La mijlocul unei saptamani pline de evenimente, Tomasz Ignaczak (foto), directorul general al KRUK Romania, a acceptat invitatia wall-street.ro la pranz si implicit la o discutie despre latura umana, mai putin cunoscuta, a managerului care conduce, pana acum cu succes, una dintre companiile de top din industria locala de management al creantelor.
Polonez de origine, Tomasz Ignaczak (34 de ani) se distinge usor de tiparul obisnuit al managerului din finante-banci, asa cum este perceput pe plan mioritic, si se arata pe toata durata discutiei noastre o persoana extrem de comunicativa, echilibrata si cu prioritati clare: familia si munca.

L-am intalnit pe Tomasz Ignaczak in restaurantul cu specific japonez Sushi Ko situat in proximitatea lacului Herastrau, langa Soseaua Nordului, unul dintre localurile sale preferate din Capitala. Frecventeaza, de asemenea, cu familia si prietenii restaurantul Caru' cu bere din Centrul Vechi si ii place sa guste din specialitatile culinare romanesti, precum ciorba taraneasca sau de vacuta.

In opinia sa, mediul de lucru din Romania este unul mult mai bun decat in alte tari, iar romanii sunt persoane oneste, muncitoare si sociabile, ceea ce considera ca l-a ajutat sa se adapteze foarte usor. "Cu romanii? Nu am intalnit bariere culturale!" spune Tomasz Ignaczak si evidentiaza apoi similaritatile observate aici cu tara sa natala: "Fara prejudecati sau idei preconcepute fata de persoanele din strainatate. Cred ca aceasta trasatura de caracter exista in spiritul romanilor".

Ii place sa citeasca atunci cand timpul ii permite, sa asculte muzica rock, dar si genul clasic, mai ales daca este acompaniata de o chitara, si, bineinteles, sa viziteze printre altele, Romania, despre care afirma ca este "o tara grozava cu un ecosistem extraordinar, dar foarte putin promovata".


«Senzatii tari» la prima sa vizita in Romania


Tomasz a lucrat in cariera sa numai in cadrul KRUK, unde a inceput de la cel mai neinsemnat post, exceptie facand perioada studiilor cand a lucrat ca barman in Polonia la un restaurant pentru a-si plati cursurile. Dupa studii, in 2004, s-a angajat la KRUK pentru a avea bani de vacante. Nu a fost o slujba foarte importanta, ci pentru inceput doar insera scrisori in plicuri. Un an mai tarziu, a lucrat in call-center-ul companiei, de unde a ajuns pe rand team-leader, iar dupa ceva timp branch manager. Apoi carierea sa a luat avant, devenind manager responsabil cu optimizarea proceselor, unde administra operatiunile de colectare. "Compania mi-a oferit sansa sa-mi dezvolt cariera. Cand am avut oportunitea am mers inainte, nu am facut nici un pas inapoi".

Aceasta atitudine, spune managerul zambind, l-a impins sa ia si decizia, de care toti se fereau, de a veni in Romania. "Partea amuzanta este ca atunci cand am inceput operatiunile in Romania,niciunul dintre colegii mei de la acea vreme din Polonia nu se ingramadea sa vina aici sa ajute la dezvoltarea companiei. Probabil ca multora, neavand experienta de a lucra in strainatate le-a fost oarecum teama ca nu se vor descurca. Dar, eu mi-am spus: «De ce nu?» si am acceptat imediat, fara sa ma gandesc prea mult, mai ales ca mai fusesem aici, in excursiile cu familia ori prietenii, cand cu bicicleta, cand cu motocicleta", spune Tomasz Ignaczak.

Asadar, cunostea Romania si asa cum urma sa ne povesteasca, chiar cu bune si cu rele, dar acest lucru nu l-a descurajat sa revina peste ani cu familia si cu slujba. "Prima data am ajuns in Romania in 2001. Am aterizat cu avionul la Suceava, de unde am pornit in jurul tarii, mai intai in partea de nord, pe la manastiri, apoi catre Sighisoara si prin Fagaras, dupa care ne-am indreptat spre Brasov, Bucuresti si ulterior Constanta. A urmat Delta Dunarii si de acolo inapoi in Suceava. Am facut ciclism, pasiunea mea, iar acela a fost primul circuit realizat in Romania. A fost extraordinar, dar ne-am si speriat putin. A doua zi cand venisem in Romania cu bicicletele am fost jefuiti de aproape tot ce aveam la noi cand dormeam. Insa, nu ne-am simtit descurajati. Se poate intampla in aproape orice tara, poate mai putin Norvegia". O lovitura la genunchi l-a impiedicat in ultimii ani sa mai calatoreasca pe distante mari cu bicicleta, dar s-a reorientat catre motocicleta.

Exact acum doi ani de zile, in luna iulie 2011, a plecat din Polonia cu destinatia Romania pentru a prelua functia de director de operatiuni in cadrul KRUK. Pe atunci sucursala locala a companiei poloneze de de management al creantelor avea o alta conducere, un manager general roman. "Numirea mea in functia de manager general nu era planificata si a fost o consecinta directa a schimbarilor din companie. Planul nostru initial era sa ramanem in Romania pana la finalul acestui an. Am acceptat impreuna cu familia sa ramanem in continuare in Romania".





