Festivalul Mozart va incanta publicul clujean in luna decembrie, in cadrul celei a XXII-a editie, cu o serie de lucrari din repertoriul simfonic si cameral al lui Wolfgang Amadeus Mozart, pe scenele Filarmonicii de Stat “Transilvania” si a Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”.
Editia din 2012 a Festivalului International Mozart se desfasoara la Cluj intre 7 si 14 decembrie, in anul centenarului Sándor Végh, violonist si dirijor, ilustru interpret al muzicii lui Mozart. Intrucat Sándor Végh s-a nascut la Cluj si a devenit celebru la Salzburg, orasul lui Mozart, ca prim violonist al cvartetului care i-a purtat numele si ca dirijor al celebrei orchestre Camerata Salzburg, SRM propune in 2012 o editie a festivalului axata pe aceste conexiuni. Astfel, concursul de interpretare este dedicat formatiilor de cvartet de coarde (8-9 decembrie) si va fi incununat cu Marele Premiu Sándor Végh.

In 11 decembrie va avea loc un simpozion cu tema Sándor Végh si interpretarea mozartiana iar momentul de varf al intregului festival va fi concertul din 10 decembrie, sustinut de orchestra Camerata Salzburg, una dintre cele mai titrate formatii de acest gen din intreaga lume, cu o existenta de peste 60 de ani.
Concertele orchestrei simfonice a Filarmonicii „Transilvania”, din 7 si 14 decembrie, vor fi dirijate de oaspeti indragiti ai publicului cujean, berlinezul originar din Romania Ferenc Gábor si austriacul Philipp Pointner. Solistii acestor concerte vor fi pianista Dana Borsan, renumita si datorita integralei concertelor pentru pian de Mozart, pe care le-a inregistrat pe CD cu orchestra Radio din Bucuresti, si doi dintre membrii Cvartetului Arcadia, violonista Ana Török si violistul Traian Boala. Este o mare bucurie, atat pentru organizatorii festivalului cat si pentru publicul meloman, faptul ca aceste concerte vor avea loc din nou in sala Casei Universitarilor, dotata acum si cu un pian de concert de cea mai buna calitate.

Doua concerte camerale completeaza acest program, aducand un plus de diversitate si atractivitate editiei din 2012 a Festivalului Mozart: concertul formatiei Münchner Klaviertio, din 11 decembrie, si recitalul de lied sustinut de tanarul tenor Tiberius Simu in compania pianistei Silvia Sbarciu.
Festivalul are si o dimensiune educativa, in cadrul lui organizandu-se concursuri de interpretare, de muzicologie si compozitie, simpozioane si conferinte, cursuri de maiestrie pentru studentii Academiei de Muzica si concerte pentru copii. Concursul se desfasoara in zilele de 8 si 9 decembrie 2012, in Sala Studio a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”. Juriul, compus din personalitati marcante ale vietii muzicale din Romania si din strainatate, va acorda urmatoarele premii: Marele Premiu Sándor Végh – 8.000 lei, Premiul II – 4.000 lei, Premiul III – 2.000 lei.

Festivalul, care se desfasoara sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucuresti, este organizat de Societatea Romana Mozart in parteneriat cu Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzica „Gheorghe Dima” si Qual Media Group. Editia din acest an se bucura de sprijin financiar din partea Consiliului Local Cluj-Napoca, a Consiliului Judetean Cluj, a Forumului Cultural Austriac din Bucuresti, a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca si a sponsorilor.
In cei peste douazeci de ani de existenta, el a beneficiat si de suportul ambasadelor Olandei, Cehiei si Suediei. Anvergura internationala a evenimentului este atestata de artistii de prima marime, din Europa, SUA, Japonia, China, care au aparut pe scena festivalului, spre incantarea publicului numeros prezent in salile de concert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri