Alegria, spectacol performat de artistii de la celebrul Cirque du Soleil, este de departe una dintre cele mai cunoscute reprezentatii din lume, cu cea mai bine vanduta coloana sonora, si cu milioane de spectatori, iar zilele acestea romanii se vor putea bucura de acesta. Pentru ca cele doua ore si jumatate de show sa iasa perfect lucreaza 100 de oameni, dintre care 55 de artisti, care se antreneaza aproape zilnic, si peste 400 de costume.

Alegria este un cuvant spaniol care inseamna optimism, bucurie sau veselie, iar acestea sunt cuvintele de ordine in randul celor 55 de artisti si muzicieni din 15 tari care dau viata spectacolului.

Spectacolul este o productie clasica Cirque du Soleil, apreciata pe plan international si care a fost urmarita de peste 10 milioane de oameni din intreaga lume de la debutul sau din anul 1994, de la Montreal. 2013 este ultimul an in care spectacolul va mai fi jucat, ultima reprezentatie urmand sa aiba loc in luna decembrie in Madrid.

Pana atunci insa artistii mai sustin spectacole in cateva orase, printre care si Bucuresti (5-8 septembrie), Bratislava, Sofia, Minsk, patru orase din UK, Lille si Bordeaux, Valencia, Gijon, Santander si Madrid.

Cum arata o saptamana din viata artistilor

Artistii de la Cirque du Soleil din spectacolul Alegria viziteaza aproape in fiecare saptamana un oras, unde sustin mai multe spectacole.

“Intotdeauna calatorim duminica, imediat dupa spectacol strangem si mergem catre urmatorul oras. Calatorim noaptea, iar lunea si martea artistii au zile libere si pot sa devina turisti pentru doua zile in orasele respective. Antrenamenetele incep miercurea, iar de miercuri pana duminica sunt spectacole”, au explicat reprezentantii circului.

Trupa calatoreste impreuna cu un personal tehnic, dar si cu patru bucatari si doi fizioterapeuti.

Artistii au doua saptamani libere la fiecare doua luni de spectacole.

Cel mai tanar artist din trupa Alegria are 21 de ani, iar cel mai in varsta se apropie de 50 de ani, iar majoritatea (80%) sunt barbati.

Mii de ore de pregatire

Pentru fieacare spectacol nou pus in scena trupele Cirque du Soleil se pregatesc circa doi ani de zile, iar in prezent deruleaza circa 20 de show-uri.

Orele de antrenament variaza de la un artist la altul, o ora o petrec saptamanal pentru pregatiri pe scena, insa mare parte din timp artistii se pregatesc in culise, atat timp cat doresc.

"Un show nou este realizat in toate detalii in circa doi ani, cel mai important fiind procesul de recrutare a oamenilor, care beneficiaza dupa recrutare de traininguri de la limba engleza, teatru la machiaj. Multi dintre cei recrutati vin din zona competitionala, unde trebuie sa fie perfecti, nu si sa transmita o anumita emotie publicului, ceea ce este foarte important in circ, unde spui o poveste oamenilor. Astfel, noi transformam atleti in artisti. Cautam persoane care se adapteaza usor, care pot sa vina cu ceva nou, pe care noi nu l-am mai vazut inainte, sau sa aiba calitati care sa se muleze pe show-ul nostru", au mai spus reprezentantii Alegria.

Meseria de circar este una care ofera o multime de satisfactii, dar care cere si sacrificii.

"Ai ocazia sa vezi intreaga lume, insa in acelasi timp esti departe de casa, de familie, de prieteni. Locuim in hoteluri, iar tinerilor le place acest ritm, insa celor mai in varsta mai putin. Sunt oameni care stau un an in spectacol si oameni care au deja 20 de ani de cand sunt in circ, devenind antrenori pentru cei tineri", au adaugat acestia.

Imevitabil, petrecand atat de mult timp impreuna, intre membrii trupei s-au legat relatii stranse, unii dintre acestia ajungand pana la casatorie, devenind ulterior si parinti.

Oleg Juruc (foto) are 26 de ani, este din Republica Moldova si de mai bine de patru ani face parte din trupa Algeria, activand la bara ruseasca. La inceput nu stia nimic despre Cirque du Soleil, insa acum considera ca si-a atins cel mai mare obiectiv din cariera.

"Am inceput circul dupa absolvirea liceului la Chisinau. Nu cunoasteam nimic despre Cirque du Soleil atunci, insa aveam un unchi care lucra la circ si m-am antrenat impreuna cu el la circul de la Chisinau, iar apoi am plecat la Las Vegas, unde am lucrat timp de sase ani si unde am avut ocazia sa vad spectacolele celor de la Circ du Soleil. Am avut o auditie la ei, iar dupa trei luni am fost chemat sa fac o stagiere timp de alte trei luni, iar apoi mi-au oferit contract pentru spectacolul Alegria, semnat in urma cu mai bine de patru ani", povesteste Juruc.

El spune ca in fiecare moment din zi se pregateste fizic si mental pentru a face performanta pe scena.

Citeste si:

    Nu poti sa spui cat te antrenezi, ne antrenam in continuu, ne culcam devreme. Intotdeauna suntem incordati pentru cele cinci minute pe care le. Cand iesi pe scena si auzi muzica, uiti de tot, te gandesti cum poti sa faci sa iasa mai bine spectacolul.

    Dupa finalizarea spectacolului Alegria, Oleg Juruc va reveni in Las Vegas, unde deja are contracte semnate, dar si o sotie si un copil.

    Organizatorii spectacolului Alegria spera sa umple sala de 5.000 de locuri de la Romexpo la toate cele sase spectacole ale trupei si sa se bucure cel putin de acelasi succes pe care l-a avut si show-ul in 2012.

    Dintr-un grup de 20 de artisti de strada, la inceputurile sale in 1984, Cirque du Soleil a ajuns astazi o organizatie cu sediul in Québec, Canada, cu 5.000 de angajati, incluzand mai mult de 1.300 de artisti din aproape 50 de tari diferite. Spectacolele Cirque du Soleil au fost urmarit de mai mult de 100 de milioane de spectatori in aproape 300 de orase de pe cinci continente.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri