Volumul produselor contrafacute si comercializate la nivel global a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii ani, lovind o industrie care s-ar putea ridica la 1,7 trilioane de dolari in urmatorii doi ani, ceea ce reprezinta aproximativ 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al intregii planete, conform datelor Camerei Internationale de Cormet (ICC) si a Organizatiei de Comert International (WTO), iar Romania nu face exceptie, 40% din produsele vandute pe plan local fiiind contrafacute.
Doar in ultimii cinci ani, ponderea produselor contrafacute in total vanzari a inregistrat o crestere de peste 150%, insusi Jeffrey Hardy, seful programului anti-counterfeiting din cadrul ICC sugerand ca intreaga afacere a explodat in ultimii 20 de ani.

Din pacate, nici Romania nu a scapat de pe harta tarilor in care rata produselor contrafacute si comercializate ca fiind originale a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani.

Desi rigorile Uniunii Europene au inasprit controalele vamale, totusi, numarul produselor comercializate ca falsuri continua sa creasca de la an la an, cele mai “lovite” industrii fiind cele ale vestimentatiei, tutunului, electronicelor dar si domeniul accesoriilor de lux sau al medicamentelor.

Ingrijorator este insa procentul de 40% al produselor “fake” (produse contrafacute-n.r) identificate de distribuitori si de autoritatile locale pe teritoriul Romaniei.

“Procentul de falsuri in totalul marfurilor vandute in Romania se ridica la circa 40%. Practic patru si zece produse existente si comercializate pe piata sunt contrafacute. Acest lucru se datoreaza in special magazinelor “gri” care fie ascund falsurile printre produsele originale, fie le vand drept produse autentice desi acestea nu sunt originale”, sustin autoritatile din Romania.

Practic, cu cat locul unde sunt fabricate produsele originale este mai departe de sediul central al firmei, cu atat mai mult sunt sanse ca produsele sa intre pe mana falsificatorilor. In plus, aici intervine si fenomenul denumit “outsourcing”, pe seama caruia industria contrafacerii devine din ce in ce mai rentabila.

Exemple in acest caz sunt pietele din India si China, locuri preferate in general pentru outsourcing, dar si tari unde facilitatile de productie construite special pentru viitoare produse contrafacute rivalizeaza din toate punctele de vedere cu fabricile legitime.

Tocmai de aceea, valoarea produselor contrafacute ar putea cunoaste o explozie in urmatorii ani, desi in urma cu cinci ani, ponderea acesteia era de cel mult 9% din valoarea totala de marfuri comercializate – estimata la 18,5 trilioane de dolari, la nivel global.

Segmentul bijuteriilor si al bunurilor de lux este unul dintre cele mai afectate sectoare. Fie ca vorbim despre ceasuri, bijuterii sau alte accesorii scumpe.

In segmentul bijuteriilor ( incluzand si ceasurile-n.r.) din Romania piata neagra estimata este de circa patru ori mai mare decat cea legala, care se ridica la aproximativ 10 tone anual

“Sunt falsificate in special produsele de lux deorece ele sunt realizate in stocuri reduse, dar au o valoare mare. Ceasurile sunt o gama aparte din aceste produse, in special cele evaluate ca fiind mai exclusiviste. Printre brandurile cele mai contrafacute se numara Breitling, Rolex, Omega sau Hublot, dar si Patek Philippe sau alte marci elvetiene de prestigiu”, a precizat Marian Tanase (foto), membru in cadrul directiei operative a Politiei de Frontiera a Romaniei in cadrul unei conferinte de presa organizata de grupul editorial Automedia, care detine revista Temporis, in parteneriat cu cei mai mari distribuitori de produse exclusiviste din tara noastra.

El a mai spus ca ceasurile intra cel mai des prin colete, prin curierat rapid sau in bagaje de mana.

“Ele nu vin niciodata in containere si sunt de provenienta fie din China sau Turcia. Ponderea ceasurilor ocupa insa destul de putin in totalul de produse contrafacute identificate, unde 60-70% este procentul reprezentat de comercializarea de haine, incaltaminte si articole vestimentare contrafacute”, a mai spus Tanase.

Ce spune unul dintre cei mai mari producatori de ceasuri de lux din lume

La eveniment a fost prezent si unul dintre cei mai importanti producatori de ceasuri de lux din lume.

Stephen Forsey (foto), unul dintre creatorii Greubel Forsey, considerat a fi printre cele mai exclusiviste marci de orologie elvetiana din lume, cu ceasuri care pornesc de la 350.000 de dolari, s-a aratat extrem de surprins de numarul ridicat de ceasuri contrafacute, dar mai ales de rapiditatea cu care acestea sunt realizate, unele dintre ele semanand cu originalul pana in cel mai mic detaliu.

“Pentru a crea un produs autentic poate dura si ani de zile, dar cei care fac ceasuri contrafacute lucreaza in graba. Unii dintre ei copiaza practic doar produsul, dar nu scot in evidenta si calitatea acestora, nu se uita la detalii, ceea ce pana la urma face diferenta dintre un produs original si unul fals. Cine isi doreste cu adevarat un produs autentic va sti sa pretuiasca intotdeauna calitatea si va sti sa faca diferenta intre un ceas de calitate si un «fake»” (…) Este foarte dificil totusi sa stopezi un astfel de proces, a spus Forsey intr-o intalnire cu presa.

Din datele Autoritatii Nationale Vamale reiese ca intre 2010 si 2011 numarul ceasurilor retinute la vama ca fiind false a explodat de la cateva sute la peste 6.000 de bucati, iar numarul acestora a continuat sa creasca, in 2012 fiind inregistrate peste 8.000 de bucati pentru ca in primul trimestru al acestui an sa fie identificate peste 4.000 de unitati contrafacute.



“Cresterea brusca a venit ca urmare a intensificarii controalelor traficului postal rapid. S-a observat o schimbare a modalitatii de introducere in tara a produselor contrafacute de la containerele de mari dimensiuni la folosirea metodelor de curierat rapid sau chiar a bagajelor personale, modalitati de transport care pana acum nu au fost verificate de inspectorii vamali in amanunt”, a declarat Florica Paun (foto), senior adviser in cadrul ANV.

Conform datelor Autoritatii Nationale Vamale (ANV) solicitate de wall-street.ro, valoarea totala a bunurilor confiscate sau retinute in 2012 a scazut pana la un nivel de 12,5 milioane de euro (circa 4 mil. bucati), dupa ce in 2010 a fost de peste doua ori mai mare in valoare si de peste cinci ori mai mult in volum. Explicatia tine de faptul ca la punctele vamale au fost intensificate controalele, inspectorii fiind mult mai atenti la verificarile efectuate.

Topul celor mai falsificate produse


Industria modei este cea mai afectata de produsele contrafacute, insa din ce in ce mai mult autoritatile anunta capturi importante de produse electrice si electronice, tigari, produse din tutun, chimicale sau medicamente.

La nivel mondial, Milano este considerata capitala falsurilor “de lux”, Florida este considerat paradisul pietelor false de avion, Rusia este lider in productia de software piratat, in timp ce Paraguayul face regulile pe piata tigarilor si a produselor contrafacute din tutun.



Din cele mai recente date ale Comisiei Europene, care fac trimitere la anul 2008, imbracamintea, incaltamintea si accesoriile au inregistrat o pondere de 57% din totalul produselor contrafacute, urmata de bijuterii si ceasuri (10%), aparatura electrica si electronica (7%), Medicamente (6%), produse cosmetice, casete sau dvd-uri, jocuri si jucarii (fiecare cu cate 4%), dar si echipamente de calcul, tigari sau mancare, toate cu cel mult 1%.

Din aceleasi date mai reiese ca tara care a exportat cele mai multe produse contrafacute a fost China (55%), urmata de Emiratele Arabe Unite (12%) sau Taiwan (10%).

In ceea ce priveste cele mai mari piete de desfacere unde au fost identificate nereguli, Olanda a fost tara in care au fost cele mai multe probleme, cu o pondere de peste 36%, urmata de Germania (16%) si Spania (15%).

Cat despre modalitatea de transport a “fake-urilor”, o pondere covarsitoare este reprezentata de transportul maritim (81%), urmat de sosele si autostrazi (12%) si de transportul aerian (6%), restul de 1% fiind reprezentat de alte practici ilegale de introducere in tara a produselor contrafacute.

(Pentru reprezentarile grafice puteti accesa GALERIA FOTO)


CUM COMENTATI: Sunteti de acord cu ce practici fac oamenii din spatele acestei industrii de miliarde? Incurajati o astfel de industrie? Care este motivul pentru care alegeti produse contrafacute in schimbul unora autentice? Asteptam raspunsurile dvs.!

Sursa foto: captura buyonlinewatches.biz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri