Anne Pottmeyer Rohosy ne ofera cateva sfaturi privind atitudinea noastra fata de viata.

Mereu aud oamenii zicand ca nu le poti avea pe toate. O cariera de succes? O familie? Timp pentru tine? Imposibil. Conform unor studii recente realizate de catre centrul Pew Research in timp ce 66% dintre femei considera cariera a fi una dintre cele mai importante prioritati, 56% dintre mamele care lucreaza sustin ca este dificil intr-o anumita masura sa gasesca echilibrul dintre cariera si familie. Dar poate ca in loc sa ne intrebam daca am gasit acest echilibru trebuie sa ne punem o alta intrebare: traim viata pe care ne-o dorim cu adevarat? Solutia pentru obtinerea acestui echilibru este subiectiva. Cea mai mare greseala este sa acceptam versiunea altcuiva in ceea ce priveste ce insemna intr-adevar sa le ai pe toate – de noi depinde modul in care ne traim viata.

Am mai scris despre viata mea de familie: am crescut intr-o familie de sapte copii iar mama a fost una dintre cele mai importante persoane care m-au inspirat. Ea nu se lua dupa asteptarile altora, ba chiar era foarte pragmatica…Copiii se descurca la scoala? Sunt toti fericiti si sanatosi? Ne revenea noua sa decidem cum sa ne diferentiem de ceilalti.

Pentru mine asta inseamna sa ma diferentiez de ceilalti prin munca mea. Mereu am crezut ca daca te implici in ceea ce faci, ti se vor intampla numai lucruri bune. Asta mi s-a intamplat dupa ce m-am implicat intr-o cariera care a presupus mutatul in peste 14 locuri de pe cateva continente si un loc in biroul uneia dintre companiile cu cele mai remarcabile povesti de dezvoltare – Nike.

Am imbratisat complet conceptul de “Just Do It” si am continuat sa o fac pe masura ce ma confruntam cu fiecare provocare si fiecare oportunitate cu daruire si hotarare. Si apoi mi-am dat seama, privind in urma ca aveam peste 30 de ani, traiam in Europa iar viata mea gravita numai in jurul carierei. Imi doream ceva diferit.

Ca sa fiu sincera nu stiam ce presupunea asta. Intr-un final, pentru mine asta a ajuns sa insemne sa ma mut inapoi in USA, sa ma marit si sa fac trei baieti. Dupa ce s-a nascut cel de-al treilea fiu, am revenit la cariera mea full-time pentru care trebuia sa calatoresc in jurul lumii si sa raspund la email-uri 24/7. Intr-o zi sotul meu m-a intrebat de ce am facut copiii daca sunt atat de ocupata incat nu am timp sa-i vad. Intrebarea m-a facut sa-mi dau seama ca are dreptate: aveam destui bani pentru a ne intretine, destula experienta si destule realizari profesionale. Nu mai gaseam aceeasi satisfactie in munca mea, mai ales acum ca aveam trei copii mici acasa. Asa ca dupa putin timp, am pus capat carierei mele. Mi-am dat seama ca imi doream ceva diferit. Am luat o pauza timp de cinci ani, perioada in care am stat acasa cu copiii mei si m-am axat mai mult pe familia noastra.

Orice mama care sta acasa iti poate spune ca asta nu este o alegere usoara. Dupa cum se zice, zilele ti se par lungi si anii trec greu. Cu fiecare an care trecea baietii mei petreceau din ce in ce mai mult timp la scoala, iar eu m-am intors la vechiul meu obicei de a prelua fraiele. S-au scurs cinci ani de cand am renuntat la jobul meu, timp in care am renovat impreuna cu sotul meu trei case, am devenit presedinte in cadrul unei scoli si m-am implicat mai mult in viata comunitara, devenind astfel la fel de ocupata ca atunci cand lucram.

Cand mezinul familei a inceput sa mearga la gradinita, aveam o perspectiva mult mai clara asupra vietii mele. Eram gata sa ma intorc la lucru, insa de data aceasta aveam alte standarde. Aveam o viziune mai profunda asupra compromisurilor pe care trebuia sa le fac ca sa ma apuc de lucru. Trebuia sa fie vorba de o companie. De data aceasta nu voiam doar sa ofer consultatii, voiam sa construiesc ceva. Trebuia sa ma implic in dezvoltarea unui brand important care sa ma faca sa simt ca am abilitatile necesare pentru a face o schimbare. Imi doream sa invat si sa contribui la un plan maret. Imi doream sa fac parte dintr-o companie cu principii sanatoase care credea ca poate avea un impact benefic asupra comunitatii si asupra lumii afacerilor. Pentru a treia oara in viata mea imi doream ceva cu totul diferit. Ce am facut? Am obtinut ce mi-am dorit.

Asa am ajuns sa lucrez pentru Levi Strauss & Co. A fost o decizie buna pentru mine. Este o companie cunoscuta si indragita de toata lumea si eu am sansa de a contribui la evolutia sa. Ca sa nu mai zic de faptul ca unul dintre principiile firmei privind un subiect de care imi pasa mult incurajeaza dezvoltarea si imputernicirea femeii.

Oameni

Foto: Oameni, Shutterstock.com

Dupa cinci ani nu pot spune ca le-am avut pe toate conform standardelor aproape imposibile ale societatii. Nu pot spune ca am obtinut echilibrul dintre cariera si viata personala. Dar asta se datoreaza faptului ca nu cred in definitiile obisnuite ale celor doi termini. In ciuda ideilor sustinute de catre mass-media, nu este nevoie sa alegi un drum in viata in defavoarea altuia pentru totdeauna. Poti sa iti schimbi parerea oricand. Poti sa iti alegi drumul propriei aventuri si sa te razgandesti mai apoi. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca trebuie sa fii indeajuns de determinat ca sa iti atingi obiectivul. Mi-a fost teama cand am lasat in urma cariera pentru familia mea? Cu siguranta. Am simtit o anxietate mare atunci cand m-am apucat de lucru dupa cinci ani? Bineinteles. Dar in ambele cazuri este vorba despre ceva ce mi-am dorit cu adevarat si stiam ca trebuie sa fac ceva in aceasta privinta. De asemenea, sunt norocoasa ca am avut alaturi de mine un sot atat de minunat care m-a sustinut mereu.

Am descoperit care era definitia mea pentru “a avea totul” si anume: destul, destule evenimente scolare ale baietilor mei la care am luat parte, destule provocari la locul de munca si destul de mult timp in care sa pot lua decizii care sa ma faca fericita. Acum este randul tau sa te intrebi ce inseamna pentru tine sa ai totul. Esti multumit de viata pe care o ai?

Acest articol a fost postat pe Linkedin.com de catre Anne Pottmeyer Rohosy.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri