Atunci cand ai de indeplinit o sarcina foarte importanta, cand vrei sa inveti o noua limba straina sau sa urmezi un curs profesional, ai doua variante: automotivatia sau cultivarea unei discipline.

Practic, fie incerci metoda "Pavlov" si iti oferi cate o mica recompensa pentru fiecare pas inainte, fie incerci o metoda de autodisciplina, o varianta mai putin populara insa mai corecta. Aceasta dilema apare de regula cand alegerea ti-ar putea influenta decisiv rezultatele. Este vorba despre o adevarata ""schimbare de paradigma" in adevaratul sens al cuvantului, arata Wisdomination.

Motivatia se bazeaza pe o prezumtie eronata, care spune ca este nevoie de o anumita stare mentala sau emotionala pentru a termina o sarcina. Disciplina, pe de alta parte, separa actiunile exterioare de sentimente si rezolva problemele prin imbunatatirea continua si treptata a unei situatii.

Indeplinirea cu succes a unei sarcini aduce in discutie atitudinea tipica unui "procrastinator cronic", care cred ca momentul cheie in completarea unei sarcini este initierea ei. Altfel spus, nu trebuie sa fii intr-o forma de olimpic pentru a incepe "antrenamentul", ci trebuie sa te antrenezi pentru a ajunge intr-o asemenea forma.

Daca actiunile tale sunt conditionate de emotii sau sentimente, asteptarea "starii de spirit potrivite" devine o forma de procrastinare.

Jeff Bezos: Pentru a trai o...
Citeste si: Jeff Bezos: Raspunde la aceste 12 intrebari pentru o viata de succes

Cam asa arata, schematic, cercul vicios in care vei intra:

Asadar, cautarea motivatiei este mai degraba o fantezie intanfila conform careia facem lucruri doar atunci cand avem chef. Asta se rezuma la o intrebare esentiala: "Cum ajung sa ma simt in stare sa fac ceea ce am decis deja, rational, ca vreau sa fac?". Intrebarea corecta este urmatoarea: "Cum fac ca emotiile mele sa fie eliminate din joc, ca inconsecvente, si sa fac lucrurile pe care am decis in mod constient ca vreau sa le fac?". De fapt, ideea e sa trageti o linie de demarcatie intre sentimente si actiune.

Daca te bazezi pe motivatie, ai ales calea gresita. Asta ar putea explica problema din tarile dezvoltate care au dezvoltat o epidemie de tipul "statul in casa imbracat in sort, jucandu-te pe Xbox". In plus, apare si o problema de tip psihologic. Daca vrei sa faci lucruri pe care nu le-au mai incercat multi, "motivatia" ta se la lovi de un obstacol in gasirea entuziasmului pentru lucruri care, in mod obiectiv, nu merita sa fie facute. Daca iti "fortezi" entuziasmul pentru lucruri care, de fapt, nu te incanta, iti faci un rau psihologic. In plus, creierul uman nu poate suporta la nesfarsit abuzul.

5 strategii care iti dezvolta...
Citeste si: 5 strategii care iti dezvolta calitatile de lider cand nu esti tu sef

Pe de alta parte, disciplina este ca un motor care, odata pornit, asigura energie pentru intregul sistem - care esti tu. In concluzie, motivatia inseamna sa incerci sa te simti capabil sa faci lucruri, iar disciplina inseamna sa faci acele lucruri chiar daca nu ai chef. Te vei simti, in schimb, mult mai bine atunci cand le vei termina.

Sursa foto: Femeie atlet/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Povesti de antreprenoriat care sa te motiveze sa incepi o afacere