O artista din statul australian Tasmania si-a propus sa restaureze papusile Bratz care au fost aruncate sau stricate. Mica ei afacere a inceput cu cateva poze postate pe Tumblr, iar in cateva zile fenomenul a devenit viral.

Sonia Singh are 34 de ani si a inceput proiectul numit Tree Change Dolls la inceputul lunii ianuarie, iar de atunci nu mai conteneste sa lucreze. A primit comenzi din toata lumea, iar cererile pentru interviuri si cuvinte de lauda ii apar in Inboxul de email cu repeziciunea unui tsunami.

"Proiectul cu papusi", asa cum il numeste Sonia, a inceput in luna septembrie a anului trecut, dupa ce a fost data afara de la agentia australiana de cercetare CSIRO. Dupa ce a lucrat ca ilustrator si comunicator stiintific, Sonia a devenit un artist restaurator care transforma papusile Bratz si le da un alt chip, cat mai aproape de naturaletea umana.

Sonia nu creeaza insa papusi in serie, de aceea si ritmul in care lucreaza este mai lent. Primul pas este stergerea culorilor de pe fata si inlocuirea machiajului strident al papusilor cu un contur al trasaturilor umane: sprancene care nu par trasate cu creionul, ci mai degraba stufoase, ochi mici si fara contur de creion kajal, buze mai subtiri si fete mai putin lucioase. Uneori termina de pictat cateva fete de papusi in 3-4 ore, insa realizarea hainelor si rearanjarea parului dureaza mai mult. In urma acestui proces, papusa nu mai seamana deloc cu originalul: unele blonde devin roscovane, iar brunetele capata un par castaniu. Unora li se vad incisivii albi ca doua perle, cu sau fara strungareata, iar altele au pistrui sau nasul bombat.

Hainele sunt realizate de mama Soniei, care i le trimite prin posta. Intr-un plic incap cateva tinute, care sunt cusute si tesute manual. Stilul pare unul vintage, "a la bunica", dar ele pot trece usor drept creatii ale unui designer care isi prezinta noua colectie de tricotaje.

Am facut una recent care era desenata de un copil; avea pix pe toata fata. Am incercat sa o salvez totusi si de aceea papusa are acum multi pistrui.

Sonia a crescut, practic, intr-o lume a fetelor. A copilarit impreuna cu cele patru surori in Tasmania, iar acum are o fetita de doi ani, pentru care a inceput sa colectioneze jucarii. Asa i-a venit ideea proiectului Tree Change Dolls. "Vad multe papusi aruncate in magazinele de caritate si le cumpar pentru preturi intre 50 de centi si 2 dolari, apoi vad ce pot face cu ele", spune artista.

Munca de restaurare este uneori anevoioasa, in cazul in care papusa este stricata sau are un defect greu de reparat. "Cea mai mare parte a satisfactiei personale vine din faptul ca iau ceva aruncat si il transform in ceva ce poate fi folosit din nou. Am facut una recent care era desenata de un copil; avea pix pe toata fata. Am incercat sa o salvez totusi si de aceea papusa are acum multi pistrui", explica Sonia.

Pistruiate, imbujorate sau mulatre, papusile Soniei sunt prototipuri ale frumusetii simple. Fara machiaj, bucle perfecte sau buze care par botoxate, micile jucarii simbolizeaza parca un protest impotriva culturii glossy.

"Schimbarea la fata" a papusilor Bratz a inceput pe 11 ianuarie, cand Sonia a postat pe Tumblr poze cu papusi restaurate de ea. Acum spune ca nu mai poate sa tina pasul cu comenzile, care depasesc cu mult disponibilitatea ei de a lucra. "Nu voi putea sa onorez toate cererile, insa parte a acestui proiect consta in a oferi inspiratie altora, ca sa vada ce pot face cu jucariile second hand", arata ea.

Tanara tasmaniana spune ca numele proiectului a fost inspirat din viata ei, care a fost plina de schimbari. S-a nascut in Tasmania, insa a locuit si in Canberra, apoi in Melbourne, pentru ca acolo si-a gasit de munca. Dupa ce l-a cunoscut pe sotul ei si au convenit ca vor sa fie o familie, s-au mutat in Tasmania, locul unde a infiintat si micul "laborator"de papusi care a dat startul unui nou trend printre copiii care se joaca zilnic cu micile lor odrasle de plastic.

Papusile fara machiaj, un model pentru femei

Sonia primeste acum comenzi din toate partile lumii. Are cereri care vin din Germania, Franta, Finlanda, Canada, Statele Unite, Marea Britanie si Australia. Pentru ea a fost surprinzator sa vada ca pasiunea ei pentru restaurarea papusilor a devenit virala. "Cand am inceput proiectul, ma simteam putin rusinata sa ma joc cu papusi la 34 de ani. I-am spus insa partenerului meu despre idee si el m-a incurajat si m-a convins sa imi fac un cont de Tumblr. Dupa doua zile, mi-am dat seama ca povestea a devenit virala", isi aminteste ea.

Proiectul Soniei a mers dincolo de simpla restaurare a unor papusi si a starnit unele discutii in legatura cu locul femeii in societate. Mesajele pe care le-a primit i-au confirmat asta. "Am primit un mesaj dragut de la o femeie din America Latina care mi-a spus ca are un baiat si ca i-ar placea ca el sa creasca intr-o lume in care fetitele apreciaza acest gen de papusi si i-a spus si despre perceptia femeilor in tara ei", a detaliat Sonia.

Papusile vor fi expuse in curand pe rafturile virtuale ale unui magazin online. In cateva saptamani un set de papusi va fi pus la vanzare pe Etsy, cu preturi cuprinse intre 75 si 165 de dolari australieni.

* Pozele folosite in articol au fost luate, cu acordul Soniei Singh, de pe paginile ei de Facebook si Tumblr.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri