Gheorghe Zamfir si taraful sau vor sustine un concert la cea de-a VII-a editie a Jocurilor Francofoniei, eveniment care va avea loc in perioada 7-15 septembrie, la Nisa (Franta), informeaza Institutul Cultural Roman.

Participarea romaneasca la editia din acest an a Jocurilor Francofoniei va cuprinde o expozitie de ie romaneasca, demonstratii de olarit (ceramica de Horezu), tesaturi traditionale (covoare si tesaturi oltenesti) si sculptura mica (inclusiv icoane din lemn), precum si demonstratii de artele strazii, expozitii de pictura, povesti si povestitori.

Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani. Autor a peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic, Gheorghe Zamfir a vandut peste 120 de milioane de discuri la nivel international si are peste 160 de albume inregistrate, scrie Mediafax.

Demonstratiile de olarit vor fi oferite de Ion Ratezeanu, mester olar din Targu-Jiu. Profesor la Scoala Populara de Arta din Targu-Jiu, participant constant la targurile mestesugarilor organizate in tara si in strainatate, Ion Ratezeanu pastreaza cu sfintenie traditia obiectelor casnice de ceramica, in principal strachinile si oalele de lut, care sunt si astazi identice cu cele din Galesoaia de acum o suta de ani. Creativitatea lui se manifesta in domeniul ceramicii decorative, prin realizarea unor obiecte carora el le croieste forme si culori nemaiintalnite. Activitatea sa a fost rasplatita cu marele premiu si trofeul Targului National al Mesterilor Populari din Romania, organizat la sfarsitul lui noiembrie 2009, la Craiova.

Artista Filomena Tistere din Sohodol, Tismana, judetul Gorj, va prezenta o colectie de tesaturi populare traditonale. Cea mai tanara dintre mesterii instructori de la Soala Populara de Arta din Targu-Jiu prezena la marile targuri de arta populara, Filomela a invatat sa tese de la mama ei. A participat la nenumarate targuri de turism in tara si in strainatate, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, la Astra Sibiu, in Madrid, Viena, Berlin, si a avut o expozitie personala la Campina. De fiecare data, a dus cu ea ghergheful, pentru ca vizitatorii sa poata vedea cu ochii lor cum se lucreaza.

Nicu Vaideanu este un tamplar cunoscut in domeniul mobilierului si al usilor sculptate. Nicu Vaideanu s-a apropiat mai tarziu de sculptura mica, de tehnica machetei si de cea a icoanei de vatra, specifica Tarii Jiului de Sus. Progresele pe care dascalul le-a facut laolalta cu elevii sai sunt confirmarea insusirii tehnicilor specifice acestor migaloase activitati, cat si a intelegerii resorturilor si reperelor estetice pe care mesterul popular din arealul gorjean si oltenesc si le-a stabilit, conservat si perpetuat.

Ajunse la cea de-a VII-a editie, Jocurile Francofoniei au loc sub egida Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Organizata la fiecare patru ani, manifestarea reuneste peste 3.000 de tineri sportivi si artisti din tarile spatiului francofon. Evenimentele care repezinta Romania la Jocurile Francofoniei sunt organizate de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului, Autoritatea Nationala pentru Turism si Consulatul Onorific al Romaniei la Nisa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri