Berarii germani vor sa inscrie in patrimoniul mondial UNESCO imperativul de puritate a berii lor, care limiteaza, inca din secolul al XVI-lea, la patru ingrediente compozitia berii germane, a anuntat luni federatia producatorilor de bere din aceasta tara, citata de AFP, potrivit Mediafax.

Acest "decret de puritate a berii" isi are originea in Bavaria, la inceputul secolului al XVI-lea, si a fost extins apoi, putin cate putin, pe tot teritoriul german. Decretul limiteaza compozitia berii la patru ingrediente: orz, hamei, apa si drojdie.

Chiar daca regula a fost relaxata, majoritatea berarilor germani continua sa isi produca berea folosind doar aceste patru componente, a explicat aceeasi federatie intr-un comunicat. Aproximativ 5.000 de marci diferite de bere nu contin nimic altceva.

"Decretul puritatii garanteaza un grad de securitate pentru care suntem invidiati de multe alte ramuri ale industriei agroalimentare", a explicat presedintele federatiei, Hans-Georg Elis. Inscrierea in patrimoniul mondial UNESCO ar reprezenta pentru aceasta regula "in acelasi timp o onoare si o motivatie".

La nivelul Europei, germanii se afla pe locul trei in privinta consumului de bere, cu 107 litri pe an, dupa Cehia (144 litri pe an) si Austria (108 litri pe an). Berea este considerata aliment datorita cantitatii de alcool moderat, iar in Rusia face parte din categoria bauturilor non-alcoolice.

Citeste si:
Ce prime anunta Daimler pentru angajatii din Germania
Ce prime anunta Daimler...

Germania a ratificat in acest an Conventia UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, care introduce aceasta noua forma de patrimoniu colectiv exceptional, alaturi de peisaje naturale si de bunurile culturale.

In Germania, cererile de inscriere puteau fi depuse inainte de sfarsitul lunii noiembrie in cele 16 landuri. Berarii s-au adresat apoi autoritatilor bavareze. O comisie compusa din reprezentantii tuturor landurilor va decide apoi propunerile pe care Germania le va expedia la UNESCO. Organismul cu sediul la Paris va lua apoi o decizie.

Compozitorul Ludwig van Beethoven face parte dintre celelalte propuneri germane.

Daca UNESCO va onora cererea berarilor, aceasta distinctie ar putea sa se aplice berii germane incepand din 2016, cand se vor implini 500 de ani de la emiterea decretului de puritate.

Citeste si:
Salariile in Germania au crescut pentru al saselea an consecutiv
Salariile in Germania au...

Cartofii prajiti sunt un alt aliment consumat des de oameni care ar putea ajunge in patrimoniul UNESCO. Acest lucru s-ar putea intampla in Belgia, in urma unei campanii speciale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Volkswagen: Daune in valoare de 830 de mil. de euro pentru clientii nemultumiti
Setari Cookie-uri