Cam asa lasa sa se inteleaga noile minuni care circula in libertate prin moda româneasca. Impinsa de la spate de „creatoarea” fesului lui Basescu si cele citeva specialiste in fuste mini si top-uri strimte, moda româneasca pare ca se indreapta vertiginos in directia indicata cu tupeu de nepotelul matusii Tamara: prostitutia.

Roxana Moise, beneficiara unui PR impresionant, promovind in special concediile „exotice”, colectia personala de pantofi si fesul lui Basescu, a lansat si ea o colectie conceputa pe idee de „less is more”: „less” material si „more” kitch. Dansatoarele orientale sau la bara si fetele care au nevoie sa se vinda rapid probabil ca au exclamat de fericire: „iata ca a venit si timpul nostru!“.

Amestecul naucitor de culori si imprimeuri, de forme dubioase, de topuri croite dupa cum a alunecat foarfeca prin material, de decolteuri sustinute cu fire din paiete, de blugi din colectia personala si alte asemenea creatii amintind de jocurile copilariei au constituit punctele de rezistenta ale minunatei manifestari de moda. O colectie gratuita, care a reusit clar sa demonstreze ca d-na cu fesul nu are nici o vaga idee despre moda sezonului si nici cea mai mica legatura cu moda. Joaca de-a moda nu este o... moda relativ noua in România. Trimestrial, prin cite un club sau hol de hotel asistam la eforturile inutile ale unor domni sau doamne care isi cauta accesul la nemurire prin moda.

Toate „colectiile” exceleaza prin lipsa oricarui simt artistic si de logica, iar nuditatea este pusa la mare pret. Cred ca este mai ieftin sa iesi in pielea goala pe Magheru (cu garantia unei expuneri maxime in presa) decit sa investesti inutil in citeva tinute inspirate din numerele mai vechi ale revistelor din Dubai. Sint constient si sustin ca moda nu este doar apanajul unei elite, dar haideti sa terminam cu terfelitul ei prin cluburi sau pe centura.

DEBUTEZ, DECI EXIST

|nca de la prima editie a Pantene Beauty Awards, „Oscarurile Industriei de Frumusete din România”, Pantene a decis sa sustina creatia de moda româneasca prin intermediul premiului decernat in fiecare an unui tinar designer. Premiul „Pantene New Look” rasplateste cistigatorul concursului „Tineri Designeri” organizat de Doina Levintza prin intermediul emisiunii de moda „Levintza prezinta” - Prima TV. „De-a lungul timpului am incercat sa descopar si sa promovez nume noi in moda. Am inceput cu Fashion Club, in 1994, iar din 2001, de cind realizez emisiunea «Levintza prezinta» la Prima TV, am reluat ideea de a ajuta si promova tineri care merita o cariera in moda si am organizat concursul „Tineri Designeri”, reusind sa descopar si sustin citeva nume importante din moda româneasca. De-a lungul celor cinci editii, am primit si analizat peste 3.000 de mape cu schite”, declara Doina Levintza.

La inceputul acestui an, designerul a lansat o noua editie a concursului „Tineri designeri”, propunind celor interesati o noua tema de creatie. Anul acesta, pentru tema „Colectii pret-ŕ-porter primavara/vara 2006” s-au inscris peste 250 de tineri care doresc sa debuteze in moda. |n mod traditional, in seara galei “Pantene Beauty Awards”, care se va desfasura pe 23 mai la Teatrul National din Bucuresti, va fi organizata o expozitie cu cele mai interesante schite propuse, iar un mic juriu, format din Doina Levintza si trei reprezentanti ai presei si Pantene Pro-V vor alege noul cistigator al premiului „Pantene New Look”. Cistigatorului i se ofera sustinerea financiara pentru realizarea unei colectii de moda care va fi prezentata in urmatoarea editie „Pantene Beauty Awards”. De-a lungul celor cinci editii „Pantene Beauty Awards”, premiul „Pantene New Look” a fost cistigat de Simona Hulber, Silvia Serban, Ana Maria Lungu, Irina Marinescu si Denis Predescu, o parte din ei nume deja cunoscute si apreciate ale Industriei de Frumusete din România.