Scriitorul brazilian Paulo Coelho si sotia sa, artista Christina Oiticica, au anuntat ca vor infiinta o fundatie, pe care o vor inaugura in curand la Geneva, in Elvetia, alaturi de un muzeu virtual, a dezvaluit saptamanalul Epoca, citat de AFP, scrie Mediafax.

Colectia acestui muzeu este alcatuita din 80.000 de documente - scrisori, manuscrise, contracte cu diverse edituri din lumea intreaga si textele unor cantece pe care le-a compus, dar si cateva mii de fotografii, cadouri de la admiratori si afise de la lansarile romanelor sale, care au fost traduse in 80 de limbi -, care au ajuns saptamana trecuta din Brazilia. In sediul fundatiei, amenajat la parterul unui imobil rezidential din Geneva, se afla deja masa din apartamentul pe care cuplul in detine in cartierul Copacabana din Rio de Janeiro, pe care Paulo Coelho a scris primul sau bestseller, "Pelerin la Compostela" in 1987. "In epoca, pe masura ce scria, imi arata cartea. Astazi, el scrie romanul in intregime si mi-l arata la sfarsit. Sunt prima cititoare a lui", a dezvaluit Christina Oiticica, pentru publicatia Epoca.

Fundatia, care va organiza expozitii tematice, isi va deschide portile in primul semestru din acest an. De asemenea, Paulo Coelho va digitaliza intrega sa colectie si o va expune intr-un muzeu virtual, pe care l-a intitulat "Nuvem" ("Nor"). "Voi expune absolut totul in «Nuvem», va fi un fel de muzeu virtual, pentru ca toti cititorii mei, din toate tarile, sa poata sa aiba acces la aceasta colectie", a declarat romancierul brazilian.

"Restrangerea colectiei la un spatiu ingradit de ziduri fizice ar insemna ceva prea limitat. Nu vrea ca oamenii sa fie obligati sa vina in Elvetia sau in alta parte pentru a ma intalni. «Nuvem» democratizeaza aceasta intalnire", a adaugat scriitorul pentru acelasi saptamanal elvetian.

Paulo Coelho s-a nascut la Rio de Janeiro, in 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cartile sale au fost traduse in 80 de limbi si editate in peste 170 de tari, atingand, pana in prezent, vanzari de peste 165 de milioane de exemplare in intreaga lume, iar in Romania, de peste un milion de exemplare. Inainte de a deveni un "fenomen literar", a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist si poet. In 1986 a facut pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viata si cariera. In 2009, a intrat in Guinness Book ca autorul celei mai traduse carti (romanul "Alchimistul"). Acestuia i s-au decernat 115 premii si distinctii internationale, iar in 2007 a fost numit ambasador al pacii pentru Natiunile Unite. Este membru al Academiei de Litere Braziliene din 2002.

Citeste si:
Ce carti au preferat romanii anul trecut
Fluturi, Suge-o Ramona si...

In limba romana sunt disponibile urmatoarele volume ale lui Paulo Coelho: "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul" (1988), "Brida" (1990), "Walkiriile" (1992), "La raul Piedra am sezut si-am plans" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualul razboinicului luminii" (1997), "Veronika se hotaraste sa moara" (1998), "Diavolul si domnisoara Prym" (2000), "Unsprezece minute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrajitoarea din Portobello" (2006), "Ca un rau care curge" (2006), "Invingatorul este intotdeauna singur" (2008), "Aleph" (2010), "Manuscrisul gasit la Accra" (2012), "Adulter" (2014). De asemenea, sunt disponibile numeroase dramatizari, CD-uri si jocuri electronice dupa cartile sale.

Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
5 moduri sa te mentii sanatos cand petreci mult timp la birou
Setari Cookie-uri