Un tablou realizat de pictorita canadiana Emily Carr a fost vandut la licitatie cu 3,39 milioane de dolari canadieni (2,4 milioane euro), un record de pret pentru aceasta artista ale carei opere ocupa un loc important in cultura autohtona, a precizat, vineri, casa de licitatii Heffel, citata de AFP, conform Mediafax.

Tabloul "The Crazy Stair", o pictura in ulei pe panza datand din perioada 1928-1930, este una dintre operele majore din colectia de opere care se inspira din totemurile existente in principalele sate din provincia canadiana Columbia Britanica.

Potrivit casei de licitatii Heffel, este pentru prima data in istorie cand un astfel de pret a fost atins pentru un tablou realizat de Emily Carr si pentru un artist din perioada postimpresionista.

Proprietarul picturii, Vancouver Club, spera sa obtina aproximativ 1,6 milioane de dolari canadieni (1,1 milioane euro).
Numele cumparatorului nu a fost dat publicitatii.

Emily Carr, nascuta in 1871 in orasul Victoria din Columbia Britanica, este unul dintre cei mai cunoscuti pictori din Canada si a realizat in special tablouri cu peisaje impadurite din vestul canadian si picturi despre viata si cultura Primelor Natiuni (termen care desemneaza popoarele indigene amerindiene din Canada, din care nu fac parte inuitii si metisii, n.r.).

Citeste si:
Prima autostrada montana din Romania, licitata pe studii de 12 ani
Asociatia Pro Infrastructura:...

Dupa ce a locuit pentru o scurta perioada in Franta, inainte de Primul Razboi Mondial, unde a invatat sa picteze, Emily Carr a revenit in provincia natala. Abia in ultima treime din viata ei a inceput sa traiasca cu adevarat doar din pictura. A murit in 1945 in orasul in care s-a nascut.

Alte picturi ale aceleiasi artiste au fost vandute la aceeasi licitatie - "War Canoes" si "Alert Bay and Westcoat Sea and Sky" s-au vandut cu 339.000 dolari canadieni (235.160 euro), respectiv 93.600 dolari canadieni (64.929 euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Metrorex mai face un pas pentru imbunatatirea calatoriei cu metroul pe M2
Setari Cookie-uri