Noaptea Muzeelor ramane un punct de interes in calendarul cultural al bucurestenilor, care, sambata, au format cozi de cativa metri in fata institutiilor muzeale, pentru a vizita gratuit expozitii si a asista la alte evenimente pregatite de aceste institutii. Muzeele mari au inregistrat sambata zeci de mii de vizitatori.

La Muzeul National al Taranului Roman, inainte de ora 18.00, bucurestenii s-au asezat intr-o coada ordonata, pentru a vizat expozitiile permanente ale institutiei, dar si cele temporare, precum "Pe urmele armenilor" si expozitia "Ion Anghel". Totodata, in curtea interioara a institutiei a fost organizata o proiectie de film documentar, arata Mediafax.

Directorul interimar al Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti, Virgil Nitulescu, a declarat duminica, pentru Mediafax ca 11.500 de persoane au trecut pragul institutiei culturale cu ocazia Noptii Muzeelor.

Cimitirul Bellu din Capitala a fost vizitat de 25.000 de persoane, care au asistat cu ocazia Noptii Muzeelor 2015 la o serie de fragmente din spectacole celebre, in interpretarea artistilor de la Teatrul de Opereta si Musical "Ion Dacian", potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Muzeului National al Taranului Roman i-a facut concurenta Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa". Astfel, coada de persoane care asteptau sa viziteze expozitia temporara de paianjeni si scorpioi vii - 'Tesaturi periculoase' - se intindea pana aproape de vecinul sau, Muzeul Taranului Roman. Multi dintre cei care asteptau sa intre la cele doua muzee s-au razgandit si au decis sa mearga la Muzeul National de Geologie, aflat in apropiere, unde asteptarea nu parea a fi la fel de mare. Aici, bucurestenii au putut pleca "In cautarea tarii de la capatul pamantului- Chile", dar au putut admira si expozitiile permanente si o serie de prezentari tematice.

Citeste si:
Noaptea Muzeelor in Capitala: expozitii, proiectii si concerte
Noaptea Muzeelor in Capitala:...

Aproximativ 14.000 de persoane au vizitat Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti cu ocazia Noptii Muzeelor, au declarat duminica pentru Mediafax reprezentanti ai institutiei.

Coborand pe Calea Victoriei, un alt punct de interes pentru impatimitii "noptii muzeelor" a fost si Muzeul National "George Enescu". Reprezentantii institutiei i-au asteptat pe bucuresteni cu muzica, arta vizuala si performance, toate incadrate in programul "Aeroportul artistic ONIRIA". Chiar daca prima ora de imbarcare era prevazuta la 19.30, oamenii s-au strans in fata cladirii inca de la 18.40, pentru a pleca in calatoria propusa de Muzeul "George Enescu".

Un alt magnet pentur bucuresteni, in Noaptea Muzeelor, a fost si Muzeul National de Arta al Romaniei. Bucurestenii au putut vizita, de la ora 19.00, Galeria Nationala si expozitiile temporare. MNAR s-a alaturat si protestului editiei din acest an a evenimentului si a organizat, sub titlul "Priveste arta, arta te priveste", un periplu mai putin obisnuit intr-o "galerie de neuitat". Aceasta galerie a cuprins ramele si soclurile unor lucrari care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru ca "au plecat in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile". Aceasta "galerie de neuitat" s-a aflat la parterul Galeriei Nationale a MNAR.

Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti a primit peste 5.000 de vizitatori in noaptea de sambata spre duminica, in contextul manifestarilor care au marcat Noaptea Muzeelor, au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai institutiei culturale.

Citeste si:
Ministerul Culturii: Muzeele din România pun la dispoziţie tururi...
CORONAVIRUS Ministerul...

Vis-a-vis, la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", persoanele asezate la coada au fost asteptate cu tururi ghidate si o expozitie de arhitectura "Carte si machete. Teatru si coregrafie".

Anul acesta bucurestenii au fost atrasi si de lingourile de aur "standard", expuse intr-o caseta speciala, in holul sediului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul evenimentului "Aur din Tezaur". Peste 500 de persoane au asteptat sa admire exponatele. In cadrul evenimentului, pe un ecran TV amplasat in exterior a putut fi vizionat un film documentar cu tema "Aurul romanesc si BNR", realizat cu sprijinul Televiziunii Romane.

Bucurestenii, veniti in numar mare si la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), si-au inceput "noaptea muzeelor" cu un recital de muzica usoara si populara, sustinut de copiii de la Centrul de Muzica din cadrul Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Seara a continuat apoi cu un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" si cu un concert de muzica vocala, sustinut de elevii de la Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".

