In perioada verilor caniculare, o iesire la vanatoare este mai mult decat reconfortanta. Daca detineti deja un permis de vanatoare, nu mai ramane decat sa va cumparati arma, echipamentul si accesoriile necesare. In plus, contra cost, directiile silvice judetene pun la dipozitia vanatorilor amatori cabane amplasate in imediata apropiere a terenurilor de vanatoare, asigurand si pensiune completa.
Modelul de arma trebuie ales in functie de dimensiunea vanatului (mare, mediu sau mic), dar si de distanta de tragere. Exista doua categorii principale de arme de vanatoare: cu alice sau cu tevi lise, destinate in special incepatorilor sau celor care vaneaza animale mici, de la o distanta de aproximativ 70-100 de metri, si arme de vanatoare cu glont (carabine), cu teava ghintuita, pentru vanat mare, de la distante mari, intre 150 si 200 de metri. Armele cu tevi lise au calibre de 12, 16 sau 20.

Cele mai vandute sunt cele de calibrul 12. Pustile semiautomate cu alice, marca Benelli, varf de gama - fabricate in Italia, cu calibru de 12, cu trei socuri costa aproximativ 9.500 de lei, iar o pusca pump action marca Mossberg, calibru 12 - fabricata in Statele Unite este mai ieftina, in jur de 4.400 de lei. Pentru vanatul mare, de la distante mari, puteti cumpara o carabina model CZ, care, in functie de calibru, costa intre 4.100 si 5.500 de lei.

Foarte util este modelul de pusca mixta de calibrul 12/7 x 57 R, dotata cu doua tevi, pentru pasari si mistret, la pretul de 5.900 de lei. La 3.900 de lei gasiti pusti semiautomate Beretta, iar o arma marca Baikal costa aproximativ 3.000 de lei.

Accesoriile fac staiful

Din magazinele de specialitate puteti cumpara si o gama variata de accesorii, nu mai putin costisitoare. Gentile din piele pentru munitie au pretul de 500 de lei, iar tolbele din piele costa aproximativ 450 de lei. Pentru pastrarea si transportul armei cu luneta gasiti tocuri din piele la pretul de 740 de lei si curele pentru arme care costa intre 50 si110 lei. Husele pentru arme au pretul de aproximativ 150 de lei. Rucsacul pentru transportul echipamentului si al accesoriilor costa, de asemenea, 150 de lei.

Binoclul si luneta sunt alte accesorii care nu pot lipsi din trusoul vanatorului. Binoclurile variaza intre 500 si 925 lei, iar lunetele au preturi cuprinse 200 si 900 de lei. Busolele costa 36 de lei. Cutitele de vanatoare fabricate din otel special - cu manere din corn de taur, cerb carpatin, lemn de maslin sau de trandafir - costa intre 100 si 400 de lei bucata, iar bricegele, importate din Spania, au preturi cuprinse intre 80 si 130 de lei.

Cartusele le puteti cumpara cu aproximativ 2 lei/bucata, iar cartusierele au preturi cuprinse intre 150 si 330 de lei. Pentru pastrarea armei puteti cumpara cutii cu cifru care costa aproximativ 270 de lei. Daca doriti sa va personalizati arma, puteti cumpara un pat special, realizat din lemn de nuc fiert in ulei, care costa aproximativ 370 de lei. Un ghidaj luminos pentru varful catarii este extrem de util.

Acesta costa intre 10 si 30 de lei. Tevile de schimb, model cu patru socuri, au pretul de 220 de lei. O arma are nevoie de ingrijiri speciale. Pentru curatarea ei gasiti truse la 55-60 de lei, seturi de perii care costa 55 de lei si ulei la110 lei/flaconul. Pentru vanatoarea pe timp de iarna, au fost concepute calorifere pentru buzunar, cu functionare pe benzina care se pastreaza calde timp de 10-15 ore, la pretul de 60 de lei.

Costum de fite

Atunci cand plecati la o partida de vanatoare cu pretentii, aveti nevoie de o tinuta eleganta. Un pardesiu din stofa ajunge la aproximativ 1.200 de lei, un costum compus din trei piese, cu nasturi din imitatie de cerb, are pretul de 1.850 de lei, iar palariile costa intre 30 si 185 de lei. Ghetele si bocancii de vanatoare costa intre 250 si 350 de lei. Pentru aceasta perioada, puteti cumpara camasi cu maneci scurte, la pretul de 95 de lei, maiouri la 14 lei si veste la aproximativ 185 de lei. Pantalonii scurti pentru vanatoare au pretul de 80 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri