O plangere oficiala a fost depusa in justitia suedeza, dupa ce artistul suedez Carl Michael von Hausswolff a declarat in mod public ca a realizat una dintre picturile sale folosind cenusa umana pe care a furat-o din lagarul de exterminare Majdanek din Polonia, informeaza lefigaro.fr.
Pictura, intitulata "Memory Works", este expusa pana pe 15 decembrie la galeria de arta Marin Bryder din orasul suedez Lund, scrie Mediafax.

Intr-un text publicat pe site-ul galeriei, Carl Michael von Hausswolff, in varsta de 56 de ani, spune ca a furat acea cenusa umana in 1989 din lagarul de exterminare Majdanek din Polonia. Timp de mai multi ani, el a pastrat cenusa intr-o cutie, intrucat "incarcata de atrocitatile comise in acel loc". In 2010, artistul a decis sa amestece cenusa cu putina apa, pentru a realiza o pictura.

"A fost ca si cum cenusa continea energia sau amintirile sufletelor persoanelor care au fost torturate, asasinate de alte persoane, in cadrul unuia dintre cele mai rele razboaie din secolul al XX-lea. Era ca un zgomot al sufletelor", a spus artistul suedez.

Opera sa a starnit o mare polemica mai intai in Suedia. Apoi, administratorii lagarului devenit muzeu Majdanek, unde 80.000 de persoane si-au gasit moartea, au luat pozitie. "Suntem cu adevarat socati si indignati. Este o provocare artistica, care merita sa fie condamnata", a declarat directorul muzeului. "Cine stie? Poate ca o parte din acea cenusa provine de la fratele meu, de la matusa mea, de la bunicile mele", a declarat, indignat, Salomon Schulman, medic si scriitor evreu, in cotidianul suedez Sydsvenskan.

In fata acestui scandal, Martin Bryder, directorul galeriei, spune ca nu a intentionat nicio clipa sa deranjeze pe cineva. "Eu nu vad in asta o problema morala", a spus Bryder, atunci cand Salomon Schulman a afirmat ca si stramosii proprietarului galeriei de arta au fost deportati.

O plangere pentru nerespectarea ramasitelor umane a fost depusa de o persoana privata suedeza, vineri, 7 decembrie. Comisarul din orasul Lund, Stephan Söderholm, a indicat faptul ca acest caz, complex, a fost supus atentiei procurorului.

In vara acestui an, artistul suedez a aparut din nou in presa, dupa ce s-a deplasat la resedinta regala Drottningholm, situata in apropiere de Stockholm, pentru a inregistra "zgomotul sufletelor" si pentru a capta "energia mortilor".


Sursa foto: tundratabloids.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri