Inteligenta este o capacitate care se afla intr-o continua dezvoltare. Cum poti contribui la evolutia sa?

Poate ca ai impresia ca te nasti cu un coeficient de inteligenta care nu se schimba pe parcursul vietii. Afla ca te inseli; inteligenta poate fi dezvoltata oricand cata vreme te implici in activitati intelectuale care te ajuta sa devii mai destept, teorie sustinuta de psihologul Carol Dweck.

Departe de a fi o capacitate fixa, inteligenta evolueaza in functie de modul in care o folosim in anumite situatii solicitante. Cu toate acestea, exista si cateva obiceiuri simple pe care ni le putem insusi pentru a contribui la cresterea IQ-ului nostru.

1. Foloseste-te eficient de mediul online

Conform Inc.com, faptul ca iti petreci marea majoritate a timpului pe Internet nu este neaparat un lucru rau; important este sa profiti de fiecare clipa pentru a invata ceva nou. Mediul online este plin de oportunitati care te pot ajuta sa iti dezvolti intelectul: cursuri online, clipuri video instructive precum cele de la TED si articole care te fac sa iti pui mintea la contributie. Asa ca data viitoare cand vrei sa iei o pauza, fa ceva constructiv; inlocuieste retelele sociale pe care le accesezi atat de des cu resurse de invatare online.

2. Invata o limba noua

Asta nu inseamna ca trebuie sa ajungi sa fii expert in alta limba; te poti familiariza treptat cu regulile gramaticale de baza si cu cuvintele necesare unei simple conversatii. Chiar si acestea te vor determina sa iti antrenezi memoria si logica. Mai mult decat atat, conform BBC.com, exista studii realizate de catre cercetatori de la Universitatea din Edinburgh care arata faptul ca pe langa efectul benefic asupra inteligentei, invatarea unei noi limbi incetineste procesul de imbatranire a creierului.

3. Antreneaza-te cu diverse jocuri

Jocurile si testele de inteligenta nu sunt numai distractive dar iti si antreneaza creierul. Daca te complaci intr-o stare de stagnare, mintea ta se va obisnui cu aceasta situatie si nu va avea ocazia sa se dezvolte cat mai mult. Cel mai simplu mod de a evita sa-ti faci din asta o obisnuinta este sa apelezi in timpul tau liber la puzzle-uri si jocuri care te stimuleaza prin problemele pe care trebuie sa le rezolvi.

4. Scrie despre ce ai invatat

O alta metoda de a-ti dezvolta intelectul este pastrarea unui jurnal in care sa scrii despre lucrurile pe care le-ai invatat in ziua respectiva. Potrivit Businessinsider.com aceasta metoda poate fi si o adevarata “sursa de motivatie” intrucat “vei vrea sa inveti cat mai mult pentru ca la sfarsit sa scrii despre asta”. Faptul ca acorzi cateva minute pentru a te gandi mai bine la ce s-a intamplat si pentru a trage cateva concluzii in urma evenimentelor care au avut loc iti solicita mintea dar te si ajuta sa vezi imaginea de ansamblu.

5. Da-le explicatii celorlalti

Dupa cum spunea Albert Einstein, “daca nu poti explica un anumit lucru inseamna ca nu il intelegi destul de bine”. Atunci cand le vorbesti celorlalti despre lucrurile pe care le-ai invatat ofera-le si explicatii, gaseste argumente care sa sustina opiniile tale si nu te rezuma numai la a prezenta ideile altora; orice informatie trebuie procesata mai intai si apoi raspandita.

6. Citeste cat mai des

Este destul de evident faptul ca cititul incurajeaza procesul de dezvoltare a inteligentei. O zi cu adevarat productiva nu se poate termina fara sa citesti macar cateva pagini, fie ca este vorba despre carti sau despre ziare. Cititul te relaxeaza in timp ce te ajuta sa descoperi diverse perspective asupra lumii iar pentru a intelege toate informatiile trebuie sa le treci prin filtrul mintii si apoi sa le asimilezi.

7. Petrece-ti timpul cu persoane inteligente

Cand esti inconjurat de persoane de la care ai ceva de invatat este mult mai usor sa iti antrenezi mintea. Cu cat nivelul lor de inteligenta este mai ridicat cu atat vei interactiona cu mai multe idei noi si interesante. Nu trebuie sa lasi inteligenta lor superioara sa iti afecteze increderea in tine; ia-o ca pe o provocare.

8. Nu te baza numai pe tehnologie

Tehnologia are multe avantaje insa in ceea ce priveste inteligenta noastra, aceasta poate genera uneori si rezultate negative. Este adevarat ca datorita Internetului avem acces la mult mai multe informatii insa modul in care ni le insusim poate fi afectat de indulgenta cu care privim asimilarea unor noi cunostinte. Conform Huffingtonpost.com, faptul ca tehnologia este disponibila pentru foarte multa lume “i-a convins pe oameni ca nu trebuie sa mai invete intrucat pot cauta informatiile necesare pe Google”.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri