Filmele "Penance", in regia lui Kiyoshi Kurosawa, "Paradise" de Ulrich Seidl si "Outrage" al lui Takeshi Kitano sunt primele proiectii-maraton anuntate pentru editia din acest an a Festivalului International de Film "Transilvania" (TIFF), care se va desfasura intre 31 mai si 9 iunie, la Cluj-Napoca.
Conform unui comunicat de presa transmis, vineri, de organizatorii Festivalului International de Film "Transilvania", TIFF 2013 va aduce proiectii-eveniment si filme in premiera, printre acestea fiind "Penance", in regia lui Kiyoshi Kurosawa, "Paradise" de Ulrich Seidl si "Outrage" al lui Takeshi Kitano, transmite Mediafax.

Cea de-a douasprezecea editie a TIFF va avea loc, intre 31 mai si 9 iunie, la Cluj-Napoca, iar intre 19 si 23 iunie se va desfasura editia de la Sibiu.

"Cel mai mare festival de film din Romania promite sa cucereasca publicul si in 2013. Organizatorii planuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiectiile-maraton, retrospectivele, sectiunile noi si neconventionale, masterclass-uri, paneluri, expozitii, concerte si multe alte evenimente", se arata in comunicat.

EducaTIFF, proiectul educational conceput pentru elevii din clasele primare si gimnaziu, Let's Go Digital, dedicat liceenilor pasionati de film, si Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionisti si amatori din domeniu lansata anul trecut, continua la TIFF 2013. "10 pentru Film", programul menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc, va aduce in fata publicului si cineastilor prezenti la festival 10 actori care s-au remarcat in teatru, dar care nu au avut pana acum sansa afirmarii in cinema-ul romanesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de proiectii-maraton, in premiera in Romania.

Filmul maestrului japonez al suspansului Kiyoshi Kurosawa - mini-seria "Penance/ Shokuzai" va fi proiectat la TIFF 2013. Mama unei fetite omorate cu 15 ani in urma porneste in cautarea criminalului si le viziteaza pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut, in afara competitiei, la Festivalul de la Venetia.

"Paradise" de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competitiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmarita in intregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecareia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. In "Paradise: Love", o femeie calatoreste in Kenya pentru turism sexual, in "Paradise: Faith" (Premiul special al juriului, Venetia 2012), o alta porneste sa predice catolicismul, iar in "Paradise: Hope", cea de-a treia se inscrie intr-o tabara de slabit. TIFF va fi primul festival, dupa cel de la Berlin, care va proiecta in intregime trilogia.


Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor putea urmari maratonul de 270 de minute "Outrage" (2010) si "Outrage Beyond", sequel-ul sau din 2012. Prima parte, o incursiune violenta in lumea mafiei japoneze, in care Kitano joaca unul dintre rolurile principale, a rulat in competitia Festivalului de la Cannes si a avut incasari consistente in Japonia. Continuarea lui a fost proiectata anul trecut, la Festivalul de la Venetia, ambele thrillere avand parte de cronici entuziaste.

O alta noutate va fi prilejuita de Ziua Francofoniei la TIFF. In 1 si 2 iunie, publicul, dar si un juriu alcatuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona sase dintre filmele francofone incluse in programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizata impreuna cu Institutele Franceze din Cluj si Bucuresti si TV5 si se va incheia cu cine-concertul "Bagdad Fantaisie", orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic "The Thief of Bagdad" (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Sectiunea Supernova, dedicata filmelor care s-au bucurat de succes pe plan international, aduce titluri precum "Après mai", filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescentii ani '60-'70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Venetia, "Laurence Anyways" de Xavier Dolan, o tulburatoare si stilizata poveste de dragoste, pentru care actrita Suzanne Clément a castigat premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, "Like Someone in Love" - straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami si "Foxfire", ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru "Entre les murs", 2008) dupa romanul lui Joyce Carol Oates, proiectata la San Sebastian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri