Un diamant albastru exceptional, de 122,52 de carate, descoperit in Africa de Sud de angajatii companiei britanice Petra Diamonds, ar putea fi estimat la peste 35 de milioane de dolari, doborand astfel recordul stabilit anterior pe piata de profil, conform Reuters, scrie Mediafax.

Doar trei sau patru diamante albastre de peste 100 de carate au fost scoase la suprafata, potrivit lui Cathy Mallins, purtatoare de cuvant a companiei Petra Diamonds Ltd.

Pana in prezent, cel mai mare pret obtinut pentru un diamant brut a fost de 35,3 milioane de dolari, suma platita in februarie 2010 pentru un diamant alb de 507 carate, scos la suprafata din mina Cullinan, in apropiere de Pretoria, capitala Africii de Sud.

"Credem ca aceasta piatra pretioasa ar putea dobori recordul", a spus Cathy Mallins.

In aceasta mina au fost descoperite numeroase diamante de mari dimensiuni, inclusiv cel mai mare diamant brut - cel Cullinan de 3.106 carate, scos la suprafata in 1995.

Citeste si:
H&M si-a inchis magazinele din Africa de Sud dupa proteste
VIDEO: H&M si-a inchis...

Acest diamant, care a fost impartit in doua - First Star of Africa si Second Star of Africa - face parte din bijuteriile Coroanei britanice, pastrate in Turnul Londrei.

Petra Diamonds a declarat ca va analiza cea mai buna cale pentru a scoate diamantul pe piata, dupa ce va determina valoarea sa potentiala.

In luna mai, un diamant galben de 100 de carate a fost vandut cu 16,3 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby la Geneva - stabilind astfel un nou record pentru un diamant de aceasta culoare. Aceasta piatra bruta avea 190 de carate.

Printre alte diamante de exceptie descoperite in mina se numara un diamant albastru Cullinan de 25,5 carate, descoperit in 2013 si vandut cu 16,9 milioane de dolari, si un diamant gasit in 2008, cunoscut sub numele de Star of Josephine si vandut pentru 9,49 milioane de dolari.

Citeste si:
Destinatii ieftine: aici stai in vacanta 4-6 saptamani cu 550 euro
Cele mai ieftine destinatii...

Petra Diamonds a cumparat mina Cullinan in 2008. Mina, situata la poalele lantului muntos Magaliesberg din nord-estul Pretoriei, este una dintre cele cinci mine aflate in proprietatea companiei in Africa de Sud. Pe teritoriul Africii, Petra Diamonds mai are mine si in Tanzania.

Sursa foto: Diamant, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Romanii, campioni internationali la robotica in Africa de Sud