"Sunteti norocosi ca aveti patru linii de metrou"


Intrebat despre ce implica si cum isi desfasoara activitatea de CEO, Tomasz Ignaczak afirma ca indiferent daca se afla la birou sau in oras, intalnirile cu partenerii de afaceri sau colegii sai reprezinta 90% din ziua obisnuita de lucru. "Pana la sfarsitul zilei am 4-5 intalniri. Daca este greu sa fii CEO? Imi place ceea ce fac, deaorece am posibilitatea de a lucra cu oamenii, pe care trebuie sa-i cunosti, sa stii ceea ce simt si care le sunt asteptarile ori nevoile sau problemele. Nu faci «management», care nu este un cuvant potrivit, ci mai degraba prefer sa spun ca ii indrumi sau ghidezi, spre a atinge un obiectiv. Pentru acest lucru, asa cum am spus trebuie sa-i cunosti, sa stii cum poti sa-i ajuti".

Tomasz are un fiu de patru ani, care frecventeaza in Romania o gradinita cu predare in limba engleza si, impreuna cu sotia sa, il asteapta in prezent si pe al doilea copil. Dimineata incepe de obicei in jur de 7-7:30, ora la care, de asemenea, fiul sau se trezeste, iar la birou ajunge intotdeauna inainte de ora 9. Din cauza pogramului destul de incarcat se intoarce acasa undeva pe la 18-18:30. Chiar daca masina nu trebuie sa lipseasca din garajul unui CEO, spune ca prefera atunci cand traficul este aglomerat pe Calea Mosilor sa mearga si cu metroul.

"Sunteti norocosi deoarece aveti in Bucuresti patru linii de metrou si alte cateva in constructie. In Varsovia, de exemplu, exista o singura linie, iar a doua se construieste abia acum. Cu siguranta, metroul reprezinta unul dintre avantajele Bucurestiului in ceea ce priveste transportul in comun", apreciaza seful KRUK. Remarc, la randul meu, ca suntem in sfarsit la un anumit capitol in fata Poloniei…dar ma contrazice. "Nu este singurul aspect. Acoperirea pentru telefonie mobila si internet la metrou este, de asemenea, extraordinara. In Polonia este mai dificil la acest capitol".



Romania, un potential centru turistic al Europei


"Inainte sa vin in Romania am petrecut foarte mult timp calatorind numai cu bicicleta. Obisnuiam sa merg in Norvegia sau prin Alpi. Norvegia este o tara atat de grozava astfel incat oricand ai ajunge acolo intotdeauna nu poti decat sa admiri cu placere peisajele din natura. Dupa ce mi-am cunoscut sotia nu am renuntat la vacante, dar am decis sa calatorim mai mult cu masina de data aceasta, prin Olanda, Belgia si Luxemburg sau Turcia. In Amsterdam am invatat pe propria piele ca trebuie sa fii foarte atent deoarece risti sa te accidenteze cineva cu bicicleta", spune Tomasz Ignaczak.

Discutia revine iar la Romania, pe care Tomasz a vizitat-o, de asemenea, de foarte multe ori si se arata ingrijorat de situatia constructiilor seculare din Ardeal. "Am dorit la un moment dat sa vizitez sapte biserici fortificate din Transilvania, in zona Viscri, si numai doua erau deschise. Am vazut ca nici nu sunt intretinute asa cum ar trebui. Orase precum Sibiu, Sighisoara sunt cu adevarat uimitoare. Cand le vizitezi simti ca timpul s-a oprit in loc acolo si imediat parca te-ai intors in vremurile in care aceste orase fortificate au fost construite. Aveti o tara grozava!".

"Romania este o tara minunata si un ecosistem extraordinar. Aveti tot ceea ce va puteti dori: munti, mare, delta s.a.m.d.. Altii trebuie sa parcurga mii de kilometrii pentru a ajunge la mare, de exemplu, pe cand aici in Romania ai nevoie doar de trei ore pentru a ajunge de la munte la mare cu masina. Este un potential incredibil pentru industria turistica si ar trebui sa fie promovat mai agresiv. Eu vad Romania drept un potential centru turistic al Europei, in ceea ce priveste diversitatea formelor de relief si a ecosistemului, in general", apreciaza Tomasz Ignaczak.

Ii lansez o provocare si il intreb ce ar face in aceasta privinta daca s-ar afla in locul celor care conduc Romania. Aproape imediat, managerul imi raspunde ca in primul rand: "as ajuta toti antreprenorii din turism sa absoarba mai usor fondurile europene si le-as oferi mai multe avantaje fiscale. De asemenea, as promova turismul romanesc mai mult si mai agresiv in afara. Si in Polonia am avut probleme cu fondurile europene, dar am reusit sa imbunatatim managementul acestora. Nu in ultimul rand, consider ca aveti forta de munca specializata atat in turism cat si in orice alt domeniu al economiei si multe companii pot gasi usor oameni capabili", conchide seful KRUK Romania.

Nota de plata:



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri