Ministerul Culturii (MC) a facut doua oferte pentru sculptura "Cumintenia Pamantului", una de 1 milion de euro, iar cealalta, de 2 milioane de euro, au declarat surse din piata de arta, cele doua sume inaintate fiind refuzate de proprietarii operei.

Potrivit surselor citate, Ministerul Culturii a facut prima data o oferta de 1 milion de euro pentru sculptura lui Brancusi, proprietarii refuzand suma inaintata de institutie. Oficialii de la Ministerul Culturii au facut o a doua oferta, in valoare de 2 milioane de euro, si aceasta fiind respinsa de proprietari. O evaluare recenta a sculpturii a fost realizata, la cererea Ministerului Culturii, de Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Bucuresti, opera fiind estimata la 15 milioane de dolari, au precizat sursele citate, scrie Mediafax.

In luna septembrie 2014, sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care era evaluata la acel moment la circa 20 de milioane de euro si care face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, in aceeasi luna, de Guvern sa inceapa negocierile legate de cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi. Sculptura a fost prezentata, in septembrie 2014, intr-o expozitie privata dedicata marilor artisti romani ai avangardei inceputului de secol, organizata la sediul din Bucuresti al Artmark. La aceasta expozitie privata au participat "importanti colectionari internationali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de arta din lume, Tate Modern din Marea Britanie.

De asemenea, in luna octombrie 2014, Inspectia Judiciara (IJ) din Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa claseze o sesizare in cazul retrocedarii operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", dupa ce a constatat prescriptia raspunderii disciplinare, intrucat au trecut peste doi ani de la sentinta. IJ a facut aceste verificari dupa ce premierul Victor Ponta a vorbit despre decizia instantei privind retrocedarea operei lui Brancusi. Victor Ponta declara, pe 30 septembrie, ca i-a cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM asupra faptului ca un judecator a emis, in opinia sa, o hotarare gresita in cazul operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului", spunand ca acel judecator ar trebui sa plateasca.

"Singura opera a lui Constantin Brancusi ramasa in Romania, «Cumintenia Pamantului», a fost retrocedata, desi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca sa nu fie vanduta, trebuie sa platim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare roman din aceasta tara va da un euro, de la nou-nascut la pensionar, pentru ca, din punctul meu de vedere, niste judecatori sau un judecator a dat o hotarare gresita, or eu i-am cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM si CSM daca constata ca nu eu am dreptate, o sa-mi cer scuze. Dar daca se constata ca un judecator a gresit, acel judecator trebuie sa plateasca", a spus la momentul respectiv Ponta.

Potrivit lui Alexandru Baldea, directorul si actionarul majoritar al casei de licitatii Artmark, "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, este considerata a fi cea mai valoroasa lucrare de arta romaneasca aflata pe teritoriul Romaniei. Intrebat in ce stadiu se afla discutiile cu Ministerul Culturii privind sculptura "Cumintenia Pamantului?", Valeriu Sangeorzan, directorul Departamentului de Dezvoltare, PR si Comunicare al casei de licitatii Artmark, declara, in martie, ca, la aproximativ cinci luni de la expirarea dreptului de preemtiune, "ne aflam intr-un bleg si trist impas". "In ultima luna, am facut trei noi solicitari scrise prin care ii rugam respectuos sa formuleze un raspuns, oricare ar fi el, astfel incat sa putem ridica de pe umerii proprietarilor apasatoarea incertitudine. Cum? Trecand la pasul urmator; cel al vanzarii private. (...) Discutiile cu reprezentantii ministerului au devenit... cuminteniile pamantului, ca sa zic asa", a declarat Sangeorzan.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta. "Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei. Sculptura este realizata in calcar crinoidal - primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului, grotele Savonnières.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri