Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le eviti pentru ca motivatia ta sa nu aiba de suferit?

Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre faptul ca pentru a fi productiv trebuie sa fii cat mai motivat. De aceea ai considerat ca este esential sa te axezi mai mult pe factorii care te ajuta sa iti pastrezi motivatia. Dar te-ai gandit si la lucrurile care te fac sa fii mai putin motivat?

Greseli care au un impact negativ asupra motivatiei

1. Muncesti mai mult pentru a fi rasplatit

Studiile profesorului Richard Ryan de la Universitatea din Rochester arata ca in momentul in care te concetrezi mai mult pe rezultatele muncii tale decat pe desfasurarea activitatii nu reusesti sa iti atingi potentialul. Cu alte cuvinte, asteptarile tale privind rasplata iti pot afecta modul in care incerci sa obtii ceea ce iti doresti.

Un salariu decent poate fi un bun motiv de depune efortul necesar insa acesta nu este de ajuns pentru a-ti depasi limitele; te poti confrunta la un moment dat cu o stare de stagnare intrucat nu esti dispus sa investesti in munca ta mai mult decat ti se cere.

2. Nu ti-ai stabilit niciun obiectiv

Evident ca din moment ce nu ti-ai facut un plan pentru a-ti seta obiectivele, nu stii in ce directie te indrepti si acest fapt va avea un impact negativ asupra motivatiei tale. Mai intai trebuie sa iti stabilesti un obiectiv pe termen lung iar apoi te poti gandi la alte obiective mai mici care te pot ajuta sa atingi telul initial.

3. Astepti momentul perfect

Potrivit Pickthebrain.com, pentru a-ti putea creste motivatia trebuie sa actionezi cat mai repede; uneori motivatia vine in timp ce esti implicat intr-o anumita activitate. Daca astepti momentul potrivit pentru a fi motivat sa faci un anumit lucru s-ar putea sa iti irosesti timpul; in schimb atunci cand actionezi, procesul tau intelectual si afectiv se modifica, declansand astfel o schimbare a starii tale. Mai greu este inainte sa te apuci de o anumita sarcina, caci odata ce te-ai apucat de treaba iti va veni mult mai usor sa termini ceea ce ti-ai propus.

4. Vrei ca munca ta sa fie perfecta

Cu siguranta ca este bine sa iti dai toata silinta ca sa fii multumit de munca ta, insa a-ti dori ca rezultatele obtinute in urma sa sa fie perfecte este o pierdere de vreme. Munca ta nu va atinge niciodata perfectiunea; intotdeauna va mai fi ceva de imbunatatit.

Daca petreci mai mult timp decat ar trebui incercand sa te ocupi de fiecare mic defect s-ar putea sa ratezi oportunitatea de a termina si alte sarcini care sunt la fel de importante. Data viitoare cand vei lucra la un proiect multumeste-te cu varianta “buna” a muncii tale si nu cu cea "perfecta".

5. Nu ai incredere in tine

Pentru a fi motivat sa actionezi trebuie sa crezi in propriile forte: daca tu nu crezi in tine atunci de ce te-ai astepta ca ceilalti sa o faca? Iti pierzi timpul si energia lasandu-te dominat de complexele tale cand ai putea sa faci ceva folositor. Atunci cand vei mai avea astfel de ganduri negre incearca sa te gandesti macar la o singura calitate si la modul in care aceasta te pune in valoare. Cum te poate ajuta ea sa iti atingi obiectivele?

6. Anumite lucruri iti distrag atentia

Probabil ca petreci destul de mult timp la televizor sau pe Internet; oricum ar fi, simti ca nu faci nimic productiv insa nici nu te poti desprinde din fata ecranului. Chiar daca ti se pare ca este un mod bun de a te relaxa, acesta iti creeaza o stare de oboseala de care trebuie mai apoi sa scapi pentru a te putea concentra la lucrurile care conteaza cu adevarat.

7. Te compari mereu cu ceilalti

Unul dintre cele mai usoare moduri de a-ti pierde motivatia este sa iti compari constant performanta cu cea a altora. Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te raportezi la rezultatele lor; din cand in cand ai nevoie de un imbold care sa te ajute sa progresezi.

“In loc sa te compari cu altii ar trebui sa gasesti lucrurile care ii determina pe acestia sa fie atat de buni” conform Lifehack.org; ai putea chiar sa te lasi inspirat de succesul lor si sa adopti si tu o abordare asemanatoare sau poate chiar mai buna; odata ce cunosti povestea lor stii ce anume poate fi imbunatatit la modul in care acestia au ajuns atat de departe.

8. Esti mult prea nerabdator

Cat iti va lua pana iti vei atinge obiectivele cele mai importante? Trei ani? Poate cinci sau zece? Nu ai de unde sa stii insa pe parcurs s-ar putea sa ai niste asteptari nerealiste privind timpul care va trece pana vei avea parte de realizari. Cand vezi ca vremea se scurge si ca inca nu ai obtinut ceea ce ai vrut te vei simti frustrat; din cauza lipsei de rabdare vei avea senzatia ca ceea ce faci este inutil, lasandu-te astfel descurajat.

Sursa foto: Femeie, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri