Compania angajata de Ministerul Antichitatilor din Egipt pentru a restaura Piramida lui Djoser, de pe platoul Saqqara, realizeaza lucrari care pun in pericol constructia veche de 4600 de ani, arata news.com.au.

Potrivit miscarii Non-stop Robberies, compania nu a mai lucrat la un alt proiect de restaurare si incalca regulile care spun ca orice constructie adiacenta trebuie sa fie sub 5% din cea initiala. Peretii si structurile ridicate pentru a restaura piramida in trepte depasesc aceasta limita. Activistii sustin ca piramida este intr-un grad avansat de deteriorare si s-ar putea prabusi.

Piramida veche de 4600 de ani, restaurata de o companie fara experienta in proiecte similare

Compania care se ocupa de restaurare, Shurbagy, activeaza de noua ani in domeniul constructiilor si nu a avut succes cu niciunul din cele sase proiecte derulate pana in prezent, sustine activistul Amir Gamal. "Compania nu a mai restaurat niciun sit arheologic. Toate proiectele pe care le-a derulat au presupus crearea unor constructii moderne in locul siturilor arheologice", a precizat acesta. "Prin adaugarea unei constructii moderne se creeaza o presiune enorma asupra piramidei aflate in descompunere, ceea ce ar putea determina o catastrofa".

Lucrarile de restaurare au inceput in 2006, dupa ce eroziunea constructiei a devenit vizibila, piramida fiind afectata de infiltratiile de apa, dar si de un cutremur din 1992.

Citeste si:
O noua lege simpifica autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Autorizarea executarii...

Piramida de 67 de metri inaltime a fost construita in secolul 27 B.C. pentru Faraonul Djoser si a fost proiectata de unul dintre cei mai vechi arhitecti din istorie, Inhotep. Este considerata una dintre cele mai vechi constructii taiate in piatra din lume, structura compusa din sase scari aducand o schimbare majora in comparatie cu alte morminte egiptene cu un design plat.

Sursa foto: Youtube

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si