Directorul Muzeului de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a declarat ca institutia pe care o conduce a fost vizitata, cu ocazia Noptii Muzeelor, de 8.600 de persoane.

Citeste si:
FOTO Un nou restaurant La Mama, deschis intr-o locatie atipica
Restaurant La Mama, deschis...

Ajuns in 2015 la a 11-a editie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Anul trecut, in Romania, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie din aproximativ 50 de localitati.

Numar mare de vizitatori si in tara: 6.000 de persoane la Castelul Corvinilor

Peste 6.000 de persone au vizitat, sambata noapte, Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara, unde au urmarit luptele dintre cavaleri, dansul domnitelor, au ascultat povestea domnitei Cristina ingropata la castel si s-au bucurat de un spectacol de lumini si muzica, organizate de Noaptea Muzeelor.

Cavalerii si domnitele au insufletit atomosfera la Castelul Corvinilor, la Noaptea Muzeelor, vizitatorii incepand sa vina de la ora 21.00.
Oamenii au trecut vizitat salile castelului in timp ce domnitele dansau pe muzica medieval in curtea interioara a acestuia. "La fiecare doua ore vizitatorii au avut parte de spectacole de lumini si muzica, iar intre ele cavalerii s-au luptat pentru domnite. Vizitatorii au urmarit si o lectie de istorie pe viu, povestea domnitei Cristina inmormintata in castel, pusa in scena de Ordinul cavalerilor de Hunedoara. Peste 6.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului Corvinilor in Noaptea Muzeelor”, a declarat directorul Castelului Corvinilor din Hunedoara, Costin Tinca.

Castelul Corvinilor a fost deschis vizitatorilor pana duminica dimineata, la ora 2.00.

13.000 de persoane la cozi in fata muzeelor din Cluj

Peste 13.000 de persoane au stat zeci de minute la cozi, sambata seara, pentru a vizita muzeele din Cluj-Napoca, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, cele mai cautate fiind Muzeul National de Arta, unde pe langa expozitii au avut loc si concerte, dar si Muzeul de Istorie sau Muzeul Etnografic.

Potrivit reprezentantilor muzeelor din Cluj-Napoca, cele mai cautate institutii de cultura in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor au fost Muzeul National de Arta din Cluj-Napoca, unde au avut loc concerte si au putut fi vizitate expozitii temporare sau permanente, Muzeul de Istorie sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde sambata a avut loc si un eveniment in aer liber, "Sarbatoarea Balmosului Ardelenesc".

"Din datele pe care le avem, la ambele sectii ale muzeului au fost 5.390 de vizitatori, din care 4.830 la sediul central si 560 la Parcul Etnografic. In Parcul Etnografic au fost mai putini participanti decat estimam noi, din cauza ploii, care s-a oprit chiar cand se incheia sarbatoare. Sediul central al muzeului a fost deschis pana la ora 1.00, aici au putut fi vizitate expozitiile permanente, iar in curtea muzeului a fost organizat un targ de traditii culinare si arta mestesugareasca", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Purtatorul de cuvant al Muzeului de Istorie din Cluj, Sanda Man, a declarat ca aglomeratie a fost si la sediul central al acestui muzeu, dar si la Muzeul de Istoria Farmaciei, unde oamenii au stat minute intregi la coada pentru a vizita colectia de aparatura medicala, colectia de istorie a farmaciei si expozitia temporara "istoria afrodisiacelor".

"Din datele pe care le avem dupa numararea biletelor pe care le-am dat, la sediul central al muzeului au fost 3.957 de vizitatori, iar la Muzeul Farmaciei au fost 3.455, numarul fiind usor mai mare fata de anul trecut", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Sanda Man.

Muzeele din Cluj-Napoca s-au raliat, la randul lor, protestului initiat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, pentru a trage atentia asupra situatiilor dificile in care se afla multe din sediile muzeelor sau chiar unele colectii care sunt deja retrocedate sau pe cale de a fi retrocedate.

Potrivit site-urilor oficiale ale muzeelor, in Cluj-Napoca au fost acoperite cu panza neagra, in semn de protest, cele mai importante sau valoroase obiecte ale fiecarui muzeu, la Muzeul de Istorie a Farmaciei fiind acoperit Praful de Mumie, unul din exponatele celebre, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost ascunsa o vitrina cu ceramica habana, care dateaza din secolele XVII-XVIII, iar la Muzeul de Arta a fost acoperita lucrarea lui Nicolae Grigorescu, "Convoi de prizonieri turci".

Cu ocazia Noptii Muzeelor, in judetul Cluj au putut fi vizitate 14 muzee.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Concurenții unei emisiuni Big Brother au aflat abia marți de criza coronavirus
Setari Cookie-uri