Bucurestiul a coborat 19 pozitii intr-un top al celor mai scumpe 207 orase pentru expati, pana pe locul 178. De altfel, orasele din Europa Centrala si de Est au scazut in clasament ca urmare a deprecierii monedelor locale fata de dolarul american, potrivit unui studiu Mercer, care ia ca referinta New York-ul.

"Ca rezultat al slabirii monedelor locale fata de dolarul american, cele mai multe orase din Europa de Est si Centrala au scazut (...) in clasament. Praga (142), Budapesta (170) si Minsk (200) au scazut cu 50, 35 si, respectiv, 9 locuri, cu toate ca pretul chiriilor s-a mentinut in aceste localitati. Si Bucurestiul se afla in aceasta situatie (...). Sofia si Belgradul urmeaza trendul si ajung pe pozitia 187, respectiv, 196, ramanand in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia prezinta de asemenea o scadere a costurilor de intretinere si ajunge pe 175, de pe pozitia 142 in 2014", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta.

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, respectiv Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati. Pe primul loc se afla insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca un oras scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate. Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, Pakistan (205).

Mercer Cost of Living, unul dintre cele mai cuprinzatoare studii de acest fel din lume, este creat pentru a ajuta companiile multinationale si guvernele sa determine nivelul de remuneratie corespunzator pentru angajatii transferati in strainatate. Orasul New York este folosit drept referinta, astfel ca toate celelalte orase sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt masurate fata de dolarul american.

Studiul acopera 207 orase de pe cinci continente si masoara comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment. Mercer este o companie globala de consultanta in sanatate, remuneratie si cariere si este reprezentata pe piata din Romania de compania sora Marsh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri