Unul dintre filmele favorite la Palme d'Or, "Le bleu est une couleur chaude", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul FIPRESCI sambata, la Festivalul de la Cannes, in timp ce "L'image manquante", de Rithy Panh, a primit trofeul sectiunii Un Certain Regard, potrivit site-ului evenimentului.
Trofeul Un Certain Regard a revenit filmului "L'image manquante", de Rithy Panh, in timp ce premiul juriului aceleiasi sectiuni a fost acordat filmului 'Omar", de Abu Assad. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Alain Guiraudie, pentru "L'inconnu du lac", iar premiul Un certain talent a fost acordat grupului de actori din "La Jaula de Oro", de Diego Quemada -Diez. Prix de l'Avenir al sectiunii Un Certain Regard a fost acordat filmului "Fruitvale Station", de Ryan Coogler, scrie Mediafax.

Premiul criticii - FIPRESCI pentru un film care a rulat in sectiunea Un Certain Regard i-a revenit filmului lui Mohammad Rasoulof "Manuscripts Don't Burn". Premiul FIPRESCI pentru un film din sectiunea paralela Quinzaine des Realisateurs a fost acordat peliculei "Blue Ruin", de Jeremy Saulnier.

"Le bleu est une couleur chaude/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul criticii de specialitate - FIPRESCI (International Federation of Film Critics) pentru un film din competitia oficiala.

Tot sambata au fost anuntate premiile Juriului Ecumenic. Marele premiu i-a revenit iranianului Asghar Farhardi, pentru "Le passé/ The Past", in timp ce debutul regizoral al Valeriei Golino, "Miele", si "Like Father Like Son", de Hirokazu Kore-eda au primit mentiuni din partea aceluiasi juriu.

Vineri au fost acordate premiile sectiunii Quinzaine des Realisateurs. Astfel, premiul Art Cinema oferit de Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai (CICAE) a fost acordat filmului "Les Garçons et Guillaume, à table !/Me Myself and Mum", de Guillaume Gallienne (Franta).

Premiul Europa Cinemas a fost acordat filmului "The Selfish Giant/ Le Géant Egoïste", de Clio Barnard (Marea Britanie), in timp ce premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques (SACD) a fost acordat peliculei "Les Garçons et Guillaume, à table !/ Me Myself and Mum" de Guillaume Gallienne (Franta). O mentiune speciala a revenit peliculei "Tip Top" de Serge Bozon (Franta).

Premiul Illy pentru scurtmetraj a revenit filmului "Gambozinos Dahus/ A Wild Goose Chas", de João Nicolau, in timp ce o mentiune speciala la aceeasi categorie a revenit peliculei "Pouco mais de um mês/ Un peu plus d'un mois", de André Novais Oliveira.

In timpul ceremoniei de vineri, cineastei Jane Campion i-a fost acordat trofeul Carrosse d'Or.

Tot vineri, Tudor Cristian Jurgiu a primit la Cannes premiul al III-lea la sectiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul "In acvariu", distinctia fiind acordata la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

Premiul I a fost acordat scurtmetrajului "Needle", realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studenta de origine iraniana la Institutul de Arte din Chicago.

Premiul al II-lea i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt, pentru scurtmetrajul "En attendant le degel".

Un premiu simpatic al festivalului, Palm Dog - decernat pentru excelenta in arta actoriei a unui reprezentant al rasei canine -, i-a revenit pudelului Baby Boy din "Behind the Candelabra", de Steven Soderbergh.

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se incheie duminica, cu marea gala de decernare a premiilor. Cristian Mungiu este, anul acesta, primul cineast roman membru al juriului care va acorda marele trofeu al festivalului, Palme d'Or.


Sursa foto: Imdb.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri