astronautica?


Pe langa binecunoscutele puteri cosmice ale planetei – SUA si Rusia, China vine foarte tare din urma. Are deja cateva echipaje proprii si un modul de laborator spatial plasat in cosmos si a promis ca pana in 2020 va aduce pe Pamant primele mostre de pe Luna in regim automat, iar ulterior va lansa si oameni pe satelitul natural al Terrei.

Totodata, din ce in ce mai multe firme private se aventureaza in spatiul cosmic construind infrastructura de profil.

“Compania Virgin Gallactic preluata de Sir Richard Branson a construit SpaceShip 2 cu care va trimite la limita cosmosului, in imponderabilitate, cate sase turisti de-odata, devenind in acest fel si un obiectiv turistic pentru multi pasionati ai domeniului. Speram ca acesta sa nu se opreasca aici si eventual sa construiasca si un hotel cosmic special pentru turisti.”, a explicat Dumitru Prunariu.

V-ar placea sa fiti astronauti/cosmonauti? Ce parere aveti despre acest domeniu? Ce v-ar motiva sa ajungeti sa explorati universul? Ati face o excursie turistica pe Luna? Asteptam comentariile voastre mai jos!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri