Costum Armani, servieta Hermes, ceas Patek Philippe si un telefon mobil care suna. Moment in care persoana in cauza isi scoate din buzunar un telefon din plastic. Parca nu se integreaza in peisaj... Tocmai acesta este principalul factor pe care marseaza producatorii telefoanelor mobile de lux: celularul nu mai este doar un element al comunicatiilor ci poate fi si un obiect de etalarea a luxului
Iti poti cumpara un astfel de telefon mobil doar daca ai minim cateva mii de dolari. Unele pot ajunge si la peste 100.000 de dolari, dar privirile vor fi atintite asupra ta oricand il vei folosi. Placate cu aur de 18k, incrustate optional cu diamante certificate oficial, cu un ecran extrem de rezistent si realizate din unul din cele mai dure metale, pastrand totusi o linie subtila, aceste telefoane reprezinta cea mai desavarsita opera de arta in materie de telefonie mobila, fiind adesea asemanate cu o bijuterie atent lucrata. Si daca mai vorbim si de faptul ca fiecare model este produs manual, putand sa fie personalizat dupa indicatiile posesorului, s-ar putea ca aceasta afirmatie sa fie adevarata.

Piata telefoanelor mobile de lux se ridica in acest moment la doar 0,5% din totalul celularelor comercializate pe plan mondial, insa jucatorii din piata anticipieaza ca in urmatorii ani s-a putea ajunge la o cota de 19% din piata avand in vedere ca designul incepe sa devina tot mai important in momentul alegerii unui telefon mobil. Si cum aceste companii exceleaza la capitolul design, avand printre angajati specialisti in domeniu renumiti pe plan mondial pentru bijuteriile realizate de ei, s-a putea ca estimarea sa fie corecta.

Intre 5.000 si 100.000 de dolari pentru o 'productie' marca Nokia

Vertu este una din principalele marci prezente pe piata telefoanelor mobile de lux. Subsidiara Nokia se mandreste cu faptul ca produsele sale sunt asamblate manual in atelierul companiei din Marea Britania, numarul acestora fiind desigur limitat. 936 de componente sunt necesare pentru fabricarea unui astfel de celular, fiind incluse si metalele pretioase sau diamantele. Preturile unei astfel de capodopere este de minim 5.000 de dolari, dar poate sari si de 100.000 daca sunt realizate cele mai fine finisaje care fac si un bijutier sa fie invidios.

Carcasa modelelor Vertu este din titan, producatorul sustinand ca metalul folosit este mai rezistent chiar si decat cel folosit la carcasele aeronavelor, acest tip de metal fiind intalnit doar la sondele spatiale care exploreaza suprafata planetei Marte. Un telefon Vertu poate cantari si 175 de grame dar fiti fara grija, aspectul exterior este impresionant, liniile carcasei sugerand fluiditate si delicatete.

Partea din spate a carcasei este imbracata in piele pentru a proteja telefonul de socuri, cumparatorul putand sa aleaga nuanta culorii. Pielea folosita este de cea mai inalta calitate, fiind rezistenta impotriva petelor de ruj sau chiar petrol. De asemenea, carcasa mobillui este rezistenta la apa, pe sub stratul de piele fiind un strat de silicon.

Cat despre metalele pretioase... Fiecare model este imbracat in aur galben sau alb, existand si un model suflat in platina. Incrustarea cu diamante este optionala iar tastatura este realizata din 120 de componente diferite, sub fiecare tasta aflandu-se un rubin. Toate ecranele modelelor Vertu sunt realizate din cristal, ceea ce le face rezistente chiar si la zgariatul cu o cheie.

Performantele tehnice nu sunt prioritare pentru producatori avand in vedere ca spre exemplu modele Vertu nu includ si o camera video. Modelele colectiei Pink Acent au spre exemplu un timp de convorbire de 2,5-4 ore si pot sta in stanby pana la 270 de ore, nefiind o diferenta semnificativa fata de un telefon de serie. Luxul nu se masoara insa in detalii tehnice, singurul capitol la care Vertu exceleaza fiind difuzorul, care are o putere de 100 de decibeli, fiind cu 50% mai mare comparativ cu unul obisnuit.

1.892.000 de dolari cel mai scump celular din lume

Un alt jucator important, producatorul elvetian GoldVish, a anuntat realizarea celui mai scump telefon mobil din lume, oficialii companiei invitand si reprezentantii Cartii Recordurilor pentru a consemna comercializarea sa, asteptata in cadrul Targului Milionarilor care va avea loc la Cannes, la inceputul lunii septembrie.

Modelul se numeste Piece Unique si va avea un pret de pornire de aproximativ 1,9 milioane de dolari. Este realizat, ca toate modele producatorului, din aur pur fiind incrustat cu peste 100 de diamante de cea mai buna calitate. Acest model a fost produs singular, compania realizand anual o serie limitata de exemplare care au un design special. In ceea ce priveste modele de serie ale GoldVish, placarea cu aur face parte din pachetul de baza. Un telefon cu dotari minime porneste de la 36.000 de dolari si poate ajunge la 227.000 de dolari pentru varianta incrustata integral cu diamante.

Compania elvetiana isi promoveaza produsele asociind producerea ceasurilor si a bijuteriilor cu modele sale, Elvetia fiind considerata patria celor mai desavarsiti artisti in materie. GoldVish a cooptat in echipa sa pe Emmanuel Gueit, unul din cei mai renumiti designeri de bijuterii. Acesta se ocupa atat de designul modelelor, produse manual ca si in cazul Vertu, cat si de controlul calitatii.

Telefoanele GoldVish nu exceleaza doar la capitolul materiale folosite ci si la partea tehnica. Modelul de baza cantareste 198 de grame, are o camera foto incorporata precum si MP3 player si radio FM. Telefonul este compatibil e-mail si MMS si are o memorie de 2GB potrivit producatorului. Costa mai mult decat un model Vertu, dar poate fi considerat o capodopera atat din punct de vedere al designului cat si din punct de vedere tehnic.

Lux de serie

Oportunitatea oferita de aceasta afacere de nisa a fost observata si de alti producati de lux, dar din alte segmente. Compania elvetiana Tag Heur, cunoscuta pentru ceasurile sale de desavarsirea unei bijuterii, va intra pe piata telefoanelor mobile de lux prin lansarea unui telefon al carui pret de pornire va fi de aproximativ 3.000 de dolari.

Nici producatorii de serie nu s-au lasat mai prejos. Modelul care a inregistrat cel mai mare succes a fost varianta de lux a lui Motorola Razr, care poarta semnatura Dolce&Gabbana. Modelul a fost placat cu aur si a avut un pret de pornire relativ mic, de doar 600 de dolari. Au fost insa si incercari care au esuat, Siemens Xelibri fiind cel mai bun exemplu. Modelele, care aveau un design neobisnuit, nu au fost foarte bine primite de public si compania a trebuit sa le retraga de pe piata.

Indiferent de reusita sau nu, existenta unor modele de lux a telefoanelor mobile denota si existenta unei cereri. Si daca va permiteti ar fi bine sa va inscrieti pe lista de asteptare: livrarea va dura o perioada avand in vedere producerea manuala si finisajele de cea mai inalta calitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri