Nenumarati manageri si antreprenori isi incep ziua citind – isi deschid mobilul, parcurg feed-ul de stiri, intra pe cateva publicatii si abia apoi se spala si mananca, isi beau cafelele. Nu m-ar mira ca unii dintre ei sa citeasca si in timp ce fac celelalte activitati, doar nu s-au inventat degeaba telefoanele/tabletele rezistente la apa, nu?

Multi antreprenori renumiti au tabieturi deja stabilite de-a lungul a ani “de exercitiu”; unii se folosesc de Flipboard, altii de Twitter sau Facebook, unii prefera sa descarce aplicatii, precum cea a wall-street.ro, si sa parcurga stirile direct din acestea. Seara, lucrurile sunt mai putin “dinamice”, multi preferand sa lectureze carti. Ce citesc deci managerii? Afla din articolul de mai jos si, cine stie, poate vei fi inspirat(a)!

Florin Talpes, Bitdefender, tine mai multe carti pe noptiera

Managerul Bitdefender si unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania si din afara tarii, isi incepe ziua prin a parcurge zecile de mail-uri trimite, apoi citeste stiri (economice si generale) sau articole specializate pe teme pe care le urmareste. “In cursul zilei continui sa citesc articole specializate; iar seara ori articole specializate ori carti; in general pe noptiera am mai multe carti, pe teme diferite, din care citesc alternativ; in ultimele zile am citit din “Adevarul (cinstit) despre necinste” de Dan Ariely si m-am desfatat cu numarul pe iulie-august al Harvard Business Review. Mariuca (Talpes, sotia sa – n.r.) citeste chiar acum “O lume iesita din minti” de Ken Robinson si “Formarea inovatorilor, cum cresti tinerii care vor schimba lumea de maine” de Tony Wagner.

Iulian Stanciu, eMag, se trezeste cu telefonul in mana si nu citeste business

Probabil daca am fi toti mici Luke Skywalker, ne-am folosi Forta (referinta la Star Wars – n.r.) pentru a ridica prin telekinezie telefoanele de pe noptiere, pana in mainile noastre semi-adormite. Iulian Stanciu, general manager eMag, cel mai mare retailer online din Romania, se trezeste si citeste principalele stiri de pe telefon.

Cand are timp, citeste si seara, insa momentele sale de liniste sunt in avion, cand nu poate fi disturbat, si are mai mult timp pentru lectura. „Nu citesc despre business, ma inspira carti despre sport, psihologie, spiritualitate. Ultima carte este scrisa de Andrei Plesu: Despre frumusetea uitata a vietii”, subliniaza el.

Cristian Manafu, Evensys, fan Sepultura

Cristian Manafu, unul dintre cei mai apreciati oameni din online si bloggeri din .ro, vrea sa fie tot timpul conectat la pulsul retelelor sociale. Nu este deci de mirare ca diminetile sunt dedicate informarii, Facebook si Zite fiind primele aplicatii pe care le deschide pe telefon, pentru a afla ce s-a mai intamplat in lume.

„Pe vremuri, acum 3-4 ani, obisnuiam sa deschid Twitter si Google Reader. Lucrurile au evoluat insa tot mai mult spre Facebook si iata ca azi dincolo de socializare, jucaria lui Mark Zuckerberg este si o sursa de informatii. Chiar studiile arata ca pana la o treime dintre utilizatori isi iau stirile exclusiv de pe Facebook. Cu cartile nu am o legatura prea stransa, insa in vacante citesc carti de comunicare online si biografii. Ultimele titluri citite sunt "The Burned-Out Blogger's Guide to PR" si "My Bloody Roots: From Sepultura To Soulfly And Beyond", spune Manafu.

Rares Florea, Vectorwatch, lectureaza mai nou in zona de tehnologie

Venit de la cel mai mare procesator de plati, PayU, la Vectorwatch, Rares Florea, country commercial manager, citeste atat seara cat si dimineata stirile online de business, locale si internationale si, mai nou, materiale legate de zona de tehnologie.

Cea mai recenta carte citita este “Lumea vazuta de Clarkson: Inca ceva”, Volumul 2 de Jeremy Clarkson.

Marius Ghenea, Why Nations Fall

Antreprenorul in serie Marius Ghenea, proprietarul FiT Distribution, citeste dimineata fluxuri de stiri online, iar seara se concentreaza pe o anumita carte. Cea mai recenta – Why Nations Fail, de Daron Acemoglu si James A. Robinson.

Radu Sitaru, Netbridge, prefera podcast-urile

Radu Sitaru, de la Netbridge, compania care detine Okazii.ro, nu apuca decat rar sa citeasca dimineata. „Mai degraba ascult podcasturi de pe iTunes. In genereal BBC, TED's. Seara mai reusesc sa citesc, in general carti de business. Ultima carte citita este "Efectul de Platou".

Dragos Sirbu, Flanco, reciteste Customers for Life la fiecare doi ani

Dragos Sirbu, CEO la Flanco, prefera sa lectureze in timpul saptamanii materiale despre tehnologie, leadership si eficienta in echipa. „Carti, doar in weekend si vacanta. Sunt fascinat de memorii, povesti ale unor oameni care au reusit sa faca lucruri senzationale sau pur si simplu cu care simt ca rezonez in materie de valori. Imi plac enorm Jack Walch si Richard Branson. Dar si Neagu Djuvara, care ma fascineaza de fiecare data cand il vad, aud, citesc”. Cea mai recenta carte citita de el este „Customers for Life”, de Carl Sewell. „O recitesc macar o data la doi ani, regasesc in ea lucruri noi care pot fi aplicate si in ziua de azi (chiar daca a fost scrisa in anii 80-90.) clientul era la fel de important si atunci ca si acum”.

Alexandru Lapusan, Zitec, citeste (si) benzi desenate

Antreprenorul si investitorul Alexandru Lapusan citeste, atat dimineata cat si seara, in primul rand noutatile din industrie - atat cele legate de evolutia unor firme, tendinte cat si cele legate de anumite tehnologii -, dar mai degraba cele pe plan international.

„De asemenea, citesc despre modificarile (foarte dese) aduse cadrului legislativ si fiscal care ni se aplica. Cand timpul imi permite ma relaxez cu o revista comic-book (Harap-Alb continua, TFB, Abatia - ca sa numesc 3 titluri romanesti) sau cu o lectura din zonele SF, Fantasy sau dezvoltare personala.

Mihai Patrascu, EvoMag, pasionat de presa de business

In fiecare dimineata, antreprenorul Patrascu citeste doua publicatii de business romanesti – wall-street.ro si ZF.ro, in special sectiunile IT&Media/Hi-Tech, dar si, pe plan international, Bloomberg.com si BusinessInsider.com.

„Citesc seara obligatoriu cate o ora, iar printre ultimele carti as mentiona „Diferentiaza-te sau mori” – Jack Trout (recitita de cateva ori), „De la ZERO la unu” – Peter Thiel si „Primele 90 de zile” – Michael Watkins.

Tudor Tiboc, Quickmobile, tinteste dezvoltarea personala si biografiile

Antreprenorul Tudor Tiboc prefera, dimineata, sa parcurga rapid stirile din industrie, urmarind in special anunturile producatorilor, anunturi despre evenimente tech, orice ar putea fi de interes pentru business.

"Din pacate, pentru lectura ramane foarte putin timp. De obicei cand calatoresc, citesc in special carti de dezvoltare personala si biografii. Ultima carte citita, spre exemplu, este ”Meditatii”, de Marcus Aurelius, o carte pe care o recomand cu placere oricui vrea sa descopere ca puterea de a face orice sta in mainile lui.

Tu cand si ce citesti? Ce ai recomanda altor persoane si de ce? Te incurajam sa iti spui parerea.

Sursa foto: Shutterstock: Citind

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri