Viata poate fi plina de pericole, dar percepem de cele mai multe ori acele pericole imediate si acute, cum ar fi o violenta asupra noastra sau un accident de masina, si ignoram acei factori de risc de zi cu zi, care mai devreme sau mai tarziu ne vor lua cativa ani buni din viata. In realitate, stilul de viata este o amenintare mult mai serioasa pentru sanatatea noastra, iar o bucata “buna” de bacon sau o bautura racoritoare cu foarte mult zahar sunt inamicii silentiosi de care ar trebui sa ne temem mai mult, scrie Restomania.

Un accident de masina este un factor de risc acut, in timp ce obezitatea este unul dintre acei factori de risc cronici. Primul ne poate omora pe loc, al doilea in timp, poate chiar in zeci de ani. Insa, mintea umana este predispusa la exagerarea factorilor de risc acuti si subestimarea celor cronici.

Pornind de la cartea “The Norm Chronicles: Stories and Numbers About Danger and Death” scrisa de Michael Blastland si David Spiegelhalter, autorii care au inventat o unitate de masura inedita pentru masurarea sansei de a muri – MicroMort – viata noastra poate fi impartita in bucati de 30 de minute (MicroVieti – MicroLives in engleza). Un tanar adult ar mai avea de trait, statistic vorbind, un milion de MicroVieti, adica aproximativ 57 de ani.

Ce obiceiuri si factori de risc ne prelungesc viata si care o scurteaza?

Citeste si:
TOP 20 tari cu cele mai bune sisteme de sanatate
Bloomberg: Topul tarilor cu...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Aici e de trait: tarile europene cu cea mai mare speranta de viata